KLIPPBOKSUTDRAG

Satt på SJ-tågets ”tysta avdelning” på väg mot Kastrup. Igen. Läste korrekturet till min kommande kortroman ”Mona Lisas leende”, som handlar om geniet Leonardo da Vinci under hans arbete på en tavla vars namn anges i romanens titel.
Jag lyfte blicken eftersom det kom en kvinna som tänkte sitta bredvid mig. Jag konstaterade att hon var mycket vältränad och lika mycket solbrynt. Jag gissade att hon var över 45 år ung, men så tänkte jag att hon lika väl kunde vara i Madonnas ålder. Hon bad mig att hjälpa henne att lägga upp hennes väska på hyllan ovanpå. Jag tog tag i väskan och kände att den troligen innehöll samtliga hantlar och vikter hon tränat med under de senaste 10 åren. Men jag låtsades som ingenting, samtidigt som jag stilla bad till Herren att jag inte skulle drabbas av pungbråck.
Hon slog sig ner bredvid mig och innan hon presenterade sig eller sade något annat, började hon förbanna sig över SJ:
”Man kan beställa allt”, sade hon. ”Vart man skall åka, och huruvida man vill sitta vid fönstret eller i en djurfri avdelning, om man önskar sig att dricka kaffe eller äta plastmat…, men de tre viktigaste tingen får man inte beställa: Att komma fram i tid, att tågets fm radio fungerar och att man får sitta med ansiktet i färdens riktning. Jag hatar att sitta så här, med ryggen susande fram. Det är onaturligt. Det förvränger världen. Det gör mig illamående, det…” Hon blev avbruten av en smakfullt välklädd, mörkhyad kvinna, som satte en av sina pekfingrar mot sina läppar, för att påminna om att vi befann oss i en tyst avdelning.
”Vi släpper in dem, ger dem mat och riktiga hus att bo i, och sedan skall de lära oss hur vi skall uppföra oss på våra tåg i vårt eget land”, kommenterade min medpassagerare i riktning mot mig.
”Jag vet att det inte syns”, svarade jag, ”men faktum är att jag också är en de ’insläppta’, även om det är för många år sedan.”
”Det vet jag väl”, sade hon och fortsatte, ”tror du inte att jag vet vem du är? Jag har läst några av dina böcker Vladimir Oravsky. Den där om Astrid Lindgren och den där om Marie Antoinette… Det finns hundratals foton och bilder på dig på nätet, så…”
Nu blev jag förstummad. Och även lite stolt. Och så tänkte jag, att läsa en människa och göra sig en snabb och även korrekt uppfattning om henne, är allt annat än lätt.
”Du kunde googla mig också för inte så länge sedan, men nu har jag ordnat att nästan alla skriverier om mig tagits bort i enlighet med dataskyddslagstiftningen.”
”Jaha, och vad har du gjort eller varit med om, som du inte tänkte dela med dig med andra?” undrade jag.
”Försök igen. Du tror väl inte att jag lägger månader på att försvinna, eller nästan försvinna från nätet och sedan berättar jag för den första författaren jag möter, vilka sidor jag lyckades få bort.”
”Du har rätt, det var dumt av mig…”
Den mörkhyade kvinnan som uppenbarligen valde SJs tysta avdelning i tron att i den bör råda tystnad, trots att högtalarna var tredje minut påpekade att i den och den vagnen kunde man köpa kaffe och mat och gud vet vad, eller att toaletterna i vagnarna ett och tre är avstängda eller att man skall ha biljetterna lättillgängliga för kontroll eller att tåget kommer att byta personal och att personalen, den nya som den gamla, önskar oss en trevlig resa och trevlig dag…, lyfte återigen sitt finger mot sina läppar.
Jag gav henne rätt. Tyst bör vara tyst.
Sedan tänkte jag på kvinnan som satt bredvid mig. Hon sade att det mesta om henne hade tagits bort, vilket skulle betyda att nätet ändå kunde bjuda på några spår efter henne. Jag tänkte överraska henne… Jag började googla på ”en kvinna gripen” och liknande. Jag dränktes i träffar, trots att ett välspritt rykte hävdar att kvinnor är mindre våldsamma, mindre bedrägliga… än vi män.
Kvinnan såg vad jag höll på med, hon lutade sig mot mig, och viskade i mitt öra. ”Vet du vad Vladimir, jag tycker att man borde ha en lag, som förbjuder medier att genusbestämma det man skriver om. Man bör inte peka ut kvinnor som förövare och liknande. Det skapar bara fiendskap och ger näring och argument till kvinnohatarna. Vi skulle må bättre utan att man pekar finger åt oss.”
Och precis när hon sade det, läste jag följande, publicerat på Omni, den 2015-05-24: ”Under två månader förra sommaren levde en tjeckisk familj under tuff matransonering i rädsla för Gestapo-spioner och Nazitysklands soldater. Allt filmades och sänds nu i Tjeckien som en dokusåpa i åtta delar, skriver AFP.
Programmet har väckt stor avsky i hemlandet, där kritiker frågar sig om serien kommer följas av än värre reality-serien som ’Big brother Auschwitz’ men mannen bakom tv-programmet försvarar idén.
Regissören Zora Cejnkova säger att han vill återskapa ett autentiskt liv under andra världskrigets naziststyre. Han säger också att familjen ’tursamt’ nog inte fick uppleva det öde som de 82 309 judar som deporterades från dåtidens ockuperade Tjeckoslovakien fick möta.
Serien heter ’Semester i protektoratet’”
Zora Cejnkova är en kvinna. Det är inte bara hennes förnamn och efternamn som avslöjar det, utan faktum är att jag för inte så  länge sedan, personligen har korresponderat med henne, angående mitt manus ”AlieNation”, som ursprungligen skulle sättas upp på en teater i North Dakota, men uppsättningen inte blev av på grund av producentens ovilja att betala det överenskomna förskottet.
Det är inte första och troligen inte sista gången som en kvinna omdanas till en man i svenska tidningar.
Är det bara ett slarv, ett misstag?
Det kan det vara. Men det kan också vara så att man inte vill ”peka ut” kvinnor.
Det som stödjer denna hypotes är att kvinnor i inte så få fall döljs bakom ett neutralt pronomen, dvs. sådana som inte pekar ut könets identitet. Man skriver exempelvis ”en medarbetare”, eller ”hen”, utan att ange vilket kön hen har. Att denna medarbetare eller denna ”hen” har en könsidentitet, en kvinnlig sådan, framkommer först efter en googling på en rad andra sidor med samma innehåll. Jag är långtifrån säker på att denna genuskurragömma främjar vår bild av världen.
Den för ”En morgondröm” åtalade men friade Gustav Fröding skrev i ”Idealism och realism”: Nu är jag led vid tidens schism / emellan jord och stjärnor. / Vår idealism och realism, / de klyva våra hjärnor.
Det ljugs, när porträtterat grus / får namn av konst och fägring. / En syn, som svävar skön och ljus / i skyn, är sann som hägring.
Men strunt är strunt och snus är snus, / om ock i gyllne dosor, / och rosor i ett sprucket krus / är ändå alltid rosor. Men vem vet, Fröding hade kanske fel – det är inte för inte han kallats en ”tillvarons utlänning”.
BBC, 2015-02-15: “A female suicide bomber has killed at least seven people at a crowded bus station in north-eastern Nigeria.
Police say more than 30 others were wounded in the city of Damaturu, capital of Yobe State. No group has said it carried out the bombing but the jihadist group Boko Haram has previously launched attacks in the city.”
“A female suicide bomber”? Varför anger BBC självbombarens könstillhörighet? Det borde vi protestera emot. Liksom vi undanber oss att damfotboll, troligen i nedsättande syfte, kallas damfotboll.
Unt.se, 2015-07-23: ”En kvinna i 20-årsåldern greps igår kväll för delaktighet i granatattacken mot krogen Birger Jarl.” ”Det här handlar om riktiga granater, vars syfte är att döda människor i krigszoner.” / Kammaråklagaren, Michael Ehrencrona.
Omni, 2015-06-15: ”En mamma och hennes 12-åriga dotter har hittats styckade och lagda i plastsäckar i en villa i den nordmexikanska staden Tijuana, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
… Polisen misstänker att kvinnans 19-åriga dotter ligger bakom de bestialiska morden på sin mamma och syster…”
Unt.se, 2015-06-20: ”En 20-årig kvinna i Oslo har åtalats misstänkt för att ha planerat en terrorattack. Kvinnan efterlystes i februari och enligt Interpol ska hon ha vapentränats av den extrema jihadistgruppen Islamiska staten (IS) i Syrien.”
Omni, 2015-07-31: ”När en tonårstjej greps misstänkt för att ha snattat på en Victoria’s Secret-butik i New York gjordes ett makabert fynd. I hennes väska hittade vakten en död bebis.
Nu har 18-åriga Tiona Rodriguez åtalats för mord, rapporterar flera amerikanska medier. Enligt åklagaren kvävde hon sin son döds i oktober 2013, gömde kroppen i väskan för att nästa dag gå till underklädesbutiken. Enligt åklagaren var mordet kallblodigt och planerat…”
Omni, 2015-07-31: ”Myndigheterna i USA letar just nu efter Megan Everett som försvunnit tillsammans med sin 3-åriga dotter Lilly. När flickans pappa, som har delad vårdnad, kom för att hämta upp dottern berättade Everetts nya pojkvän att hon försvunnit och tagit dottern med sig.
På en lapp som hon lämnat efter sig till pojkvännen stod det: ”Det vore fel av mig att låta dem ta henne, vaccinera henne och hjärntvätta henne…”
DN, 2015-08-08: ”En man knivskars så illa i en lägenhet i östra Göteborg på fredagen att han senare dog på sjukhus. En 40-årig kvinna greps på brottsplatsen och är misstänkt för mord. Senare under lördagen anhölls även en man misstänkt för mordet.”
Omni, 2015-07-31: ”I maj upptäcktes att en kvinna jobbat som sjuksköterska i över 20 år trots att hon inte var legitimerad, rapporterar SVT Väst. Socialstyrelsen gjorde upptäckten när kvinnan i år skickade in en ansökan om legitimation, trots att hon inte fanns i några register som legitimerad sjuksköterska.”
DN, 2015-08-08: ”Samtliga i flygbesättningen var berusade när de kom för att flyga på lördagsmorgonen. I stället greps de och 109 passagerare blev snuvade på sin flygning.
Det rörde sig om kaptenen, styrman och två flygvärdinnor, på Oslos storflygplats Gardermoen.”
TT-Ritzau, 2015-08-12. ”En 30-årig dansk sjuksköterska anklagas för minst tre mord och mordförsök mot patienter som hon injicerat med morfin och stesolid. Och det kan enligt åklagaren röra sig om många fler fall. Sköterskan var enligt åklagaren misstänkt redan år 2012 i samband med ett av dödsfallen.
I tisdagens rättegång kom det även fram att det skett ovanligt många dödsfall på de avdelningar i Nykøbing Falster där hon arbetat. Under de år hon arbetade på en avdelning mellan 2010 och 2012 skedde mellan 75 och 95 dödsfall årligen. När hon lämnade arbetsplatsen sjönk antalet till 52.
I förhör med kvinnans kollegor kom det fram att också de misstänkte att hon haft ihjäl patienter.”
Expressen, 2015-01-03: ”Kvinnan som misstänks för mordet i Sala under natten till nyårsafton har häktats. Åklagaren har även begärt att hon ska åläggas restriktioner i häktet. Samtidigt jagar polisen fortfarande den man i 40-årsåldern som det utfärdats rikslarm efter.”
Omni, 2015-07-31: ”En trio kvinnor i den autonoma ryska delrepubliken Tjetjenien skapade falska konton på sociala medier och hävdade att de ville åka till Syrien, ansluta sig till Islamiska staten och gifta sig med IS-jihadister. Syftet var att lura de extrema islamisterna på pengar som de tänkt använda till en semesterresa, rapporterar flera brittiska medier med hänvisning till ryska tidningar. Kvinnorna ska ha lyckats lura till sig 3 300 dollar och har gripits och misstänks för bedrägeri, skriver brittiska Metro.”
Tv2.no, 2015-08-02: ”Camilla (33) ba om hjelp for magesmerter – fire timer senere ble hun mor. Flere leger har trodd at hun hadde en tarmsykdom. Camilla Karlsen fra Kolding i Danmark har den siste tiden hatt svært vondt i magen. Etter ni måneder med det som både hun og flere leger trodde var en tarmsykdom, fødte hun en frisk guttebaby lørdag for to uker siden.
Dagen etter fortalte hun hva som hadde skjedd på Facebook.
«Jeg har lenge slitt med det jeg trodde var problemer med fordøyelsen. I går klokken 19.20 dro jeg til akuttmottaket med voldsomme magesmerter. Men det var ikke magen det var noe galt med, det var bare en liten baby som ville ut. Så nå er jeg mor til en liten gutt på 2770 gram og 49 centimeter født 23.18. Jeg nådde altså bare å være gravid i fire timer.»
At fødselen var i gang, ble først oppdaget da legen ba henne tisse i et glass.»
Omni, 2015-07-31: ”En kvinna gick i går kväll till attack med tårgas mot fyra personer i Boden. En höggravid kvinna och en sju månader gammal flicka fanns bland dem som hon attackerade. Kvinnan var kvar på platsen när ambulans kom för att hämta offren och det uppstod tumult. Men eftersom samtliga polispatruller var upptagna med annat kom kvinnan ändå undan.”
Expressen, 2015-01-20: ”Sara Lundblad, 26, och Martin Törnblad, 23, dömdes på tisdagen till 18 års fängelse för att ha mördat Saras pappa Göran Lundblad. Göran Lundblad, 63, sköts till döds i sin säng med ett hagelgevär och begravdes i en åker 700 meter från hemmet i Norra Förlösa.” För pengar. Han var god för 50 miljoner kronor.
Omni, 2015-06-20: ”En 19-årig kvinna, Anastasia Lechtchenko, har gripits i Tijuana i Mexiko misstänks för mord på sin mamma och 12-åriga syster, rapporterar AFP. Mamman, som ursprungligen är från Ryssland, har arbetat som akrobat vid en cirkus i området. Enligt Mexikanska myndigheter ska kropparna ha hittats styckade i plastpåsar.”
Jönköpings-Posten, 2015-08-04: ”Åkte på kryssning – lämnade barnen ensamma. Mamman lämnade barnen ensamma hemma när hon själv åkte på kryssning. Barnen ska även ha utsatts för våld. Nu har förvaltningsrätten beslutat att de tre barnen ska tvångsomhändertas.”
Göteborgs-Posten: 2014-09-09: ”En liga med bedragare har under tisdagen slagit till mot flera äldre kvinnor i Göteborg. Under sken av att justera åldringarnas tv-apparater har de lurat till sig tiotusentals kronor.”
Kvällsposten, 2015-01-26: ”Tre unga tjejer, i 14–16-årsåldern, sprejade en okänd vätska i ansiktet – innan de rånade en 24-årig kvinna på hennes mössa.”
Omni, 2015-07-31: ”En förskolelärare misstänks för att ha varit våldsam mot en tvåårig pojke. Hon ska ha bänt i pojkens fingrar för att han skulle släppa en leksak och sedan flera gånger ha försökt trycka ner honom i en barnmatstol, rapporterar Sveriges Radio Sjuhärad.”
GT, 2015-08-03: ”I helgen rånades en äldre man på Järntorget av flera yngre kvinnor. Rånet liknade ett rån från tidigare i juli då mannen senare avled av sina skador.”
Omni: 2015-08-04: ”Ett par misstänks ha använt en semesterresa till Disneyland som täckmantel för att smuggla narkotika, skriver fransk media. Kvinnan och de två barnen, 2 respektive 4 år gamla, besökte nöjesparken i Paris medan mannen hämtade narkotikan som var gömd i gosedjur.”
VG, 2015-02-24: ”Rettspsykiaterne mener at moren til den ti år gamle gutten som sultet i hjel i Oslo ikke er psykotisk.
– Sakkyndige har kommet til at hun er tilregnelig. Hun var hverken psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet, forteller politiadvokat Pål-Fredrik Kraby Hjort ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til VG.
27. august ble en ti år gammel gutt funnet død i stt hjem på Mortensrud i Oslo. Han døde av underernæring og uttørring, ifølge politiets obduksjonsrapport. Den 131,5 centimeter høye tiåringen veide 14,8 kilo da han ble funnet – halvparten av normalvekt.”
Omni, 2015-06-16: ”Den amerikanska medborgarrättsaktivisten Rachel Dolezal lämnar sin post som ordförande i NAACP, The National Association for the Advancement of Colored People, i staden Spokane i Washington. I ett meddelande på organisationens hemsida skriver hon bland annat att hon inte vill ta fokus från den stora frågan om rasdiskriminering och därför väljer att avgå, skriver Los Angeles Times.
Det var förra veckan som det avslöjades att Dolezal i flera år ljugit om sin afro-amerikanska identitet.”
TT, 2015-08-16: ”En kinesisk 19-åring ljög om att hennes pappa dog i den omfattande explosionen i hamnstaden Tianjin. Genom mikrobloggen Sina Weibo bad hon sina följare att donera pengar och lyckades få motsvarande nästan 120 000 kronor via sajten.
Kvinnan har nu gripits i Fangchenggang i södra Kina – långt från olycksplatsen.”
Aftonbladet, 2015-06-06: ”Mitzi Nelson, en 23-årig amerikansk kvinna körde ihjäl en cyklist för att hon pratade i sin mobiltelefon när hon körde. Nu har hon dömts för brottet, skriver Los Angeles Times.”
Expressen, 2015-06-06: ”Kvinna misstänkt för knivattacken nekar.”
Kvällsposten, 2015-06-15: ”Kvinna anhållen för misstänkt mord.”
Dn.se, 2015-06-06: ”Kvinna anhållen för mordförsök på Söder.”
Metro, 2015-05-13: ”Det var efter att barnbarnet den 9-åriga Savannah Hardin stulit en godisbit från ett annat barn på skolbussen som Joyce Hardin Garrard, 50, såg rött. Som straff tvingade hon barnbarnet att springa runt huset med ved i famnen tills hon kollapsade och spydde av utmattning, skriver The Mirror. Flickan fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Obduktionen visade att flickan var svårt uttorkad och enligt vittnet ska Savannah fått springa fram och tillbaka med ved i famnen under två timmar… Joyce Hardin Garrard dömts till livstids fängelse, utan möjligheter till villkorlig frigivning.
Åklagaren har tidigare sagt att brottet är så pass avskyvärt att kvinnan bör straffas med avrättning. Men Garrards försvarsadvokat är nöjd med att hans klient slapp dödsstraff. ’Joyce hanterade det här som en kristen kvinna med stark tro’, säger försvarsadvokaten Dani Bone enligt AP.
Savannahs styvmamma Jessica Mae Hardin är också anklagad för mord och rättegång väntar inom kort.”
Omni, 2015-08-01: ”68-åriga Tamara Samsonova har gripits och utreds för 13 styckmord utförda under en tjugoårsperiod. Samsonova är en rysk pensionär från Sankt Petersburg och polisen grep henne efter misstankar om att hon styckat en 79-årig bekant, och sedan dumpat kroppsdelarna nära en damm. Det skriver brittiska medier och hänvisar till uppgifter i ryska tidningar. En torso med ett ben och en arm ska ha hittats.
Nu utreds om Samsonova har någon koppling till andra mord. Kroppsdelar har tidigare hittats i påsar runt om i staden och enligt medieuppgifter finns det i Samsonovas dagböcker uppgifter om mord som hon ska ha utfört.”
Sverigesradio.se, 2015-01-12: ”Nigeria skakas av nya blodiga terrordåd av den islamistiska extremistgruppen Boko Haram. Flera bomber burna av flickor, enligt uppgift eventuellt så unga som 10 år, detonerade under helgen och många rapporteras ha dödats och skadats.”
Omni, 2015-08-01: ”En 55-årig kvinna från den amerikanska delstaten Ohio har dömts till 15 års fängelse för att ha förgiftat sin make genom att hälla kylarvätska i hans drink, rapporterar amerikanska medier.
Hans hustru Teresa Kotomski var inledningsvis inte misstänkt men nya bevis har kopplat henne till mordet, skriver CBS News.”
”’The murder of Raymond Kotomski was a horribly brutal and senseless act, and I am pleased that there is now justice for the victim and his family,’ said Attorney General DeWine.”
Vn.se, 2015-08-10: ”Två män och en kvinna från Värnamo misstänks ha misshandlat en man och hindrat honom att lämna en bostad i Värnamo.”
Sverigesradio.se, 2015-05-10: ”I augusti förra året ersatte Trafikverket Strukton Rail med 131 miljoner utöver den avtalade konraktsumman för underhåll som gjorts på södra stambanan mellan 2007 och 2013. I förlikningen konstaterades att Trafikverket hade lämnat felaktiga uppgifter om banan skick. Anna Lundman, underhållschef på Trafikverket:
– När vi gjorde förfrågningsunderlaget och gick in i det här kontraktet så hade vi inte beskrivit det så att de kunde prissätta det. Och det har vi insett var en miss från vår sida och det har vi tagit ansvar för och ersatt dem för nu.”
Aftonbladet, 2015-08-11: ”Skottlossningen mot USA:s konsulat i Istanbul skedde bara timmar efter en sprängladdning detonerade nära en polisstation.
Polisen har gripit en kvinna som misstänks för inblandning i skottlossningen, rapporterar Sky News. Efter attacken ska kvinnan ha gömt sig i en byggnad i närheten. Hon uppges vara skadad.”
Omni, 2015-06-15. ”Mamma dödade sina fem spädbarn – döms till livstid. Den kvinna som dödat fem av sina nyfödda barn i Uleåborg i Finland har dömts till livstids fängelse och fem fall av brott mot griftefriden. Barnliken hittades i ett källarförråd i ett flerfamiljshus i Uleåborg för ett år sedan. Tingsrätten i Uleåborg fann att barnen dödats på ett särskilt grymt sätt. Enligt den rättspsykiatriska undersökningen var kvinnan tillräknelig då brotten begicks.”
Aftonbladet, 2012-01-06: ”Den 31-åriga kvinnan dränkte sina två små barn. I förhör berättar hon hur hon tog dem med sig ut på bryggan och knuffade dem samtidigt i vattnet.
– Elias sa, mamma jag vill gå hem, jag vill inte bada, säger hon.”
Expressen, 2007-12-06: ”Mamma dödade sina fem barn… Enligt uppgift ska hon ha kvävt dem med en plastpåse.”
Omni, 2015-07-23: ”Varje år utses 16 kvinnor att representera den ryska förstaligans 16 lag i tävlingen Miss Russia Premier League. En av dem var 21-åriga Olga Kuzkova, som valdes ut att representera CSKA Moskva… Det visade sig att hon är en inbiten nynazist och regelbundet lagt upp bilder där hon hyllar nazismen och Adolf Hitler. Hon poserar bland annat i en t-shirt med hyllningskod till Adolf Hitler och med en man under rubriken ”White love”. En annan bild som Kuzkova publicerat visar en kvinna i folkdräkt som hyllar Förintelsen iförd nazistarmbindel. Avslöjandena fick som effekt att hon fråntogs sin titel.”
The Blaze, 2015-06-06: ”British Muslim Woman Says She Was Attacked by Group of Women Who Ripped Off Her Hijab and Beat Her.”
Omni, 2015-07-22: ”Två självmordsbombare, enligt myndighetskällor flickor som låtsades vara tiggare, har deltagit i attacker i Nigeria och Kamerun i Västafrika som sammanlagt kostat över 50 människor livet. I norra Kamerun utlöstes två självmordsbomber, en på en marknad och den andra i ett folktätt område.”
P4 Jönköping, 2015-02-20: ”Den 28 oktober förra året ringde en ung man, 16 år, SOS Alarm efter att ha blivit skjuten i Norrahammar. Han var skjuten i huvudet, ingångshål vid vänstra örat och utgångshål vid högra ögat. Dessutom var han knivhuggen bland annat i nacken. Samtidigt hade hans vän blivit dödad. På tredje försöket nådde han fram till SOS Alarm, men väl där hade han svårt att bli trodd. Nu har P4 Jönköping tagit del av ljudinspelningarna.
Bland annat hör man hur larmoperatören ifrågasätter hans skador.
’Men vart i huvudet? Hur kan det komma sig att du klarar av att ringa om du har blivit skjuten?’
16-åringen är även tvungen att upprepa platsen där han befinner sig, Tallhöjden, sju gånger. Till slut tappar han tålamodet och kallar larmoperatören för ’jävla idiot’. Då svarar hon:
’Kan du skärpa dig istället för att kalla mig jävla idiot? Vill du ha hjälp?’
Han upprepar då flera gånger att han skulle dö och manade larmoperatören att hjälpa honom.
’Om jag dör, hälsa min mamma, hälsa min farmor och hela min familj att jag älskar dem. Snälla.´
Under samtalets gång så larmas ambulans till platsen, enligt SOS Alarm efter en minut och tolv sekunder, och den skottskadade killen fick hjälp. Men samtalet utreds nu internt av SOS Alarm efter en anmälan…”
Rapport 2015-02-23: ”En svårt cancersjuk kvinna som inte kunde tala eller röra sig skickades ensam i en taxi från Geriatriska kliniken i Huddinge till en avdelning för döende patienter. Kvinnan tappade medvetandet i taxin och avled inom ett dygn. – Det är så barockt sjukt, säger kvinnans svärson.
Marja-Liisa Laurila var 84 år och hade cancer i nästan hela kroppen. Hon vårdades på Karolinska sjukhuset i Huddinge. När familjen besökte henne den 8 februari förstod de att hon var döende.
– Hon hade tappat allt tal och kunde inte kommunicera överhuvudtaget. Hon låg som en liten fågelunge bara i sängen, säger Hans Elfström, Marja-Liisas svärson.
Dagen efter skulle Marja-Liisa transporteras till en palliativ avdelning på sjukhemmet i Långbro Park, där man tar han om patienter som ligger för sitt yttersta. Trots att hon varken kunde röra på sig eller tala så beslöt personalen på Karolinska sjukhuset att Marja-Liisa skulle skickas ensam i en taxi.
Det här trots att taxichauffören påpekat att hon behövde en sjuktransport.
– Han hade protesterat, berättade sjukhemmet, redan på Huddinge sjukhus och inte velat skjutsa henne, men det var två sjuksköterskor som hade diskuterat över Marja-Liisas huvud och de hade enats om att nej, det var taxi som gällde, säger Hans Elfström.
Marja-Liisa förlorade medvetandet under resan och vaknade aldrig upp igen. Nästa dag gick hon bort.
– Jag trodde inte att det var sant, jag visste inte att en äldre så sjuk människa kunde bli behandlad så. Jag blev helt bestört, säger Johanna Ruotsaari- Elfström, Marja-Liisas barnbarn.
Även på sjukhemmet reagerade man starkt på att Marja-Liisa kom till dem i en taxi.
– Ja det är så barockt sjukt att det liksom inte går att kommentera, det borde alla människor förstå att i livets slutskede ska man inte behöva transporteras genom halva Stockholm i en taxi när man håller på att dö, fortsätter Hans Elfström.
Karolinska ska utreda. På Karolinska sjukhuset vill man inte kommentera det enskilda ärendet men säger att man ska man utreda händelsen. Är det rimligt att sätta döende patienter som ska skickas till en palliativ avdelning som tar hand om just döende patienter, ensamma i taxi?
– Om man är så sjuk så är det naturligtvis inte rimligt att skicka en patient i taxi kan man väl säga generellt, sen återigen hur det var i det här fallet kan jag inte uttala mig om för jag vet inte, säger Elda Sparrelid, chefsläkare Karolinska Universitetssjukhuset.”
SR, 2014-12-29: ”Den japanska forskaren Haruko Obokata höjdes i början av året till skyarna för att hon lyckats framställa stamceller med hjälp av en helt ny metod.
Genom att chocka mogna celler med ett syrabad kunde hon få dem att ’backa’ till att bli stamceller. Hon blev hela forskarvärlden omslagsflicka och media hann utnämna henne till Nobelpristagare flera gånger om.
Sedan briserade bomben. Forskningsresultaten var av allt att döma fejkade. Bilder som presenterades som ’bevis’ var tagna vid ett annat tillfälle. Obokatas mentor och medförfattare begick självmord och det världsberömda forskningsinstitutet Riken har fått sig en rejäl törn.”
Omni, 2015-07-22: ”En privatperson i Stockholm tog 11 000 kronor i månaden när hon hyrde ut sin tvårummare på 60 kvadrat i Enskede – trots att grundhyran för bostaden låg på 6 000 kronor. Nu tvingas hon betala tillbaka 30 000 kronor till hyresgästerna efter ett beslut i hovrätten, skriver tidningen Hem & Hyra.
Rätten ansåg att det handlade om ockerhyra då kvinnan bland annat lagt till 3 100 kronor i månaden för bara möblerna.”
Aftenposten, 2015-07-15: ”… På parkeringsplassen ved en badestrand utenfor Drøbak ventet to av kvinnens kamerater. De angrep kjæresten og banket ham så grundig at han måtte bruke krykker i flere uker etterpå…
Kvinnen ringte kjæresten og fortalte at bilen hennes hadde fått motorstopp. Etter en stund kom kjæresten for å hjelpe henne. Da han bøyde seg inn i bilen sin for å hente startkabler, slo de maskerte angriperne til…
Offeret i saken har hatt psykiske problemer etter mishandlingen. Retten la i straffeskjerpende retning vekt på tillitsbruddet som kvinnen utsatte kjæresten for ved å lokke ham i en felle.
Straffen ble seks måneders fengsel for den mest aktive av angriperne og fire måneders fengsel for den andre angriperen. Samboeren til den ene av dem ble dømt til 60 timers samfunnsstraff.
Kvinnen som bestilte hevnaksjonen ble altså dømt til fem måneders fengsel.”
Omni, 2015-07-22: ”En mamma lämnade sin femåriga dotter ensam i en het bil trots värmebölja i sydöstra Schweiz på tisdagen. Halv nio på kvällen hittades flickan död, enligt italienska Corriere di Ticino. Den sjukvårdspersonal som kallades till platsen lyckades inte rädda flickans liv. Polisen har inte lämnat några uppgifter om varför mamman hade lämnat sin dotter ensam i bilen. Under dagen registrerades temperaturmässiga rekordnivåer i området och en klass 4-varning hade utfärdats, uppger vädersajten Meteosuisse.”
GP, 2015-07-22: ”Den unga kvinnan ska ha skrivit nedsättande saker om ett par i sociala medier. Som straff hölls hon fången i två dygn och tvingades bland annat ned i en gammal brudkista och fick sitta i den i fem, tio minuter innan hon släpptes ut, skriver nlt.se.
Senare i dag kommer domen mot en 24-årig man som åtalats för olaga frihetsberövande och övergrepp i rättssak. Hans 23-åriga flickvän, som enligt åtalet var den som mest stod för den brutala misshandel som kvinnan fick utstå, greps senare och har därför inte åtalats än. Hon är häktad misstänkt för bland annat grov misshandel och olaga frihetsberövande.
Kvinnan hölls fången dels i en lägenhet i Lidköping, dels i sin egen bostad i samma stad. Hon tvingades lyda varje vink från paret. Hon rispades i armen med en kökskniv. Hon tvingades stå på alla fyra medan 23-åringen delade ut sparkar mot hennes huvud. Hon ska också ha blivit stampad i ansiktet, skriver NLT.”
Omni, 2015-07-22: ”Mamman erkände att hon dödat sin 18 dagar gamla pojke Wayne. Men rätten i brittiska Leicester meddelade på måndagen att Melody Cassan, 67, slipper fängelsestraff. Orsaken: Det hade gått 52 år sedan händelsen 1963 och domaren menade att hon ändå fått ett livslångt straff, skriver Telegraph.
I över ett halvt sekel hade Cassan sagt till sin omgivning att hon somnat i soffan och råkat ligga ihjäl pojken. Men för en polisman erkände hon förra året att barnet skrek så mycket att hon till slut tystade bebisen:
– Jag stoppade en kudde över hans ansikte och kvävde honom.
Sambon visste ingenting: ’Vi har varit tillsammans i 20 år.’”
Corren, 2015-06-18: ”Hovrätten anser att Linköpings tingsrätt har begått ett rättegångsfel. Det innebär att fyra sjuksköterskor, som friats för dataintrång, kan ställas inför rätta – trots att åklagaren lagt ner åtalet.”
Jag snubblar över länken
http://www.expressen.se/gt/kvinna-filmas-nar-hon-misshandlar-tiggaren/
Den är från den 7 februari 2015 och visar hur en tiggare oprovocerat blir slagen och sparkad och utskälld av en förbipasserande kvinna. Skall jag visa denna video för kvinnan som halvsover bredvid mig? Jag avstår och fortsätter att googla.
Aftonbladet, 2015-02-14: ”Minst två personer, en 19-årig kanadensisk man och en 23-årig amerikansk kvinna, planerade genomföra en massaker på en offentlig plats i Halifax i Nova Scotia på Alla hjärtans dag 2015. Kvinnan som erkänt planerna, ska ha skrivit tweets som var tänkta att publiceras efter massakern.”
Omni, 2015-07-21: ”Tre kvinnor, som enligt turkiska medier korsade den turkiska gränsen tidigare i år, misstänks ligga bakom det bombdåd i staden Suruç som under måndagen dödade 32 människor. En av kvinnorna ska enligt uppgifter i tidningen Habertürk ha kopplingar till terrorgruppen IS.
Det turkiska säkerhetsministeriet gick redan i juni ut med en bild på kvinnan till lokala myndigheter, tillsammans med en varning att hon utgjorde en säkerhetsrisk.”
TT, 2015-08-15: ”En person har hittat en nyfödd bebis i en soppåse mellan två containrar i Grantofteparken i Ballerup i Köpenhamn, rapporterar Ekstrabladet.
Omni, 2015-08-15: ”En mamma som använde en cigarettändare för att bränna in en smiley på sin 16 månader gamla bebis kind har dömts för vanvård. ’Du märkte din egen dotters ansikte så att det kommer att synas för resten av hennes liv … Det var skändligt’, sa rättens ordförande när domen avkunnades.”
Daily mail, 2015-06-16: “Joyce Mitchell, 51, prison worker is now accused of having sex with BOTH ’Shawshank’ inmates INSIDE jail and planning a hit on her husband before she helped them escape.
The manhunt for Richard Matt, 48, and David Sweat, 35, is costing taxpayers $1million a day, according to the District Attorney.
Married Joyce Mitchell was allegedly investigated for a ’sexual incident’ with Sweat last year…”
Omni, 2015-06-20: ”En kvinna från Honduras har gripits av colombiansk polis med 1,5 kilo flytande kokain i sina bröstimplantat. Hon var på väg genom säkerhetskontrollen på flygplatsen i Bogotá i fredags när hennes nervösa beteende fick personalen att fatta misstankar. Kvinnan erkände att hon fått en okänd substans inopererad i brösten och att syftet var att smuggla det till Spanien.”
Expressen, 2015-06-09: ”’Inte alltid spelarna gör som vi säger’. Sverige fick nöja sig med 3-3 i VM-premiären mot Nigeria. Efter matchen riktade Pia Sundhage kritik mot sina stjärnspelare. ’Det är inte alltid spelarna gör som vi säger’, säger förbundskaptenen. ’Vi har tränat, vi har haft taktik, men när det blir stressat är det inte alltid spelarna gör som vi säger.’”
Så talar en ansvarsfull ledare. En ansvarsfull ledare skyddar sitt lag även då det inte är helt nödvändigt.
Aftonbladet, 2015-06-11: ”Förbundskaptenen tycker att hennes citat om Abby Wambach och Carli Lloyd i New York Times har ryckts ur sitt sammanhang.
– Om jag skulle ge samma svar hela tiden så skulle det bli tråkigt, säger Sundhage.” Sundhage är fd tränare åt dessa USA fotbolls världsstjärnor. Sundhage är duktig på att visa respekt för sina medarbetare, de gamla och de samtida.
Expressen, 2015-06-09: ”KD:s gruppledare petas av Busch Thor.
Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Emma Henriksson, lämnar sin post motvilligt efter att ha blivit uppmanad till det av KD:s nya partiledare, Ebba Busch Thor. … Henriksson hävdar i brevet att hon inför valet av ny partiledare, efter Göran Hägglund, frågade Busch Thor om hon tänkte byta gruppledare. Nej, var svaret då.”
Unt, 2015-06-09: ”En tidigare anställd döms för att ha svindlat Akademiska sjukhuset i Uppsala på drygt en halv miljon kronor. Kvinnan tog bland annat emot patientavgifter, och stod åtalad för att vid över 100 tillfällen ha lagt beslag på kontanter som patienter betalat.”
Omni, 2015-08-07: ”En 23-årig kvinna har åtalats vid Skaraborgs tingsrätt för bland annat olaga frihetsberövande, övergrepp i rättssak och brott mot vapenlagen.
Enligt åtalet har 23-åringen varit arg för något som en annan kvinna skrivit på Facebook, varpå den senare utsattes för mordhot och misshandel, skars med kniv och hölls inlåst i en kista i fem till tio minuter. Offret förhindrades också att försöka kontakta omvärlden…”
Omni, 2015-08-06: ”De tre äldre kvinnor som dömdes till dagsböter för att ha klottrat på ett plank vid Slussen i Stockholm får hjälp att betala sina böter. Föreningen Bevara Slussen har startat en insamling för att täcka de 80 dagsböter som kvinnorna i 65–80-årsåldern ska betala för tilltaget, skriver Stockholmdirekt.”
Omni, 2015-08-06: ”När vårdtagaren på ett äldreboende i Lund bad om att få gå på toaletten svarade en ur personalen att ’du får kissa i blöjan’. Verksamhetschefen Veronica Welin säger till Sydsvenskan att bemötandet är ’helt oacceptabelt’ och att hon ser allvarligt på händelsen.”
Nt.se, 2015-08-04: ”Tonårspojken fastnade i tullen med tusentals cigaretter i sin väska. Nu åtalas den som beställt tobaken: Pojkens mamma.
Det var i februari som den 17-årige Norrköpingsbon vinkades in av tullpersonal på Arlanda. Han hade då just klivit av ett plan från Dubai och i hans väska hittades varken kläder eller några andra personliga föremål. Däremot fanns där 28 limpor med totalt 5 600 cigaretter i. Pojken berättade i förhör med Tullverket att det var hans mamma som hade bett honom att ta med cigaretterna och att han själv inte hade förstått att det var olagligt.
Den 37-åriga mamman erkände omgående brottet och åtalas nu för anstiftan av smuggling…”
Norrbottens Kuriren, 15-02-23: ”En 62-årig kvinna från Piteå åtalades på måndagen för misshandel. Kvinnan anklagas för att ha misshandlat en kvinna och slagit en man med knuten näve på käken.”
Omni, 2015-06-07: ”79-årig kvinna åtalas för att ha odlat cannabis.”
SVT, ”För drygt ett år sedan slog tre kvinnor i 25-årsåldern ner en man i centrala Östersund. När han sedan låg på backen sparkade de på honom, främst mot huvudet.”
GT, 2015-05-31: ”Den så kallade ’Skelettkvinnan’ som dömdes för vapenbrott 2013 står åtalad igen… ’Skelettkvinnan’ var misstänkt för mord, brott mot griftefriden och vapenbrott. För brotten satt hon häktad i 86 dagar. I tingsrätten dömdes hon för vapenbrott och brott mot griftefriden, men överklagade domen…”
Omni, 2015-07-30: ”Den amerikanske tandläkaren Walter Palmer mordhotas på nätet efter att det blivit känt att han dödade lejonhannen Cecil i Zimbabwe. Djurrättsorganisationen Peta skriver i ett uttalande att Palmer bör hängas, rapporterar AP.
’Om det som har rapporterats stämmer, att tandläkaren och hans guider lurade ut Cecil ur parken med mat för att skjuta honom på privat egendom, eftersom det är olagligt att skjuta honom i parken, då måste han utlämnas, ställas inför rätta och företrädesvis hängas’, skriver Petas ordförande Ingrid Newkirk i ett uttalande.”
Hallands Nyheter, 2012-12-30: ”En kvinna i 45-årsåldern stoppades av väktare på Ullared tidig eftermiddag under tisdagen.
Kvinnan har enligt polisen försökt få med sig varor till ett värde av 2 500 kronor utan att betala för sig och hon misstänks nu för stöld.”
GT, 2015-06-02: ”Kvinnan betalade för en lampkartong på Gekås – men i stället för lampan för 249 kronor lyckades hon få med sig stöldgods för över 20 000 kronor… En kvinna i 30-årsåldern åtalas nu för stöld efter att hon den 16 maj tidigare i år ska ha stulit varor på Gekås för 21 669 kronor. Kvinnan ses gå in i varuhuset med en väska och senare lägger hon en lampkartong i kundvagnen. Men lampan har hon lyft ut… Kvinnan själv nekar till brott…”
SR, 2015-06-02: ”’… En tjej som har gått på muslimska friskolan Al Salam i Örebro har åkt ner för att kriga för IS i Syrien. ”Just den här flickan, var en stor överraskning för mig” Just den här flickan, var en stor överraskning för mig”Just den här flickan, var en stor överraskning för mig’, det säger skolchef Hussein Aldaoudi.”
Reuters, 2015-02-22: “A young girl with explosives strapped to her killed five people and wounded dozens at a security checkpoint outside a market in the northeast Nigerian town of Potiskum on Sunday, witnesses said.
‘(She) refused to be checked at the gate to the market and an argument ensued,’ witness Ibrahim Maishago told Reuters by telephone. ‘She let off the bomb, killing herself and five others, while many were injured.’
No one claimed responsibility for the bombing…”
Aftonbladet, 2012-05-14: ”En 40-årig kvinna körde bakifrån på en 16-årig tjej med en fullastad kundvagn, enligt åtalet. Orsaken: 16-åringens mamma kan ha råkat knuffa till 40-åringens mamma.”
DN, 2014-12-09: ”Dottern till flygbolagets ordförande ville ha sina nötter serverade på en tallrik. Därför tvingade hon planet att avbryta starten och vända tillbaka till gaten. Sedan slängde hon ut kabinchefen.
Händelsen inträffade på JFK-flygplatsen i New York i fredags, skriver BBC.
Heather Cho, vice ordförande för Korean Air tillika dotter till flygbolagets ordförande, surnade till när hon erbjöds macadamianötter i påse i stället för på tallrik. Hon beordrade planet att taxa tillbaka till gaten för att tvinga av kabinchefen. Då var planet redan 30–40 meter in på startbanan.
Korea Times uppger att Cho ska ha skrikit på flygvärdinnorna och beordrat planet att stanna.”
Omni, 2015-05-27: ”31-åriga Nicole Solomon blev så arg på sin make för att han hade glömt att rösta i USA:s presidentval 2012 att hon jagade och körde över honom med familjens bil. I går dömdes hon till tre och ett halvt års fängelse för grov misshandel, rapporterar Reuters.
Enligt polisen var Solomon arg eftersom hon trodde att familjen skulle få det ekonomiskt sämre ställt efter att Barack Obama blivit omvald som president.”
Aftonbladet, 2015-05-29: ”En 65-årig kvinna misshandlade på torsdagskvällen en taxichaufför med ett basebollträ som hon hämtade i sin lägenhet efter att först inte ha betalat sin taxiresa.”
DN, 2015-05-29: ”En 15-årig flicka som har erkänt att hon dödat en anställd på den institution där hon var intagen i norska Asker kommer att åtalas för överlagt mord under synnerligen försvårande omständigheter. Hon riskerar också förvaring, som den första under 18 år.”
Aftonbladet, 2015-08-14: ”Två män knivskars av en 33-årig kvinna när ett bråk urartade mellan flera personer i Flen. Senare försökte hon slå en polis.
Kvinnan är gripen misstänkt för grov misshandel och hot mot tjänsteman.”
Washington’s top news, 2015-07-14: ”The mother and uncle of Jack Garcia have been arrested and charged with second-degree murder and child abuse, according to the Hagerstown Police Department. Oriana Garcia and Jacob Barajas were taken into custody…Garcia was charged for not allowing first-responders to provide medical treatment to her son after knowing Robert Wilson assaulted him. Detectives learned Jack’s mother beat her son in the past, according to police information.
Barajas handcuffed the child prior to the assault, police say.
Jack Garcia died after he was allegedly handcuffed and beaten for eating a piece of birthday cake without permission.”
Omni, 2015-05-26: ”Mamma lämnade barn hos vän – anslöt sig till IS … En 26-årig australisk kvinna som lämnade sina två barn på sju och fem år hos en barnvakt och aldrig återvände tros ha anslutit sig till terrorgruppen Islamiska staten i Syrien, rapporterar flera medier. Enligt Sydney Daily Telegraph skickade Jasmina Milovanov efter försvinnandet ett sms till sin exman, som befann sig i Turkiet, där hon skrev att hon var i ’Sham’ (Syrien) och att han behövde återvända hem till barnen.”
Aftonbladet, 2015-08-16: ”Kvinna gripen för mordförsök. En kvinna i Uppsala knivhögg sin man i huvudet under söndagskvällen, enligt polis… Vid 02 anhölls kvinnan av åklagare på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.”
Expressen, 2015-01-23: ”Den kvinnliga säljaren på Systembolaget registrerade regelbundet felaktiga återköp.
Kvinnan misstänks på så vis ha bluffat till sig nästan 50 000 kronor.
– Jag insåg hela tiden att det här skulle upptäckas, säger hon i förhör.”
DN, 2015-02-17: ”Ekobrottsmyndigheten slog på tisdagen till mot fyra personer som anhölls misstänkta för grov ekonomisk brottslighet. Misstanken är att pengar från skattefiffel ska ha gått till Islamiska staten, IS, erfar DN.
Ett stort tillslag genomfördes mot flera olika personer som misstänks för grov ekonomisk brottslighet med koppling till Syrien och Islamiska staten, uppger källor för DN.
Fyra personer, tre män och en kvinna, anhölls tidigt på morgonen på olika adresser, både i södra och norra Stockholm.”
GT, 19 februari 2015: ”Norsk polis varnar för en kvinna som lämnat landet.
Nyligen ska hon ha rest till Syrien för att få vapenträning och för att delta i striderna.
Det är den norska säkerhetspolisen, PST, som slagit larm om den unga norskan.
Nyligen ska hon ha gift sig och berättat för sin omgivning att hon skulle resa till Turkiet med sin man. Men flera av hennes vänner befarade enligt uppgift till GT att hennes plan i själva verket var att ansluta sig till IS, Islamiska Staten, i Syrien – och polisen kopplades in.
Enligt norsk säkerhetspolis stämmer vännernas farhågor. Den unga norskan har enligt varningen fått vapenträning i Syrien och hennes önskan är att genomföra en attack i form av ett självmordsattentat.
Den norska säkerhetspolisen har ingen aning om var terrorattacken kan inträffa eller hur den kan gå till. Nu ber norrmännen sina svenska kolleger om hjälp.
Den norska varningen om den unga kvinnan som gått ut internationellt via Interpol är en så kallad orange notis.
– En orange notis är en varning om ett potentiellt hot mot offentlig säkerhet och trygghet. Det är en varning för en händelse, en person eller ett dolt vapen. Den kan också användas vid fängelserymningar. Det är landet som skickat ut varningen som bestämmer om den ska offentliggöras, säger Rachel Billington, kommunikationschef vid Interpol.”
Svt.se, 2014-12-25: ”23-årig kvinna anhållen för grov mordbrand. Larmet inkom till SOS 11:54 på juldagen. Det ska enligt anmälan brinna i en lägenhet på Frösövägen i Östersund.”
SR, 2015-07-13: ”Den ryske riksåklagaren lade i dag fram det officiella åtalspaketet mot den tillfångatagna kvinnliga ukrainska helikopterpiloten Nadezjda Savtjenko. Anklagelsen har skärpts. Hon åtalas nu för mord och riskerar 25 års fängelse.
Nadezjda Savtjenko har suttit mer än ett år i fängsligt förvar i Ryssland och under den tiden har hon hunnit bli invald både i det ukrainska parlamentet och Europarådets parlamentariska församling, i sin frånvaro.
Förra året deltog hon i kriget i östra Ukraina i ett frivilligförband.
Av de ryska åklagarna har hon anklagats för att ha spionerat på och styrt artillerield mot en postering som bemannades av ryskstödda separatister, eldgivningen ledde till att två civila ryska journalister på platsen dödades.”
Svenska dagbladet, 2012-10-26: ”En 72-årig kvinna i Norge har dömts till tre års fängelse för fysisk och psykisk misshandel av sin äkta make under 41 år, skriver Avisa Nordland.
Under flera år tvingades mannen vistas i källaren utan tillgång till dusch, toalett eller kök. Kvinnan ska också ha målat över fönstren på parets bil så att mannen inte skulle kunna köra till barnbarnets konfirmation.
Enligt domen har kvinnan genom trakasserier, fysiska övergrepp och hot brutit ner makens psyke och berövat honom i princip all livskvalitet.
Kvinnan nekar till brott.”
SVT.se, 2015-06-11: ”SVT har gått igenom dokument som gäller Nordkalks användning av det utländska avfallsbränslet Qlyte. I dem står det att det redan från 2010 har orsakat för höga utsläpp av cancerframkallande dioxiner. ’Det är inget farligt i det där. Det är papper och plast’, säger Nordkalks platschef Susanne Åhlström Dahl.
SVT Nyheter kan i dag avslöja ytterligare en skandal i spåren av det importerade avfallet. En fabrik har under flera år eldat stora mängder utländska sopor som de vet ger för höga utsläpp av cancerframkallande ämnen.
– Du skulle kunna äta den om du var hungrig, det är inget farligt i det där. Det är papper och plast, säger Nordkalks platschef Susanne Åhlström Dahl till SVT Nyheter när hon visar oss runt på anläggningen.
– De är så fruktansvärt naiva. Jag skulle aldrig i mitt liv äta det där, säger Torleif Bramryd, professor i Miljöstrategi vid Lunds universitet.
Kommunen polisanmälde utsläppen
Det här kan skada människors hälsa, du är högst ansvarig. Hur försvarar du det här?
– Jag delar inte den uppfattningen. För att det är inte så. Mätningarna är stickprov, det kan man inte extrapolera, säger Susanne Åhlström Dahl.”
Skd.se, 2015-08-14: ”Ef­ter att ha läst blog­gar­na sköns­tax­e­rar skat­te­ver­ket hen­ne med 300 000 kro­nor. I sin in­komst­de­kla­ra­tion för för­ra året har den 26-åri­ga Mal­mö­kvin­nan inte re­do­vi­sat någ­ra in­koms­ter av tjänst, när­ings­verk­sam­het el­ler ka­pi­tal.
Men Skat­te­ver­ket ge­nom­för en kon­troll av de per­so­ner som inte har re­do­vi­sat någ­ra skat­te­plik­ti­ga in­koms­ter el­ler myc­ket låga så­da­na. Skat­te­ver­ket gick då in på kvin­nans blog­gar och kon­sta­te­ra­de att hon gjort ett fler­tal re­sor till Mon­te­ne­gro, Do­mi­ni­kans­ka re­pu­bli­ken, Kroa­ti­en, Bos­ni­en, Lon­don och Stock­holm un­der be­skatt­nings­å­ret. Av blog­gar­na fram­gick ock­så att kvin­nan kö­per ex­klu­si­va klä­der och acces­soa­rer (till ex­em­pel av mär­ket Louis Vuit­ton) och be­sö­ker re­stau­rang­er i prin­cip var­je dag. Ef­ter att ha ta­git del av upp­gif­ter­na på blog­gar­na skrev Skat­te­ver­ket till kvin­nan:
– Dina ut­lands­re­sor, in­köp av klä­der och acces­soa­rer samt re­stau­rang­be­sök ty­der på att du inte le­ver på ex­i­stens­mi­ni­mum och ut­gör, en­ligt skat­te­ver­kets upp­fatt­ning, en stark in­di­ka­tion på myc­ket hög­re lev­nads­kost­na­der…”
Allehanda.se, 2015-08-15: ”En 72-årig Härnösandskvinna har dömts till villkorlig dom och dagsböter för misshandel. Händelsen som nu fått sitt rättsliga efterspel i Ångermanlands tingsrätt inträffade den 6 april i år. 72-åringen ska då ha tillfogat en kvinna smärta och kroppsskada genom att sparka henne på benen och slå henne i ansiktet. Våldet har varit av viss kraft och lett till att målsäganden fått blåmärken, konstaterar rätten. Bakgrunden till handgemänget är en längre konflikt som kulminerade just den här dagen.
Det normala straffet för den här typen av brott är fängelse, menar rätten. Men med beaktande av kvinnans ålder samt att hon är ostraffad sedan tidigare bedömer man att påföljden kan bestämmas till villkorlig dom och dagsböter. 72-åringen döms nu till villkorlig dom och 50 dagsböter å 120 kronor. Hon ska också betala 800 kronor till Brottsofferfonden.”
Omni, 2015-08-01: ”Eman al-Obeidi blev uppmärksammad när hon 2011 tvingade sig fram till utländska journalister på ett hotell i Libyen, visade upp sina blåmärken och ärr och ropade: ’Se vad Gaddafis män gjort mot mig!’
Hon har också senare berättat om hur anhängare till Libyens förre diktator Muammar Gaddafi våldtog och torterade henne.
al-Obeidi fick så småningom asyl i USA.
CNN skriver att det är svårt att veta exakt vad som hänt sedan, men al-Obeidis tid i USA har kantats av problem och i dag avtjänar hon ett långt fängelsestraff i fängelset Boulder County. Bland annat ska hon ha kastat ett glas på en besökare på en bar, vilket orsakade personen allvarliga skärsår.”
Unt.se, 2015-07-17: ”Kvinnan, som på sannolika skäl misstänks för mordförsök på sitt barn vid två tillfällen, omhäktades vid 13-tiden på fredagseftermiddagen av Uppsala tingsrätt.”
Omni, 2015-07-17: ”Under förmiddagen dödades sammanlagt 13 personer vid tre självmordsdåd i staden Damaturu i Nigeria. Dåden skedde i närheten av bönplatser. Nu säger polischefen Markus Danladi att det var tre unga flickor som utförde dåden.”
SVT, 2012-09-20: ”Cecilia Giménez blev ofrivillig världskändis när hon försökte restaurera kyrkmålningen ’Ecce Homo’ i den spanska staden Borja. Sedan målningen började spridas på internet har inte bara hon blivit känd, utan även stadens kyrka som blivit en stor turistattraktion.
Kyrkoledningen beslutade nyligen att ta inträde i kyrkan för alla som vill se målningen, och totalt har man dragit in 2 000 euro på bara några dagar.
Dessa pengar har nu, enligt den spanska tidningen El Correo, fått upphovskvinnan att ilskna till. Eftersom hon skapat det nya verket borde hon få royalty på delar av intäkterna, menar Giménez, som nu har anlitat advokater för att kräva pengar från kyrkan.”
Gp.se, 2015-07-17: ”Klockan elva lördagen den 4 juli rånas 72-åringen av sex kvinnor och en man på Järntorget. På väg hem avlider han på bussen. Trots att polisen identifierade sju misstänkta är förundersökningen om brott nedlagd.”
Expressen, 2015-07-17: ”Om jag var gud så skulle jag döda dem.” / Isabellah Andersson
Omni, 2015-08-04: ”Efter att en pojke tagit sitt liv blev serietecknaren Lise Myhre, känd för serien Nemi, inbjuden av pojkens skola för att prata med hans klasskamrater. Men i ett inlägg på Facebook, som delats flitigt i Norge, kritiserar Myhre mobbare och vad hon anser är passiva lärare… ’De bad mig prata för de andra på skolan. Säga några få ord om hur det är okej att vara annorlunda, att vi måste ta hand om varandra och att vi aldrig får tolerera mobbning. Men jag gråter. Och jag vill inte prata på hans skola. Jag vill bränna ner den.’”
Västerbottens-Kuriren, 2015-07-25: ”Minst 14 personer har dödats vid ett självmordsattentat mot en bar i staden Maroua i norra Kamerun. Enligt en invånare i staden kan upp till 30 personer ha omkommit, eftersom många människor befann sig i baren.
Attacken genomfördes bara tre dagar efter den dubbla självmordsattacken i Fotokol som dödade minst 11 människor… De första uppgifterna från Maroua talar om en ung kvinnlig självmordsbombare, precis som attacken i Fotokol. Omkring 60 personer kan ha skadats enligt ett vittne.
— Hittills är det redan 14 döda, inklusive kvinnan, uppger en lokal myndighetsrepresentant vid platsen för dådet, som inträffade i området Pont Vert.
Boko Haram har de senaste månaderna utökat sina attacker utanför Nigeria, till grannländerna Tchad, Niger och Kamerun. I helgen sprängde en man klädd i burka sig själv på en marknad i Tchads huvudstad N’Djamena och dödade 15 personer.”
Aftonbladet: ”De två flickorna i Lycksele, 16 och 19 år, åtalades i går för mordbrand. (…) I ett av förhören frågar förhörsledaren varför flickorna anlade bränderna. ’(…) Jag blev retad för att min familj inte firar jul.’ (…) En av flickorna som brände ner tingshuset i Lycksele beundrade Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic. ’Hon blev rasande när han dömdes till livstid. Hon sa att hon skulle köpa ett vapen och skjuta Göran Persson’, säger en väninna till polisen.”
Sydsvenskan, 2015-07-16: ”En 77-årig kvinna åtalas för misshandel på ett äldreboende. En av hennes makes sköterskor ska ha blivit slagen.
Kvinnan förnekar brott… Hon säger att hon alltid är trevlig mot personalen, trots att hon är missnöjd med både vården och städningen. Men flera som vittnar i polisutredningen har en motsatt bild: Kvinnan är otrevlig, högljudd – och våldsam. Både maken och inventarier har fått ta emot slag av kvinnan, enligt personalen.
Enligt undersköterskan som polisanmält kvinnan var det när hon sa att besökstiden var slut som kvinnan fick ett utbrott. Hon sparkade på undersköterskans knä, slog knytnävslag på armen, och tog ett hårt tag om hennes handled, enligt åtalet som nu väcks vid Malmö tingsrätt.”
Omni, 2015-06-29; ”När polisen bankade på hemma hos 88-åriga Phyllis Stankiewicz och gormade att hon skulle öppna så förstod hon förmodligen inte precis vad det handlade om.
För när hon argt öppnade dörren med en kniv i handen så gjorde hon ett lite förvirrat intryck, enligt poliserna på plats.
Men på en punkt var hon i alla fall klar, och det var att påståendet att det var bråk i bostaden inte stämde – polisen hade nämligen åkt till fel adress. Trots det åtalas hon nu för att ha överfallit en polisman.”
Aftonbladet, 2015-07-13: ”Minst elva personer har dödats vid två självmordsattentat i staden Fotokol i norra Kamerun vid gränsen till Nigeria. Den extrema islamiströrelsen Boko Haram tros ligga bakom attacken, säger militären.
Det var två kvinnliga självmordsbombare som utlöste sina sprängladdningar, den ena efter den andra.”
Expressen, 2013-09-26: ”Två 20-åriga brittiskor, Michaella McCollum och Melissa Reid, greps för att ha försökt smuggla 11 kilo kokain från Peru.
De unga kvinnorna har sagt att de kidnappades och tvingades till smugglingen. Nu har de erkänt – men åklagaren kräver att de ska berätta hela sanningen för att godta erkännandet, skriver brittiska medier.
Michaella McCollum och Melissa Reid greps på Limas flygplats i augusti med kokain värt runt 15 miljoner kronor.
I tisdags erkände kvinnorna knarksmugglingen under en stängd domstolsförhandling.
Men åklagaren menar att de bara tagit på sig en del av skulden.
– Ett nytt uttalande krävs av kvinnorna och de måste inte bara erkänna knarksmugglingen utan även att de ljög om att ha blivit kidnappade. De måste ta på sig fullt ansvar för att alla åtalspunkter, säger åklagaren Juan Rosas enligt Sky News.”
SvD, 2015-07-29: ”Såväl tingsrätten som hovrätten anser att en kvinna från Enköping gjort sig skyldig till djurplågeri sedan hon låtit sina katter leva i avföring mellan 2010 och 2011. Nu överklagar hon ärendet till Högsta Domstolen, enligt SVT Uppsala.”
SVT, 2015-07-04: ”I april födde riksdagsledamoten Linda Snecker (V) barn. Hon var föräldraledig fram till midsommar, när riksdagen stängde. Då började hon jobba igen för att återigen bli föräldraledig i höst när riksdagen öppnar igen. Hon kan därmed lyfta fullt arvode, 61.000 kronor i månaden, under sommaren och spara föräldraledigheten till ett senare tillfälle.”
Metro, 2015-07-11: ”… När den 32-åriga småbarnsmamman Sarah Sands insåg vem hon bodde granne med brast det för henne. En dag i november gick hon över till hans lägenhet i östra London med en kniv – och högg honom till döds med åtta hugg…
Kvinnan sa i rätten att hon inte tänkte skada grannen. …
”Han utnyttjade barn, så jag tog hand om det”, ska hon ha sagt till en polis enligt London Evening Standard.
Den 77-årige mannen dömdes för pedofilbrott redan på 1970-talet…”
Aftonbladet, 2015-07-10: ”En 28-årig kvinna har gripits i Turkiet för att ha mördat sin man… Hon erkänner att hon skjutit ihjäl maken och hävdar att hon gjorde det i hederns namn.
– Varför måste kvinnor alltid bli dödade? Män kan också bli dödade. Jag dödade för hedern, ska kvinnan ha sagt i ett polisförhör, enligt lokala medier.”
DN, 2015-07-08: ”En flicka i sjuårsåldern vårdas med allvarliga skador sedan hon knivskurits i Stavanger i Norge. Hennes 20-åriga mamma, som också fördes till sjukhus med knivskador, har gripits för dådet.
’En av de två skadade har gripits misstänkt för mordförsök. Det är modern till barnet. Polisen letar inte efter andra gärningsmän’, skriver polisen i Stavanger i ett pressmeddelande, enligt NRK.”
SvD, 2014-12-01: ”Två kvinnliga självmordsbombare utlöste varsin bomb på måndagens marknad på två olika platser, och dödade över tio samt skadade flera, sade polisens talesman. (…) I förra veckan dödades 45 människor i Maiduguri av två kvinnor som utlöste varsin bomb som de gömt under sin klädsel.”
nouw.com: ”Sommaren 1993 tände två tonårsflickor eld på Salabacke Kyrka i Uppsala. Kyrkan blev i det närmaste helt förstörd. Flickorna har berättat att de gjorde detta som en hyllning till satanismen och ’greven’. Den senare är en norsk hårdrocksmusiker och satanist som bränt ner flera norska kyrkor och dessutom åtalats för mord.”
Omni, 2015-06-23: ”En eller två unga kvinnliga självmordsbombare sprängde sig själva på en marknadsplats i staden Maiduguri i norra Nigeria och dödade minst tio personer på måndagen. Enligt nyhetsbyrån AP dog hela 30 personer och många skadades.
Ett vittne berättar hur en kvinna kom in och bjöd ut mat till försäljning från en gryta.
– Plötsligt exploderade grytan, som tydligen innehöll sprängämnen. Hon sprängdes i bitar, säger han enligt AFP.”
Sydsvenskan, 2015-06-25: ”Rapport, och Sydsvenskan, 2015-06-25:Sekretessbelagda faxmeddelandena från Individ- och familjeomsorgen i Malmö skickade till Fransson & Books Bilservice i Svedala under inte mindre än 15 år med kortare eller längre avbrott. Trots att personalen på bilservice gång på gång påpekade detta.
Marie Johansson, enhetschef på socialtjänsten i södra Malmö, beklagade det inträffade och lovade att misstaget inte skulle upprepas: ’Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom. Tyvärr. Vi har nu satt en stor lapp vid vår fax som säger att den som ska skicka anmälningar till Barnkriscenter inte ska slå ett långt nummer med riktnummer. I stället ska vi använda ett femsiffrigt internnummer. I så fall ska ingenting kunna gå fel.’”
lt.se, 2014-11-05: ”För ett år sedan gjorde polisens särskilda insats mot organiserad brottslighet en razzia mot hemtjänstföretaget Jome Omsorg. Och vd:n Silva Gündüz greps och häktades senare misstänkt för grovt bedrägeri. Ett år och flera omhäktningar senare sitter hon fortfarande kvar i häktet – med särskilda restriktioner från åklagaren.
Hemtjänsthärvan: Detta har hänt
12 november 2013: Polisen gör en stor razzia i Södertälje. Man genomför ett 20-tal husrannsakningar och hämtar in 18 personer. Tio personer greps och åtta togs in för förhör.
Razzian ingår i Tore 2 – den myndighetsgemensamma insatsen mot grov organiserad brottslighet i Södertälje, precis som den nu pågående assistansrättegången där 35 personer står åtalade för grova bedrägerier och grov ekonomisk brottslighet.
15 november 2013: Tio personer med koppling till hemtjänstföretaget Jome omvårdnad häktas, däribland Södertäljeprofilen och krögaren Silva Gündüz.
Samma dag säger Södertälje kommun upp avtalet med Jome omvårdnad, som har 140 brukare och totalt 8 021 beviljade timmar hemtjänst som kommunen betalat för.
14 februari 2014: Ytterligare ett hemtjänstföretag misstänks för grovt bedrägeri.
Författaren och krönikören Kima George häktas i egenskap av vd för hemtjänstföretaget AB Hemtjänst och service.  I juni släpps George ur häktet.
Åtal väntas i vår.
30 augusti: Silva Gündüz pappa anmäler åklagaren till justitieombudsmannen, JO. Han skriver bland annat: ’Det är inhumant att hålla en människa häktad under så lång tid, speciellt med tanke på det misstänkta brottets karaktär’.”
SR, i Lagens namn, 2015-08-10: ”Det är kanske det perfekta brottet. Ingen komplicerad penningtvätt behövs – ingen riskabel hantering av knark eller vapen. Det ger en säker inkomst som stadigt tickar in från en källa som aldrig sinar.
Och framförallt: brottsoffret är ansiktslöst, anonymt. På en gång ingen och envar. Ingen av oss är direkt bestulen – ändå drabbas vi alla.
Det handlar om ett storskaligt svindleri med bidragspengar. Just nu pågår en av de största och dyraste rättegångarna i svensk historia. En känd företagare och före detta politiker i Södertälje misstänks vara huvudman för en liga som plundrat välfärdssystemen på miljoner.
Och det är bara en av flera liknande härvor som nystats upp den senaste tiden. Vissa menar att hemtjänst och assistans blivit den organiserade brottslighetens nya födkrok.”
Expressen, 2015-01-10: ”19 personer uppges ha dött och 18 har skadats… Röda Korset uppger att tio dödsoffer förts till ett lokalt sjukhus. Representanter för organisationen och vittnen säger att dådet utfördes av en flicka som tros ha varit i tioårsåldern, skriver nyhetsbyrån AFP.”
Kvällsposten, 2015-07-07: ”I nästan två år ska en mamma i nordvästra Skåne ha hållit sin 7-åriga dotter gömd. Nu sitter mamman häktad för grov egenmäktighet med barn, rapporterar Helsingborgs Dagblad.”
Aftonbladet, 2015-08-10: ”En man sitter häktad misstänkt för mordet på Anna Feldt, 25. Nu misstänks en kvinna ha hjälpt till att anlägga branden som dödade Anna.”
Expressen, 2015-07-07: ”En 25-årig kvinna har häktats i Uppsala på sannolika skäl misstänkt för mordförsök på sitt eget barn, rapporterar UNT.”
TT-Reuters, 2015-07-06: ”En tonårsflicka sprängde sig själv till döds på måndagskvällen i Kano i norra Nigeria.”
SVT Nyheter, 2015-07-06: ”I Kina har människor upprörts sedan det blivit känt att en sjuårig pojke tvingats växa upp i en svinstia och utsatts för systematisk misshandel.
Pojken, som går under namnet ’Lilla Hongbo’, upptäcktes i lördags av en välgörenhetsorganisation, rapporterar tidningen South China Morning Post Society.
Pojken ska enligt uppgift ha tvingats sova utomhus i svinstian året om och har inte lärt sig att prata. Då volontärer tvättade och rakade av hans toviga kalufs upptäckte de att hans huvud var täckt av blåmärken och ärr – märken från den återkommande misshandel hans mamma utsatt honom för.
En granne till familjen berättar för tidningen hur mamman haft för vana att dunka pojkens huvud mot golvet eller väggen.
– Ofta krävs det tre eller fyra gånger till han börjar gråta, säger hen till tidningen.”
Expressen, 2015-06-24: ”Minst tio människor dödades när en självmordsbombare utlöste en sprängladdning på en marknad i Gujba i nordöstra Nigeria på tisdagen. Den som utförde attentatet var en ung flicka.
– Jag såg självmordsbombaren, en liten flicka, inte mer än tolv år gammal, säger Hussani Ibrahim, ett vittne som hjälpte till att köra 23 skadade till sjukhus i Damaturu.”
Fria Tider/SR P1, 2015-06-18: ”Tchad, ett grannland till Nigeria med en majoritet muslimer, har förbjudit alla i landet att bära klädsel som täcker ansiktet. Detta efter ett dubbelt självmordsattentat som krävde 33 dödsoffer i huvudstaden N’Djamena i måndags.
Bärandet av burka ska upphöra från denna dag, inte bara på offentliga platser och i skolor men över hela landets territorium, sa landets premiärminister Kalzeube Pahimi Deubet under ett möte med religiösa ledare.
Han tillade att klädsel som täcker allt utom ögonen är att betrakta som kamouflage och att säkerhetstjänsten har fått order om att samla in alla burkor som finns till försäljning och bränna dem.
Enligt BBC har Boko Haram i ökande grad använt sig av kvinnliga självmordsbombare i Nigeria, eftersom de har lättare att smuggla bomber till offentliga platser utan att bli upptäckta. Också Kongo-Brazzaville, som har 5 procent muslimer, förbjöd i maj den muslimska ansiktsslöjan på offentliga platser, för att motverka terrorism.”
Sveriges radio, 2015-01-10: ”Sedan tre terrorister i går sköts ihjäl av fransk polis söker myndigheterna nu en ung kvinna. Hon misstänks för delaktighet i terrordåden som skakat landet och krävt 17 dödsoffer.”
Västerbottens-Kuriren, 2015-07-05: ”En självmordsbombare dödade minst fem personer i en kyrka i staden Potiskum i nordöstra Nigeria. Självmordsbombaren, en kvinna, sprängde sig själv när människor var på väg in i kyrkan.”
Mail Online, 18 March 2015-03-18: ”’We’re thirsty for your blood’: Playboy jihadi’s widow poses with her gun-toting ’clique’ of female fanatics in front of flash BMW and boasts of ’five-star jihad’ lifestyle in Syria
An Australian jihadist widow has shared a series of propaganda pictures she says shows her ’five star jihad’ lifestyle – and says she and other female jihadists are ’thirsty’ for the blood of her former countrymen.
In photographs posted to a Twitter account believed to belong to former Melbourne woman Zehra Duman, several women are pictured standing under an Islamic State flag, reclining against a clean white BMW M5, wielding machine guns and dressed from head to toe in black Islamic dress.
In one tweet, Duman said: ‘US + Australia, how does it feel that all 5 of us were born n raised in your lands, & now here thirsty for ur blood?’
Another image of five women standing under an Islamic State flag is captioned: ‘Can’t mess with my clique. From the land down under, to the land of Khilafah. Thats the Aussie spirit.’”
Se bilderna http://www.dailymail.co.uk/news/article-2999925/We-thirsty-blood-Playboy-jihadi-s-widow-poses-gun-toting-clique-female-fanatics-flash-BMW-boasts-five-star-jihad-lifestyle-Syria.html#ixzz3bF8e9z00
Mail Online, 2015-05-26: “Jasmina Milovanov reportedly left the country at the beginning of May, after leaving her children with a babysitter and claiming she was travelling to Queensland to pick up a car… Currently 40 Australian women are supporting terrorists in Iraq and Syria.”
Jasmina Milavanov var Facebookvän med Zehra Duman.
Omni, 2015-06-25: ”I dag inleds rättegången mot Dominique Cottrez. 2010 avslöjades att hon dödat åtta av sina barn när de var nyfödda.”
di.se, 2015-05-22: ”En kvinna har förföljt Peter ’Poker’ Wallenberg i åratal. Nu åtalas hon, rapporterar Aftonbladet. Den 44-åriga kvinnan misstänks ha skickat över 1 200 mejl till ’Poker’ Wallenberg och ’uppvaktat’ honom i på jobbet och i bostaden, skriver Aftonbladet.”
Omni, 2015-05-25: ”Man mördad i kajak av fästmön – hittad i floden. En kropp som hittades flytande i Hudsonfloden i lördags har identifierats som Vincent Viafore, mannen som tros ha mördats av sin fästmö Angelika Graswald när de befann sig på en kajaktur, rapporterar New York Times. (…) Polisen kom snabbt att misstänka Graswald, som var den som larmade om att mannen drunknat. Hon ska i förhör ha medgett att hon mixtrat med hans kajak och sagt att det ’kändes bra att veta att han skulle dö’”.
ekuriren.se, 2015-05-23: ”En medarbetare på ett äldreboende i Värnamo blev blöt om både klänning och mobiltelefon när en av de äldre skvätte vatten på henne.
Den anställde gick då ut i köket för att torka av sig, men känslorna efter oförätten ska uppenbarligen inte ha runnit av. Kvinnan passade nämligen också på att fylla ett glas vatten, återvända till händelsens centrum och hälla ut vattnet över den ansvarige åldringen.”
SvD, 2015-05-12: ”Mamma dömd för misshandel på läger. Mamman kallades till lägret efter en konflikt mellan hennes son och andra barn. Enligt personalen var mamman upprörd och gick till fysiskt angrepp mot en kvinnlig anställd. När en annan ur personalen skulle gå emellan fick hon flera knytnävsslag i ansiktet.”
Barometern, 2013-12-11: ”Mamma dömd för misshandel. Kvinnan har erkänt att hon under drygt fyra års tid misshandlat barnet, bland annat med en klädgalge och genom att dra henne i öronen.
Mamman har uppgett att hon gjorde detta i uppfostringssyfte och att hon blivit lärd till detta i sitt hemland. Enligt kvinnan var det ingen som informerade henne om att det är olagligt när hon kom till Sverige.”
P4 Gotland, 2014-12-22: ”Mamma dömd för barnmisshandel. En kvinna i 40-års ålder har av Gotlands tingsrätt dömts till ett års fängelse för att vid upprepade tillfällen ha hotat och misshandlat sina barn. Kvinnan ska bland annat ha dragit sin dotter i håret, slagit henne i ansiktet, spottat henne i ansiktet och hotat henne med kniv.
Mamman ska också ha misshandlat sin son genom att gripa tag i hans hals så han haft svårt att andas, kastat föremål på honom och slitit sönder hans kläder.”
Aftonbladet, Kvinnor som dödat sina barn: ”En 31-årig kvinna i Norge misstänks ha dödat fyra av sina fem barn kort efter deras födelse. Läkarna tror att det är plötslig spädbarnsdöd ända tills polisen hittar en plastpåse med kvinnans fingeravtryck och avtryck av den sist dödade pojkens mun.
– Det var så tufft att gå och vänta på att han skulle dö, precis som mina andra barn, så jag ville hjälpa till sade kvinnan i domstolen.
September 1994 och maj 1997. En 31-årig kvinna i Dalarna mördar två av sina barn, en drygt treårig adoptivson som hon ’aldrig känt moderskänslor för’ samt sin nio månader gamla son som hon ’inte orkade med’. Treåringen hittas med huvudet i en ihopsnörd ryggsäck. Döden avskrivs till en början som en olycka. Tre år senare dödar kvinnan sitt andra barn, en nio månader gammal pojke. Hon badar barnet, lägger honom i spjälsängen och trär en plastpåse över hans huvud.
Maj 2000. En allvarligt psykiskt störd 29-årig mamma åtalas för mordförsök på sin lilla dotter. Hon har hällt smärtstillande medel i barnets mat.
Juni 2001. En allvarligt psykiskt störd kvinna i Kungsbacka döms till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök. Hon har dödat sina två små barn i hemmet och därefter försökte hon sätta eld på huset.
29 januari 2002. En treårig pojke faller ur sin mammas armar från en 20 meter hög bro i Stockholm. Han landar på ett mirakulöst sätt i vattnet mellan isflaken och håller sig flytande tack vare att en luftbubbla bildas i hans overall. Efter en kvart i vattnet räddas han av brandkåren. ”Mamma knuffade mig” säger barnet i förhör.
30 januari 2002. En elva månader gammal flicka dödas av sin 41-åriga mamma i Örebro. ’Det var inte meningen att hon skulle dö’, säger mamman till polisen.”
The Trial Diaries, 2014-10-09: “The case against Stephen Howells and Nicole Vaisey now involves six victims, U.S. Attorney Richard Hartunian said. Howells and Vaisey, who live in Hermon, had previously been charged with crimes against three children, including the Amish girls…”
Omni, 2015-08-12: ”Skönhetsdrottningen Brandi Lee Weaver-Gates fejkade cancer… Efter ett anonymt tips utreds nu tidigare Miss Pennsylvania för att ha lurat till sig tusentals dollar. 23-åringen misstänks aldrig ha diagnosticerats med cancer eller gått på några behandlingar. Polisen kallar det för en ’väl utarbetad plan’, rapporterar CNN.”
Allehanda.se, 2015-01-29: ”Sju personer räddades i sista stund sedan en hyresfastighet i Kramfors eldhärjats. En kvinna har anhållits misstänkt för mordbrand.”
Dagens juridik, 2011-06-30: ”En kvinna har dömts till fängelse efter att under tortyrliknande former ha misshandlat tre av sina barn, en flicka och två pojkar.
Mamman ska under flera år ha misshandlat, hotat och ofredat den nu 15-åriga dottern samt berövat henne friheten. Detta bland annat genom att slå, sparka och ta strypgrepp på henne. Mamman ska även ha låst in flickan vid flera tillfällen samt tvingat henne att vid ett flertal gånger äta tills hon kräktes för att därefter tvingas äta upp sin egen uppkastning.”
I tidningen Savon Sanomat av den 2015-01-04 läser jag att ”Allt fler kvinnliga brottslingar i Finland. Jämställdheten ökar bland Finlands brottslingar. Över 23 procent av alla som döms för brott i landet är numera kvinnor, en kraftig uppgång.
1980 var andelen kvinnor bland de dömda bara åtta procent. 1990 hade siffran stigit till 13 procent och år 2000 var den uppe i 16 procent”.
Skall jag glädja mig åt den pågående jämställdhetsutjämningen på brottsfronten?
Svenska Dagbladet skriver den 4 januari 2015 ”… Däremot verkar kvinnors brott fortfarande vara lindrigare. Män döms oftare till samhällstjänst eller fängelse, medan kvinnor i högre utsträckning får böter eller villkorliga fängelsestraff.
Sedan 1995 har bara 32 kvinnor begått så allvarliga brott att de dömts till livstids fängelse. I många fall handlar det om familjetragedier, där de döms för att ha dödat partner eller barn.”
Nej, kvinnornas brott är inte lindrigare. Det bara bedöms mildare. Och det kommer jag skriva om och dokumentera på ett annat ställe. Man skall inte tillämpa olika straffskalor på likställiga brott.
”Sedan 1995 har bara 32 kvinnor begått så allvarliga brott att de dömts till livstids fängelse.” Vad menas med satsadverbet ”bara” i det här fallet? Endast? Blott? Allenast? Enbart? Enkom? Inte mer än?
Borde inte skribenten skriva i stället Sedan 1995 har INTE FÄRRE ÄN 32 kvinnor begått så allvarliga brott att de dömts till livstids fängelse?
Tystnaden avbröts på nytt, nu med meddelanden om att vi närmar oss Köpenhamns flygplats Kastrup. Utgångarna finns på högra sidan i tågets riktning. Vi skall skynda på avstigningen eftersom tåget stannar bara någon minut, meddelas det. Jag tittar på klockan och konstaterar att om tåget inte stannade alls så skulle det ändå inte hinna fram till Köpenhamns central på utsatt tid. So what’s the rush?
Vi skall inte glömma bort något på tåget, fortsätter högtalarna. En bra uppmaning, tycker jag. Annars skulle det kunna hända att jag lämnade min medpassagerare kvar sovande. Allt sägs på svenska och engelska. Möjligen även på danska men det är jag osäker på.
Jag har googlat i en timme och tjugo minuter. Det blev många träffar på kvinnonamn. Och ändå har jag hoppat över en ansenlig mängd, för att få en viss variation på dessa mänskliga handlingar.
Finns min medpassagerare bland dessa namn?
Jag frågar henne. Hon lånar min ThinkPad, vänder den så att jag inte ser vad hon skriver i sökverktyget och svarar ”Nej, du fann mig ej. Ledsen. Eller snarare glad.” Sedan skriver hon flera olika ord i sökverktyget, flera gånger efter varandra och förklarar, ”för att du inte skall kunna se i sökhistoriken, vilket namn jag sökte efter”.
Jag hjälpte henne med hennes tunga väska och så frågade jag den välklädda damen som hyschade mig och min medsittande om jag kan hjälpa henne med hennes bagage.
På perrongen fanns det en hel del folk. Bland andra även en man i en medicinsk rullstol, med ett gipsat ben och en gipsad arm. Bakom stolen fanns en kvinna, hennes mörka blick avslöjade att hon knappast var den gipsade invalidens sjuksyster. Jag tittade på parets bagage om jag ser deras namn på någon bagagelapp. Det fanns en på golfbagen. Jag skall googla det. Jag skall luska ut vad dessa golfklubbor användes till.

Betraktelsen “Klippboksutdrag” ingår som del 7 av 53 i en serie artiklar betitlade “En feminists funderingar : mellan Katarina den Stora och Margot Wallström”, vilka jag tänker offentliggöra okronologiskt och med oförutsebar tidsmellanrum.

Satt på SJ-tågets ”tysta avdelning” på väg mot Kastrup. Igen. Läste korrekturet till min kommande kortroman ”Mona Lisas leende”, som handlar om geniet Leonardo da Vinci under hans arbete på en tavla vars namn anges i romanens titel.
Jag lyfte blicken eftersom det kom en kvinna som tänkte sitta bredvid mig. Jag konstaterade att hon var mycket vältränad och lika mycket solbrynt. Jag gissade att hon var över 45 år ung, men så tänkte jag att hon lika väl kunde vara i Madonnas ålder. Hon bad mig att hjälpa henne att lägga upp hennes väska på hyllan ovanpå. Jag tog tag i väskan och kände att den troligen innehöll samtliga hantlar och vikter hon tränat med under de senaste 10 åren. Men jag låtsades som ingenting, samtidigt som jag stilla bad till Herren att jag inte skulle drabbas av pungbråck.
Hon slog sig ner bredvid mig och innan hon presenterade sig eller sade något annat, började hon förbanna sig över SJ:
”Man kan beställa allt”, sade hon. ”Vart man skall åka, och huruvida man vill sitta vid fönstret eller i en djurfri avdelning, om man önskar sig att dricka kaffe eller äta plastmat…, men de tre viktigaste tingen får man inte beställa: Att komma fram i tid, att tågets fm radio fungerar och att man får sitta med ansiktet i färdens riktning. Jag hatar att sitta så här, med ryggen susande fram. Det är onaturligt. Det förvränger världen. Det gör mig illamående, det…” Hon blev avbruten av en smakfullt välklädd, mörkhyad kvinna, som satte en av sina pekfingrar mot sina läppar, för att påminna om att vi befann oss i en tyst avdelning.
”Vi släpper in dem, ger dem mat och riktiga hus att bo i, och sedan skall de lära oss hur vi skall uppföra oss på våra tåg i vårt eget land”, kommenterade min medpassagerare i riktning mot mig.
”Jag vet att det inte syns”, svarade jag, ”men faktum är att jag också är en de ’insläppta’, även om det är för många år sedan.”
”Det vet jag väl”, sade hon och fortsatte, ”tror du inte att jag vet vem du är? Jag har läst några av dina böcker Vladimir Ornansky. Den där om Astrid Lindgren och den där om Marie Antoinette… Det finns hundratals foton och bilder på dig på nätet, så…”
Nu blev jag förstummad. Och även lite stolt. Och så tänkte jag, att läsa en människa och göra sig en snabb och även korrekt uppfattning om henne, är allt annat än lätt.
”Du kunde googla mig också för inte så länge sedan, men nu har jag ordnat att nästan alla skriverier om mig tagits bort i enlighet med dataskyddslagstiftningen.”
”Jaha, och vad har du gjort eller varit med om, som du inte tänkte dela med dig med andra?” undrade jag.
”Försök igen. Du tror väl inte att jag lägger månader på att försvinna, eller nästan försvinna från nätet och sedan berättar jag för den första författaren jag möter, vilka sidor jag lyckades få bort.”
”Du har rätt, det var dumt av mig…”
Den mörkhyade kvinnan som uppenbarligen valde SJs tysta avdelning i tron att i den bör råda tystnad, trots att högtalarna var tredje minut påpekade att i den och den vagnen kunde man köpa kaffe och mat och gud vet vad, eller att toaletterna i vagnarna ett och tre är avstängda eller att man skall ha biljetterna lättillgängliga för kontroll eller att tåget kommer att byta personal och att personalen, den nya som den gamla, önskar oss en trevlig resa och trevlig dag…, lyfte återigen sitt finger mot sina läppar.
Jag gav henne rätt. Tyst bör vara tyst.
Sedan tänkte jag på kvinnan som satt bredvid mig. Hon sade att det mesta om henne hade tagits bort, vilket skulle betyda att nätet ändå kunde bjuda på några spår efter henne. Jag tänkte överraska henne… Jag började googla på ”en kvinna gripen” och liknande. Jag dränktes i träffar, trots att ett välspritt rykte hävdar att kvinnor är mindre våldsamma, mindre bedrägliga… än vi män.
Kvinnan såg vad jag höll på med, hon lutade sig mot mig, och viskade i mitt öra. ”Vet du vad Vladimir, jag tycker att man borde ha en lag, som förbjuder medier att genusbestämma det man skriver om. Man bör inte peka ut kvinnor som förövare och liknande. Det skapar bara fiendskap och ger näring och argument till kvinnohatarna. Vi skulle må bättre utan att man pekar finger åt oss.”
Och precis när hon sade det, läste jag följande, publicerat på Omni, den 2015-05-24: ”Under två månader förra sommaren levde en tjeckisk familj under tuff matransonering i rädsla för Gestapo-spioner och Nazitysklands soldater. Allt filmades och sänds nu i Tjeckien som en dokusåpa i åtta delar, skriver AFP.
Programmet har väckt stor avsky i hemlandet, där kritiker frågar sig om serien kommer följas av än värre reality-serien som ’Big brother Auschwitz’ men mannen bakom tv-programmet försvarar idén.
Regissören Zora Cejnkova säger att han vill återskapa ett autentiskt liv under andra världskrigets naziststyre. Han säger också att familjen ’tursamt’ nog inte fick uppleva det öde som de 82 309 judar som deporterades från dåtidens ockuperade Tjeckoslovakien fick möta.
Serien heter ’Semester i protektoratet’”
Zora Cejnkova är en kvinna. Det är inte bara hennes förnamn och efternamn som avslöjar det, utan faktum är att jag för inte så  länge sedan, personligen har korresponderat med henne, angående mitt manus ”AlieNation”, som ursprungligen skulle sättas upp på en teater i North Dakota, men uppsättningen inte blev av på grund av producentens ovilja att betala det överenskomna förskottet.
Det är inte första och troligen inte sista gången som en kvinna omdanas till en man i svenska tidningar.
Är det bara ett slarv, ett misstag?
Det kan det vara. Men det kan också vara så att man inte vill ”peka ut” kvinnor.
Det som stödjer denna hypotes är att kvinnor i inte så få fall döljs bakom ett neutralt pronomen, dvs. sådana som inte pekar ut könets identitet. Man skriver exempelvis ”en medarbetare”, eller ”hen”, utan att ange vilket kön hen har. Att denna medarbetare eller denna ”hen” har en könsidentitet, en kvinnlig sådan, framkommer först efter en googling på en rad andra sidor med samma innehåll.
Jag är långtifrån säker på att denna genuskurragömma främjar vår bild av världen.
Den för ”En morgondröm” åtalade men friade Gustav Fröding skrev i ”Idealism och realism”: Nu är jag led vid tidens schism / emellan jord och stjärnor. / Vår idealism och realism, / de klyva våra hjärnor.
Det ljugs, när porträtterat grus / får namn av konst och fägring. / En syn, som svävar skön och ljus / i skyn, är sann som hägring.
Men strunt är strunt och snus är snus, / om ock i gyllne dosor, / och rosor i ett sprucket krus / är ändå alltid rosor.
Men vem vet, Fröding hade kanske fel – det är inte för inte han kallats en ”tillvarons utlänning”.
BBC, 2015-02-15: “A female suicide bomber has killed at least seven people at a crowded bus station in north-eastern Nigeria.
Police say more than 30 others were wounded in the city of Damaturu, capital of Yobe State. No group has said it carried out the bombing but the jihadist group Boko Haram has previously launched attacks in the city.”
“A female suicide bomber”? Varför anger BBC självbombarens könstillhörighet? Det borde vi protestera emot. Liksom vi undanber oss att damfotboll, troligen i nedsättande syfte, kallas damfotboll.
Unt.se, 2015-07-23: ”En kvinna i 20-årsåldern greps igår kväll för delaktighet i granatattacken mot krogen Birger Jarl.” ”Det här handlar om riktiga granater, vars syfte är att döda människor i krigszoner.” / Kammaråklagaren, Michael Ehrencrona.
Omni, 2015-06-15: ”En mamma och hennes 12-åriga dotter har hittats styckade och lagda i plastsäckar i en villa i den nordmexikanska staden Tijuana, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
… Polisen misstänker att kvinnans 19-åriga dotter ligger bakom de bestialiska morden på sin mamma och syster…”
Unt.se, 2015-06-20: ”En 20-årig kvinna i Oslo har åtalats misstänkt för att ha planerat en terrorattack. Kvinnan efterlystes i februari och enligt Interpol ska hon ha vapentränats av den extrema jihadistgruppen Islamiska staten (IS) i Syrien.”
Omni, 2015-07-31: ”När en tonårstjej greps misstänkt för att ha snattat på en Victoria’s Secret-butik i New York gjordes ett makabert fynd. I hennes väska hittade vakten en död bebis.
Nu har 18-åriga Tiona Rodriguez åtalats för mord, rapporterar flera amerikanska medier. Enligt åklagaren kvävde hon sin son döds i oktober 2013, gömde kroppen i väskan för att nästa dag gå till underklädesbutiken. Enligt åklagaren var mordet kallblodigt och planerat…”
Omni, 2015-07-31: ”Myndigheterna i USA letar just nu efter Megan Everett som försvunnit tillsammans med sin 3-åriga dotter Lilly. När flickans pappa, som har delad vårdnad, kom för att hämta upp dottern berättade Everetts nya pojkvän att hon försvunnit och tagit dottern med sig.
På en lapp som hon lämnat efter sig till pojkvännen stod det: ”Det vore fel av mig att låta dem ta henne, vaccinera henne och hjärntvätta henne…”
DN, 2015-08-08: ”En man knivskars så illa i en lägenhet i östra Göteborg på fredagen att han senare dog på sjukhus. En 40-årig kvinna greps på brottsplatsen och är misstänkt för mord. Senare under lördagen anhölls även en man misstänkt för mordet.”
Omni, 2015-07-31: ”I maj upptäcktes att en kvinna jobbat som sjuksköterska i över 20 år trots att hon inte var legitimerad, rapporterar SVT Väst. Socialstyrelsen gjorde upptäckten när kvinnan i år skickade in en ansökan om legitimation, trots att hon inte fanns i några register som legitimerad sjuksköterska.”
DN, 2015-08-08: ”Samtliga i flygbesättningen var berusade när de kom för att flyga på lördagsmorgonen. I stället greps de och 109 passagerare blev snuvade på sin flygning.
Det rörde sig om kaptenen, styrman och två flygvärdinnor, på Oslos storflygplats Gardermoen.”
TT-Ritzau, 2015-08-12. ”En 30-årig dansk sjuksköterska anklagas för minst tre mord och mordförsök mot patienter som hon injicerat med morfin och stesolid. Och det kan enligt åklagaren röra sig om många fler fall.
Sköterskan var enligt åklagaren misstänkt redan år 2012 i samband med ett av dödsfallen.
I tisdagens rättegång kom det även fram att det skett ovanligt många dödsfall på de avdelningar i Nykøbing Falster där hon arbetat. Under de år hon arbetade på en avdelning mellan 2010 och 2012 skedde mellan 75 och 95 dödsfall årligen. När hon lämnade arbetsplatsen sjönk antalet till 52.
I förhör med kvinnans kollegor kom det fram att också de misstänkte att hon haft ihjäl patienter.”
Expressen, 2015-01-03: ”Kvinnan som misstänks för mordet i Sala under natten till nyårsafton har häktats. Åklagaren har även begärt att hon ska åläggas restriktioner i häktet. Samtidigt jagar polisen fortfarande den man i 40-årsåldern som det utfärdats rikslarm efter.”
Omni, 2015-07-31: ”En trio kvinnor i den autonoma ryska delrepubliken Tjetjenien skapade falska konton på sociala medier och hävdade att de ville åka till Syrien, ansluta sig till Islamiska staten och gifta sig med IS-jihadister. Syftet var att lura de extrema islamisterna på pengar som de tänkt använda till en semesterresa, rapporterar flera brittiska medier med hänvisning till ryska tidningar. Kvinnorna ska ha lyckats lura till sig 3 300 dollar och har gripits och misstänks för bedrägeri, skriver brittiska Metro.”
Tv2.no, 2015-08-02: ”Camilla (33) ba om hjelp for magesmerter – fire timer senere ble hun mor. Flere leger har trodd at hun hadde en tarmsykdom. Camilla Karlsen fra Kolding i Danmark har den siste tiden hatt svært vondt i magen. Etter ni måneder med det som både hun og flere leger trodde var en tarmsykdom, fødte hun en frisk guttebaby lørdag for to uker siden.
Dagen etter fortalte hun hva som hadde skjedd på Facebook.
«Jeg har lenge slitt med det jeg trodde var problemer med fordøyelsen. I går klokken 19.20 dro jeg til akuttmottaket med voldsomme magesmerter. Men det var ikke magen det var noe galt med, det var bare en liten baby som ville ut. Så nå er jeg mor til en liten gutt på 2770 gram og 49 centimeter født 23.18. Jeg nådde altså bare å være gravid i fire timer.»
At fødselen var i gang, ble først oppdaget da legen ba henne tisse i et glass.»
Omni, 2015-07-31: ”En kvinna gick i går kväll till attack med tårgas mot fyra personer i Boden. En höggravid kvinna och en sju månader gammal flicka fanns bland dem som hon attackerade. Kvinnan var kvar på platsen när ambulans kom för att hämta offren och det uppstod tumult. Men eftersom samtliga polispatruller var upptagna med annat kom kvinnan ändå undan.”
Expressen, 2015-01-20: ”Sara Lundblad, 26, och Martin Törnblad, 23, dömdes på tisdagen till 18 års fängelse för att ha mördat Saras pappa Göran Lundblad. Göran Lundblad, 63, sköts till döds i sin säng med ett hagelgevär och begravdes i en åker 700 meter från hemmet i Norra Förlösa.” För pengar. Han var god för 50 miljoner kronor.
Omni, 2015-06-20: ”En 19-årig kvinna, Anastasia Lechtchenko, har gripits i Tijuana i Mexiko misstänks för mord på sin mamma och 12-åriga syster, rapporterar AFP. Mamman, som ursprungligen är från Ryssland, har arbetat som akrobat vid en cirkus i området. Enligt Mexikanska myndigheter ska kropparna ha hittats styckade i plastpåsar.”
Jönköpings-Posten, 2015-08-04: ”Åkte på kryssning – lämnade barnen ensamma
Mamman lämnade barnen ensamma hemma när hon själv åkte på kryssning. Barnen ska även ha utsatts för våld. Nu har förvaltningsrätten beslutat att de tre barnen ska tvångsomhändertas.”
Göteborgs-Posten: 2014-09-09: ”En liga med bedragare har under tisdagen slagit till mot flera äldre kvinnor i Göteborg. Under sken av att justera åldringarnas tv-apparater har de lurat till sig tiotusentals kronor.”
Kvällsposten, 2015-01-26: ”Tre unga tjejer, i 14–16-årsåldern, sprejade en okänd vätska i ansiktet – innan de rånade en 24-årig kvinna på hennes mössa.”
Omni, 2015-07-31: ”En förskolelärare misstänks för att ha varit våldsam mot en tvåårig pojke. Hon ska ha bänt i pojkens fingrar för att han skulle släppa en leksak och sedan flera gånger ha försökt trycka ner honom i en barnmatstol, rapporterar Sveriges Radio Sjuhärad.”
GT, 2015-08-03: ”I helgen rånades en äldre man på Järntorget av flera yngre kvinnor. Rånet liknade ett rån från tidigare i juli då mannen senare avled av sina skador.”
Omni: 2015-08-04: ”Ett par misstänks ha använt en semesterresa till Disneyland som täckmantel för att smuggla narkotika, skriver fransk media. Kvinnan och de två barnen, 2 respektive 4 år gamla, besökte nöjesparken i Paris medan mannen hämtade narkotikan som var gömd i gosedjur.”
VG, 2015-02-24: ”Rettspsykiaterne mener at moren til den ti år gamle gutten som sultet i hjel i Oslo ikke er psykotisk.
– Sakkyndige har kommet til at hun er tilregnelig. Hun var hverken psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet, forteller politiadvokat Pål-Fredrik Kraby Hjort ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til VG.
27. august ble en ti år gammel gutt funnet død i stt hjem på Mortensrud i Oslo. Han døde av underernæring og uttørring, ifølge politiets obduksjonsrapport. Den 131,5 centimeter høye tiåringen veide 14,8 kilo da han ble funnet – halvparten av normalvekt.”
Omni, 2015-06-16: ”Den amerikanska medborgarrättsaktivisten Rachel Dolezal lämnar sin post som ordförande i NAACP, The National Association for the Advancement of Colored People, i staden Spokane i Washington. I ett meddelande på organisationens hemsida skriver hon bland annat att hon inte vill ta fokus från den stora frågan om rasdiskriminering och därför väljer att avgå, skriver Los Angeles Times.
Det var förra veckan som det avslöjades att Dolezal i flera år ljugit om sin afro-amerikanska identitet.”
TT, 2015-08-16: ”En kinesisk 19-åring ljög om att hennes pappa dog i den omfattande explosionen i hamnstaden Tianjin. Genom mikrobloggen Sina Weibo bad hon sina följare att donera pengar och lyckades få motsvarande nästan 120 000 kronor via sajten.
Kvinnan har nu gripits i Fangchenggang i södra Kina – långt från olycksplatsen.”
Aftonbladet, 2015-06-06: ”Mitzi Nelson, en 23-årig amerikansk kvinna körde ihjäl en cyklist för att hon pratade i sin mobiltelefon när hon körde. Nu har hon dömts för brottet, skriver Los Angeles Times.”
Expressen, 2015-06-06: ”Kvinna misstänkt för knivattacken nekar.”
Kvällsposten, 2015-06-15: ”Kvinna anhållen för misstänkt mord.”
Dn.se, 2015-06-06: ”Kvinna anhållen för mordförsök på Söder.”
Metro, 2015-05-13: ”Det var efter att barnbarnet den 9-åriga Savannah Hardin stulit en godisbit från ett annat barn på skolbussen som Joyce Hardin Garrard, 50, såg rött. Som straff tvingade hon barnbarnet att springa runt huset med ved i famnen tills hon kollapsade och spydde av utmattning, skriver The Mirror. Flickan fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Obduktionen visade att flickan var svårt uttorkad och enligt vittnet ska Savannah fått springa fram och tillbaka med ved i famnen under två timmar… Joyce Hardin Garrard dömts till livstids fängelse, utan möjligheter till villkorlig frigivning.
Åklagaren har tidigare sagt att brottet är så pass avskyvärt att kvinnan bör straffas med avrättning. Men Garrards försvarsadvokat är nöjd med att hans klient slapp dödsstraff. ’Joyce hanterade det här som en kristen kvinna med stark tro’, säger försvarsadvokaten Dani Bone enligt AP.
Savannahs styvmamma Jessica Mae Hardin är också anklagad för mord och rättegång väntar inom kort.”
Omni, 2015-08-01: ”68-åriga Tamara Samsonova har gripits och utreds för 13 styckmord utförda under en tjugoårsperiod. Samsonova är en rysk pensionär från Sankt Petersburg och polisen grep henne efter misstankar om att hon styckat en 79-årig bekant, och sedan dumpat kroppsdelarna nära en damm. Det skriver brittiska medier och hänvisar till uppgifter i ryska tidningar. En torso med ett ben och en arm ska ha hittats.
Nu utreds om Samsonova har någon koppling till andra mord. Kroppsdelar har tidigare hittats i påsar runt om i staden och enligt medieuppgifter finns det i Samsonovas dagböcker uppgifter om mord som hon ska ha utfört.”
sverigesradio.se, 2015-01-12: ”Nigeria skakas av nya blodiga terrordåd av den islamistiska extremistgruppen Boko Haram. Flera bomber burna av flickor, enligt uppgift eventuellt så unga som 10 år, detonerade under helgen och många rapporteras ha dödats och skadats.”
Omni, 2015-08-01: ”En 55-årig kvinna från den amerikanska delstaten Ohio har dömts till 15 års fängelse för att ha förgiftat sin make genom att hälla kylarvätska i hans drink, rapporterar amerikanska medier.
Hans hustru Teresa Kotomski var inledningsvis inte misstänkt men nya bevis har kopplat henne till mordet, skriver CBS News.”
”’The murder of Raymond Kotomski was a horribly brutal and senseless act, and I am pleased that there is now justice for the victim and his family,’ said Attorney General DeWine.”
vn.se, 2015-08-10: ”Två män och en kvinna från Värnamo misstänks ha misshandlat en man och hindrat honom att lämna en bostad i Värnamo.”
sverigesradio.se, 2015-05-10: ”I augusti förra året ersatte Trafikverket Strukton Rail med 131 miljoner utöver den avtalade konraktsumman för underhåll som gjorts på södra stambanan mellan 2007 och 2013. I förlikningen konstaterades att Trafikverket hade lämnat felaktiga uppgifter om banan skick. Anna Lundman, underhållschef på Trafikverket:
– När vi gjorde förfrågningsunderlaget och gick in i det här kontraktet så hade vi inte beskrivit det så att de kunde prissätta det. Och det har vi insett var en miss från vår sida och det har vi tagit ansvar för och ersatt dem för nu.”
Aftonbladet, 2015-08-11: ”Skottlossningen mot USA:s konsulat i Istanbul skedde bara timmar efter en sprängladdning detonerade nära en polisstation.
Polisen har gripit en kvinna som misstänks för inblandning i skottlossningen, rapporterar Sky News. Efter attacken ska kvinnan ha gömt sig i en byggnad i närheten. Hon uppges vara skadad.”
Omni, 2015-06-15. ”Mamma dödade sina fem spädbarn – döms till livstid
Den kvinna som dödat fem av sina nyfödda barn i Uleåborg i Finland har dömts till livstids fängelse och fem fall av brott mot griftefriden. Barnliken hittades i ett källarförråd i ett flerfamiljshus i Uleåborg för ett år sedan.
Tingsrätten i Uleåborg fann att barnen dödats på ett särskilt grymt sätt. Enligt den rättspsykiatriska undersökningen var kvinnan tillräknelig då brotten begicks.”
Aftonbladet, 2012-01-06: ”Den 31-åriga kvinnan dränkte sina två små barn.
I förhör berättar hon hur hon tog dem med sig ut på bryggan och knuffade dem samtidigt i vattnet.
– Elias sa, mamma jag vill gå hem, jag vill inte bada, säger hon.”
Expressen, 2007-12-06: ”Mamma dödade sina fem barn… Enligt uppgift ska hon ha kvävt dem med en plastpåse.”
Omni, 2015-07-23: ”Varje år utses 16 kvinnor att representera den ryska förstaligans 16 lag i tävlingen Miss Russia Premier League. En av dem var 21-åriga Olga Kuzkova, som valdes ut att representera CSKA Moskva… Det visade sig att hon är en inbiten nynazist och regelbundet lagt upp bilder där hon hyllar nazismen och Adolf Hitler. Hon poserar bland annat i en t-shirt med hyllningskod till Adolf Hitler och med en man under rubriken ”White love”. En annan bild som Kuzkova publicerat visar en kvinna i folkdräkt som hyllar Förintelsen iförd nazistarmbindel. Avslöjandena fick som effekt att hon fråntogs sin titel.”
The Blaze, 2015-06-06: ”British Muslim Woman Says She Was Attacked by Group of Women Who Ripped Off Her Hijab and Beat Her.”
Omni, 2015-07-22: ”Två självmordsbombare, enligt myndighetskällor flickor som låtsades vara tiggare, har deltagit i attacker i Nigeria och Kamerun i Västafrika som sammanlagt kostat över 50 människor livet. I norra Kamerun utlöstes två självmordsbomber, en på en marknad och den andra i ett folktätt område.”
P4 Jönköping, 2015-02-20: ”Den 28 oktober förra året ringde en ung man, 16 år, SOS Alarm efter att ha blivit skjuten i Norrahammar. Han var skjuten i huvudet, ingångshål vid vänstra örat och utgångshål vid högra ögat. Dessutom var han knivhuggen bland annat i nacken. Samtidigt hade hans vän blivit dödad. På tredje försöket nådde han fram till SOS Alarm, men väl där hade han svårt att bli trodd. Nu har P4 Jönköping tagit del av ljudinspelningarna.
Bland annat hör man hur larmoperatören ifrågasätter hans skador.
’Men vart i huvudet? Hur kan det komma sig att du klarar av att ringa om du har blivit skjuten?’
16-åringen är även tvungen att upprepa platsen där han befinner sig, Tallhöjden, sju gånger. Till slut tappar han tålamodet och kallar larmoperatören för ’jävla idiot’. Då svarar hon:
’Kan du skärpa dig istället för att kalla mig jävla idiot? Vill du ha hjälp?’
Han upprepar då flera gånger att han skulle dö och manade larmoperatören att hjälpa honom.
’Om jag dör, hälsa min mamma, hälsa min farmor och hela min familj att jag älskar dem. Snälla.’
Under samtalets gång så larmas ambulans till platsen, enligt SOS Alarm efter en minut och tolv sekunder, och den skottskadade killen fick hjälp. Men samtalet utreds nu internt av SOS Alarm efter en anmälan…”
Rapport 2015-02-23: ”En svårt cancersjuk kvinna som inte kunde tala eller röra sig skickades ensam i en taxi från Geriatriska kliniken i Huddinge till en avdelning för döende patienter. Kvinnan tappade medvetandet i taxin och avled inom ett dygn. – Det är så barockt sjukt, säger kvinnans svärson.
Marja-Liisa Laurila var 84 år och hade cancer i nästan hela kroppen. Hon vårdades på Karolinska sjukhuset i Huddinge. När familjen besökte henne den 8 februari förstod de att hon var döende.
– Hon hade tappat allt tal och kunde inte kommunicera överhuvudtaget. Hon låg som en liten fågelunge bara i sängen, säger Hans Elfström, Marja-Liisas svärson.
Dagen efter skulle Marja-Liisa transporteras till en palliativ avdelning på sjukhemmet i Långbro Park, där man tar han om patienter som ligger för sitt yttersta. Trots att hon varken kunde röra på sig eller tala så beslöt personalen på Karolinska sjukhuset att Marja-Liisa skulle skickas ensam i en taxi.
Det här trots att taxichauffören påpekat att hon behövde en sjuktransport.
– Han hade protesterat, berättade sjukhemmet, redan på Huddinge sjukhus och inte velat skjutsa henne, men det var två sjuksköterskor som hade diskuterat över Marja-Liisas huvud och de hade enats om att nej, det var taxi som gällde, säger Hans Elfström.
Marja-Liisa förlorade medvetandet under resan och vaknade aldrig upp igen. Nästa dag gick hon bort.
– Jag trodde inte att det var sant, jag visste inte att en äldre så sjuk människa kunde bli behandlad så. Jag blev helt bestört, säger Johanna Ruotsaari- Elfström, Marja-Liisas barnbarn.
Även på sjukhemmet reagerade man starkt på att Marja-Liisa kom till dem i en taxi.
– Ja det är så barockt sjukt att det liksom inte går att kommentera, det borde alla människor förstå att i livets slutskede ska man inte behöva transporteras genom halva Stockholm i en taxi när man håller på att dö, fortsätter Hans Elfström.
Karolinska ska utreda
På Karolinska sjukhuset vill man inte kommentera det enskilda ärendet men säger att man ska man utreda händelsen.
Är det rimligt att sätta döende patienter som ska skickas till en palliativ avdelning som tar hand om just döende patienter, ensamma i taxi?
– Om man är så sjuk så är det naturligtvis inte rimligt att skicka en patient i taxi kan man väl säga generellt, sen återigen hur det var i det här fallet kan jag inte uttala mig om för jag vet inte, säger Elda Sparrelid, chefsläkare Karolinska Universitetssjukhuset.”
SR, 2014-12-29: ”Den japanska forskaren Haruko Obokata höjdes i början av året till skyarna för att hon lyckats framställa stamceller med hjälp av en helt ny metod.
Genom att chocka mogna celler med ett syrabad kunde hon få dem att ’backa’ till att bli stamceller. Hon blev hela forskarvärlden omslagsflicka och media hann utnämna henne till Nobelpristagare flera gånger om.
Sedan briserade bomben. Forskningsresultaten var av allt att döma fejkade. Bilder som presenterades som ’bevis’ var tagna vid ett annat tillfälle. Obokatas mentor och medförfattare begick självmord och det världsberömda forskningsinstitutet Riken har fått sig en rejäl törn.”
Omni, 2015-07-22: ”En privatperson i Stockholm tog 11 000 kronor i månaden när hon hyrde ut sin tvårummare på 60 kvadrat i Enskede – trots att grundhyran för bostaden låg på 6 000 kronor. Nu tvingas hon betala tillbaka 30 000 kronor till hyresgästerna efter ett beslut i hovrätten, skriver tidningen Hem & Hyra.
Rätten ansåg att det handlade om ockerhyra då kvinnan bland annat lagt till 3 100 kronor i månaden för bara möblerna.”
Aftenposten, 2015-07-15: ”… På parkeringsplassen ved en badestrand utenfor Drøbak ventet to av kvinnens kamerater. De angrep kjæresten og banket ham så grundig at han måtte bruke krykker i flere uker etterpå…
Kvinnen ringte kjæresten og fortalte at bilen hennes hadde fått motorstopp.
Etter en stund kom kjæresten for å hjelpe henne. Da han bøyde seg inn i bilen sin for å hente startkabler, slo de maskerte angriperne til…
Offeret i saken har hatt psykiske problemer etter mishandlingen. Retten la i straffeskjerpende retning vekt på tillitsbruddet som kvinnen utsatte kjæresten for ved å lokke ham i en felle.
Straffen ble seks måneders fengsel for den mest aktive av angriperne og fire måneders fengsel for den andre angriperen. Samboeren til den ene av dem ble dømt til 60 timers samfunnsstraff.
Kvinnen som bestilte hevnaksjonen ble altså dømt til fem måneders fengsel.”
Omni, 2015-07-22: ”En mamma lämnade sin femåriga dotter ensam i en het bil trots värmebölja i sydöstra Schweiz på tisdagen. Halv nio på kvällen hittades flickan död, enligt italienska Corriere di Ticino. Den sjukvårdspersonal som kallades till platsen lyckades inte rädda flickans liv. Polisen har inte lämnat några uppgifter om varför mamman hade lämnat sin dotter ensam i bilen. Under dagen registrerades temperaturmässiga rekordnivåer i området och en klass 4-varning hade utfärdats, uppger vädersajten Meteosuisse.”
GP, 2015-07-22: ”Den unga kvinnan ska ha skrivit nedsättande saker om ett par i sociala medier. Som straff hölls hon fången i två dygn och tvingades bland annat ned i en gammal brudkista och fick sitta i den i fem, tio minuter innan hon släpptes ut, skriver nlt.se.
Senare i dag kommer domen mot en 24-årig man som åtalats för olaga frihetsberövande och övergrepp i rättssak. Hans 23-åriga flickvän, som enligt åtalet var den som mest stod för den brutala misshandel som kvinnan fick utstå, greps senare och har därför inte åtalats än. Hon är häktad misstänkt för bland annat grov misshandel och olaga frihetsberövande.
Kvinnan hölls fången dels i en lägenhet i Lidköping, dels i sin egen bostad i samma stad. Hon tvingades lyda varje vink från paret. Hon rispades i armen med en kökskniv. Hon tvingades stå på alla fyra medan 23-åringen delade ut sparkar mot hennes huvud. Hon ska också ha blivit stampad i ansiktet, skriver NLT.”
Omni, 2015-07-22: ”Mamman erkände att hon dödat sin 18 dagar gamla pojke Wayne. Men rätten i brittiska Leicester meddelade på måndagen att Melody Cassan, 67, slipper fängelsestraff. Orsaken: Det hade gått 52 år sedan händelsen 1963 och domaren menade att hon ändå fått ett livslångt straff, skriver Telegraph.
I över ett halvt sekel hade Cassan sagt till sin omgivning att hon somnat i soffan och råkat ligga ihjäl pojken. Men för en polisman erkände hon förra året att barnet skrek så mycket att hon till slut tystade bebisen:
– Jag stoppade en kudde över hans ansikte och kvävde honom.
Sambon visste ingenting: ’Vi har varit tillsammans i 20 år.’”
Corren, 2015-06-18: ”Hovrätten anser att Linköpings tingsrätt har begått ett rättegångsfel. Det innebär att fyra sjuksköterskor, som friats för dataintrång, kan ställas inför rätta – trots att åklagaren lagt ner åtalet.”
Jag snubblar över länken
http://www.expressen.se/gt/kvinna-filmas-nar-hon-misshandlar-tiggaren/
Den är från den 7 februari 2015 och visar hur en tiggare oprovocerat blir slagen och sparkad och utskälld av en förbipasserande kvinna. Skall jag visa denna video för kvinnan som halvsover bredvid mig? Jag avstår och fortsätter att googla.
Aftonbladet, 2015-02-14: ”Minst två personer, en 19-årig kanadensisk man och en 23-årig amerikansk kvinna, planerade genomföra en massaker på en offentlig plats i Halifax i Nova Scotia på Alla hjärtans dag 2015. Kvinnan som erkänt planerna, ska ha skrivit tweets som var tänkta att publiceras efter massakern.”
Omni, 2015-07-21: ”Tre kvinnor, som enligt turkiska medier korsade den turkiska gränsen tidigare i år, misstänks ligga bakom det bombdåd i staden Suruç som under måndagen dödade 32 människor. En av kvinnorna ska enligt uppgifter i tidningen Habertürk ha kopplingar till terrorgruppen IS.
Det turkiska säkerhetsministeriet gick redan i juni ut med en bild på kvinnan till lokala myndigheter, tillsammans med en varning att hon utgjorde en säkerhetsrisk.”
TT, 2015-08-15: ”En person har hittat en nyfödd bebis i en soppåse mellan två containrar i Grantofteparken i Ballerup i Köpenhamn, rapporterar Ekstrabladet.
Omni, 2015-08-15: ”En mamma som använde en cigarettändare för att bränna in en smiley på sin 16 månader gamla bebis kind har dömts för vanvård. ’Du märkte din egen dotters ansikte så att det kommer att synas för resten av hennes liv … Det var skändligt’, sa rättens ordförande när domen avkunnades.”
Daily mail, 2015-06-16: “Joyce Mitchell, 51, prison worker is now accused of having sex with BOTH ’Shawshank’ inmates INSIDE jail and planning a hit on her husband before she helped them escape.
The manhunt for Richard Matt, 48, and David Sweat, 35, is costing taxpayers $1million a day, according to the District Attorney.
Married Joyce Mitchell was allegedly investigated for a ’sexual incident’ with Sweat last year…”
Omni, 2015-06-20: ”En kvinna från Honduras har gripits av colombiansk polis med 1,5 kilo flytande kokain i sina bröstimplantat. Hon var på väg genom säkerhetskontrollen på flygplatsen i Bogotá i fredags när hennes nervösa beteende fick personalen att fatta misstankar. Kvinnan erkände att hon fått en okänd substans inopererad i brösten och att syftet var att smuggla det till Spanien.”
Expressen, 2015-06-09: ”’Inte alltid spelarna gör som vi säger’. Sverige fick nöja sig med 3-3 i VM-premiären mot Nigeria. Efter matchen riktade Pia Sundhage kritik mot sina stjärnspelare. ’Det är inte alltid spelarna gör som vi säger’, säger förbundskaptenen. ’Vi har tränat, vi har haft taktik, men när det blir stressat är det inte alltid spelarna gör som vi säger.’”
Så talar en ansvarsfull ledare. En ansvarsfull ledare skyddar sitt lag även då det inte är helt nödvändigt.
Aftonbladet, 2015-06-11: ”Förbundskaptenen tycker att hennes citat om Abby Wambach och Carli Lloyd i New York Times har ryckts ur sitt sammanhang.
– Om jag skulle ge samma svar hela tiden så skulle det bli tråkigt, säger Sundhage.” Sundhage är fd tränare åt dessa USA fotbolls världsstjärnor. Sundhage är duktig på att visa respekt för sina medarbetare, de gamla och de samtida.
Expressen, 2015-06-09: ”KD:s gruppledare petas av Busch Thor.
Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Emma Henriksson, lämnar sin post motvilligt efter att ha blivit uppmanad till det av KD:s nya partiledare, Ebba Busch Thor. … Henriksson hävdar i brevet att hon inför valet av ny partiledare, efter Göran Hägglund, frågade Busch Thor om hon tänkte byta gruppledare. Nej, var svaret då.”
unt, 2015-06-09: ”En tidigare anställd döms för att ha svindlat Akademiska sjukhuset i Uppsala på drygt en halv miljon kronor. Kvinnan tog bland annat emot patientavgifter, och stod åtalad för att vid över 100 tillfällen ha lagt beslag på kontanter som patienter betalat.”
Omni, 2015-08-07: ”En 23-årig kvinna har åtalats vid Skaraborgs tingsrätt för bland annat olaga frihetsberövande, övergrepp i rättssak och brott mot vapenlagen.
Enligt åtalet har 23-åringen varit arg för något som en annan kvinna skrivit på Facebook, varpå den senare utsattes för mordhot och misshandel, skars med kniv och hölls inlåst i en kista i fem till tio minuter. Offret förhindrades också att försöka kontakta omvärlden…”
Omni, 2015-08-06: ”De tre äldre kvinnor som dömdes till dagsböter för att ha klottrat på ett plank vid Slussen i Stockholm får hjälp att betala sina böter. Föreningen Bevara Slussen har startat en insamling för att täcka de 80 dagsböter som kvinnorna i 65–80-årsåldern ska betala för tilltaget, skriver Stockholmdirekt.”
Omni, 2015-08-06: ”När vårdtagaren på ett äldreboende i Lund bad om att få gå på toaletten svarade en ur personalen att ’du får kissa i blöjan’. Verksamhetschefen Veronica Welin säger till Sydsvenskan att bemötandet är ’helt oacceptabelt’ och att hon ser allvarligt på händelsen.”
nt.se, 2015-08-04: ”Tonårspojken fastnade i tullen med tusentals cigaretter i sin väska. Nu åtalas den som beställt tobaken: Pojkens mamma.
Det var i februari som den 17-årige Norrköpingsbon vinkades in av tullpersonal på Arlanda. Han hade då just klivit av ett plan från Dubai och i hans väska hittades varken kläder eller några andra personliga föremål. Däremot fanns där 28 limpor med totalt 5 600 cigaretter i. Pojken berättade i förhör med Tullverket att det var hans mamma som hade bett honom att ta med cigaretterna och att han själv inte hade förstått att det var olagligt.
Den 37-åriga mamman erkände omgående brottet och åtalas nu för anstiftan av smuggling…”
Norrbottens Kuriren, 15-02-23: ”En 62-årig kvinna från Piteå åtalades på måndagen för misshandel. Kvinnan anklagas för att ha misshandlat en kvinna och slagit en man med knuten näve på käken.”
Omni, 2015-06-07: ”79-årig kvinna åtalas för att ha odlat cannabis.”
SVT, ”För drygt ett år sedan slog tre kvinnor i 25-årsåldern ner en man i centrala Östersund. När han sedan låg på backen sparkade de på honom, främst mot huvudet.”
GT, 2015-05-31: ”Den så kallade ’Skelettkvinnan’ som dömdes för vapenbrott 2013 står åtalad igen… ’Skelettkvinnan’ var misstänkt för mord, brott mot griftefriden och vapenbrott. För brotten satt hon häktad i 86 dagar. I tingsrätten dömdes hon för vapenbrott och brott mot griftefriden, men överklagade domen…”
Omni, 2015-07-30: ”Den amerikanske tandläkaren Walter Palmer mordhotas på nätet efter att det blivit känt att han dödade lejonhannen Cecil i Zimbabwe. Djurrättsorganisationen Peta skriver i ett uttalande att Palmer bör hängas, rapporterar AP.
’Om det som har rapporterats stämmer, att tandläkaren och hans guider lurade ut Cecil ur parken med mat för att skjuta honom på privat egendom, eftersom det är olagligt att skjuta honom i parken, då måste han utlämnas, ställas inför rätta och företrädesvis hängas’, skriver Petas ordförande Ingrid Newkirk i ett uttalande.”
Hallands Nyheter, 2012-12-30: ”En kvinna i 45-årsåldern stoppades av väktare på Ullared tidig eftermiddag under tisdagen.
Kvinnan har enligt polisen försökt få med sig varor till ett värde av 2 500 kronor utan att betala för sig och hon misstänks nu för stöld.”
GT, 2015-06-02: ”Kvinnan betalade för en lampkartong på Gekås – men i stället för lampan för 249 kronor lyckades hon få med sig stöldgods för över 20 000 kronor… En kvinna i 30-årsåldern åtalas nu för stöld efter att hon den 16 maj tidigare i år ska ha stulit varor på Gekås för 21 669 kronor. Kvinnan ses gå in i varuhuset med en väska och senare lägger hon en lampkartong i kundvagnen. Men lampan har hon lyft ut… Kvinnan själv nekar till brott…”
SR, 2015-06-02: ”’… En tjej som har gått på muslimska friskolan Al Salam i Örebro har åkt ner för att kriga för IS i Syrien. ”Just den här flickan, var en stor överraskning för mig” Just den här flickan, var en stor överraskning för mig”Just den här flickan, var en stor överraskning för mig’, det säger skolchef Hussein Aldaoudi.”
Reuters, 2015-02-22: “A young girl with explosives strapped to her killed five people and wounded dozens at a security checkpoint outside a market in the northeast Nigerian town of Potiskum on Sunday, witnesses said.
‘(She) refused to be checked at the gate to the market and an argument ensued,’ witness Ibrahim Maishago told Reuters by telephone. ‘She let off the bomb, killing herself and five others, while many were injured.’
No one claimed responsibility for the bombing…”
Aftonbladet, 2012-05-14: ”En 40-årig kvinna körde bakifrån på en 16-årig tjej med en fullastad kundvagn, enligt åtalet. Orsaken: 16-åringens mamma kan ha råkat knuffa till 40-åringens mamma.”
DN, 2014-12-09: ”Dottern till flygbolagets ordförande ville ha sina nötter serverade på en tallrik. Därför tvingade hon planet att avbryta starten och vända tillbaka till gaten. Sedan slängde hon ut kabinchefen.
Händelsen inträffade på JFK-flygplatsen i New York i fredags, skriver BBC.
Heather Cho, vice ordförande för Korean Air tillika dotter till flygbolagets ordförande, surnade till när hon erbjöds macadamianötter i påse i stället för på tallrik. Hon beordrade planet att taxa tillbaka till gaten för att tvinga av kabinchefen. Då var planet redan 30–40 meter in på startbanan.
Korea Times uppger att Cho ska ha skrikit på flygvärdinnorna och beordrat planet att stanna.”
Omni, 2015-05-27: ”31-åriga Nicole Solomon blev så arg på sin make för att han hade glömt att rösta i USA:s presidentval 2012 att hon jagade och körde över honom med familjens bil. I går dömdes hon till tre och ett halvt års fängelse för grov misshandel, rapporterar Reuters.
Enligt polisen var Solomon arg eftersom hon trodde att familjen skulle få det ekonomiskt sämre ställt efter att Barack Obama blivit omvald som president.”
Aftonbladet, 2015-05-29: ”En 65-årig kvinna misshandlade på torsdagskvällen en taxichaufför med ett basebollträ som hon hämtade i sin lägenhet efter att först inte ha betalat sin taxiresa.”
DN, 2015-05-29: ”En 15-årig flicka som har erkänt att hon dödat en anställd på den institution där hon var intagen i norska Asker kommer att åtalas för överlagt mord under synnerligen försvårande omständigheter. Hon riskerar också förvaring, som den första under 18 år.”
Aftonbladet, 2015-08-14: ”Två män knivskars av en 33-årig kvinna när ett bråk urartade mellan flera personer i Flen. Senare försökte hon slå en polis.
Kvinnan är gripen misstänkt för grov misshandel och hot mot tjänsteman.”
Washington’s top news, 2015-07-14: ”The mother and uncle of Jack Garcia have been arrested and charged with second-degree murder and child abuse, according to the Hagerstown Police Department. Oriana Garcia and Jacob Barajas were taken into custody…Garcia was charged for not allowing first-responders to provide medical treatment to her son after knowing Robert Wilson assaulted him. Detectives learned Jack’s mother beat her son in the past, according to police information.
Barajas handcuffed the child prior to the assault, police say.
Jack Garcia died after he was allegedly handcuffed and beaten for eating a piece of birthday cake without permission.”
Omni, 2015-05-26: ”Mamma lämnade barn hos vän – anslöt sig till IS … En 26-årig australisk kvinna som lämnade sina två barn på sju och fem år hos en barnvakt och aldrig återvände tros ha anslutit sig till terrorgruppen Islamiska staten i Syrien, rapporterar flera medier. Enligt Sydney Daily Telegraph skickade Jasmina Milovanov efter försvinnandet ett sms till sin exman, som befann sig i Turkiet, där hon skrev att hon var i ’Sham’ (Syrien) och att han behövde återvända hem till barnen.”
Aftonbladet, 2015-08-16: ”Kvinna gripen för mordförsök. En kvinna i Uppsala knivhögg sin man i huvudet under söndagskvällen, enligt polis… Vid 02 anhölls kvinnan av åklagare på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.”
Expressen, 2015-01-23: ”Den kvinnliga säljaren på Systembolaget registrerade regelbundet felaktiga återköp.
Kvinnan misstänks på så vis ha bluffat till sig nästan 50 000 kronor.
– Jag insåg hela tiden att det här skulle upptäckas, säger hon i förhör.”
DN, 2015-02-17: ”Ekobrottsmyndigheten slog på tisdagen till mot fyra personer som anhölls misstänkta för grov ekonomisk brottslighet. Misstanken är att pengar från skattefiffel ska ha gått till Islamiska staten, IS, erfar DN.
Ett stort tillslag genomfördes mot flera olika personer som misstänks för grov ekonomisk brottslighet med koppling till Syrien och Islamiska staten, uppger källor för DN.
Fyra personer, tre män och en kvinna, anhölls tidigt på morgonen på olika adresser, både i södra och norra Stockholm.”
GT, 19 februari 2015: ”Norsk polis varnar för en kvinna som lämnat landet.
Nyligen ska hon ha rest till Syrien för att få vapenträning och för att delta i striderna.
Det är den norska säkerhetspolisen, PST, som slagit larm om den unga norskan.
Nyligen ska hon ha gift sig och berättat för sin omgivning att hon skulle resa till Turkiet med sin man. Men flera av hennes vänner befarade enligt uppgift till GT att hennes plan i själva verket var att ansluta sig till IS, Islamiska Staten, i Syrien – och polisen kopplades in.
Enligt norsk säkerhetspolis stämmer vännernas farhågor. Den unga norskan har enligt varningen fått vapenträning i Syrien och hennes önskan är att genomföra en attack i form av ett självmordsattentat.
Den norska säkerhetspolisen har ingen aning om var terrorattacken kan inträffa eller hur den kan gå till. Nu ber norrmännen sina svenska kolleger om hjälp.
Den norska varningen om den unga kvinnan som gått ut internationellt via Interpol är en så kallad orange notis.
– En orange notis är en varning om ett potentiellt hot mot offentlig säkerhet och trygghet. Det är en varning för en händelse, en person eller ett dolt vapen. Den kan också användas vid fängelserymningar. Det är landet som skickat ut varningen som bestämmer om den ska offentliggöras, säger Rachel Billington, kommunikationschef vid Interpol.”
Svt.se, 2014-12-25: ”23-årig kvinna anhållen för grov mordbrand. Larmet inkom till SOS 11:54 på juldagen. Det ska enligt anmälan brinna i en lägenhet på Frösövägen i Östersund.”
SR, 2015-07-13: ”Den ryske riksåklagaren lade i dag fram det officiella åtalspaketet mot den tillfångatagna kvinnliga ukrainska helikopterpiloten Nadezjda Savtjenko. Anklagelsen har skärpts. Hon åtalas nu för mord och riskerar 25 års fängelse.
Nadezjda Savtjenko har suttit mer än ett år i fängsligt förvar i Ryssland och under den tiden har hon hunnit bli invald både i det ukrainska parlamentet och Europarådets parlamentariska församling, i sin frånvaro.
Förra året deltog hon i kriget i östra Ukraina i ett frivilligförband.
Av de ryska åklagarna har hon anklagats för att ha spionerat på och styrt artillerield mot en postering som bemannades av ryskstödda separatister, eldgivningen ledde till att två civila ryska journalister på platsen dödades.”
Svenska dagbladet, 2012-10-26: ”En 72-årig kvinna i Norge har dömts till tre års fängelse för fysisk och psykisk misshandel av sin äkta make under 41 år, skriver Avisa Nordland.
Under flera år tvingades mannen vistas i källaren utan tillgång till dusch, toalett eller kök. Kvinnan ska också ha målat över fönstren på parets bil så att mannen inte skulle kunna köra till barnbarnets konfirmation.
Enligt domen har kvinnan genom trakasserier, fysiska övergrepp och hot brutit ner makens psyke och berövat honom i princip all livskvalitet.
Kvinnan nekar till brott.”
SVT.se, 2015-06-11: ”SVT har gått igenom dokument som gäller Nordkalks användning av det utländska avfallsbränslet Qlyte. I dem står det att det redan från 2010 har orsakat för höga utsläpp av cancerframkallande dioxiner. ’Det är inget farligt i det där. Det är papper och plast’, säger Nordkalks platschef Susanne Åhlström Dahl.
SVT Nyheter kan i dag avslöja ytterligare en skandal i spåren av det importerade avfallet. En fabrik har under flera år eldat stora mängder utländska sopor som de vet ger för höga utsläpp av cancerframkallande ämnen.
– Du skulle kunna äta den om du var hungrig, det är inget farligt i det där. Det är papper och plast, säger Nordkalks platschef Susanne Åhlström Dahl till SVT Nyheter när hon visar oss runt på anläggningen.
– De är så fruktansvärt naiva. Jag skulle aldrig i mitt liv äta det där, säger Torleif Bramryd, professor i Miljöstrategi vid Lunds universitet.
Kommunen polisanmälde utsläppen
Det här kan skada människors hälsa, du är högst ansvarig. Hur försvarar du det här?
– Jag delar inte den uppfattningen. För att det är inte så. Mätningarna är stickprov, det kan man inte extrapolera, säger Susanne Åhlström Dahl.”
Skd.se, 2015-08-14: ”Ef­ter att ha läst blog­gar­na sköns­tax­e­rar skat­te­ver­ket hen­ne med 300 000 kro­nor. I sin in­komst­de­kla­ra­tion för för­ra året har den 26-åri­ga Mal­mö­kvin­nan inte re­do­vi­sat någ­ra in­koms­ter av tjänst, när­ings­verk­sam­het el­ler ka­pi­tal.
Men Skat­te­ver­ket ge­nom­för en kon­troll av de per­so­ner som inte har re­do­vi­sat någ­ra skat­te­plik­ti­ga in­koms­ter el­ler myc­ket låga så­da­na. Skat­te­ver­ket gick då in på kvin­nans blog­gar och kon­sta­te­ra­de att hon gjort ett fler­tal re­sor till Mon­te­ne­gro, Do­mi­ni­kans­ka re­pu­bli­ken, Kroa­ti­en, Bos­ni­en, Lon­don och Stock­holm un­der be­skatt­nings­å­ret. Av blog­gar­na fram­gick ock­så att kvin­nan kö­per ex­klu­si­va klä­der och acces­soa­rer (till ex­em­pel av mär­ket Louis Vuit­ton) och be­sö­ker re­stau­rang­er i prin­cip var­je dag. Ef­ter att ha ta­git del av upp­gif­ter­na på blog­gar­na skrev Skat­te­ver­ket till kvin­nan:
– Dina ut­lands­re­sor, in­köp av klä­der och acces­soa­rer samt re­stau­rang­be­sök ty­der på att du inte le­ver på ex­i­stens­mi­ni­mum och ut­gör, en­ligt skat­te­ver­kets upp­fatt­ning, en stark in­di­ka­tion på myc­ket hög­re lev­nads­kost­na­der…”
Allehanda.se, 2015-08-15: ”En 72-årig Härnösandskvinna har dömts till villkorlig dom och dagsböter för misshandel. Händelsen som nu fått sitt rättsliga efterspel i Ångermanlands tingsrätt inträffade den 6 april i år. 72-åringen ska då ha tillfogat en kvinna smärta och kroppsskada genom att sparka henne på benen och slå henne i ansiktet. Våldet har varit av viss kraft och lett till att målsäganden fått blåmärken, konstaterar rätten. Bakgrunden till handgemänget är en längre konflikt som kulminerade just den här dagen.
Det normala straffet för den här typen av brott är fängelse, menar rätten. Men med beaktande av kvinnans ålder samt att hon är ostraffad sedan tidigare bedömer man att påföljden kan bestämmas till villkorlig dom och dagsböter. 72-åringen döms nu till villkorlig dom och 50 dagsböter å 120 kronor. Hon ska också betala 800 kronor till Brottsofferfonden.”
Omni, 2015-08-01: ”Eman al-Obeidi blev uppmärksammad när hon 2011 tvingade sig fram till utländska journalister på ett hotell i Libyen, visade upp sina blåmärken och ärr och ropade: ’Se vad Gaddafis män gjort mot mig!’
Hon har också senare berättat om hur anhängare till Libyens förre diktator Muammar Gaddafi våldtog och torterade henne.
al-Obeidi fick så småningom asyl i USA.
CNN skriver att det är svårt att veta exakt vad som hänt sedan, men al-Obeidis tid i USA har kantats av problem och i dag avtjänar hon ett långt fängelsestraff i fängelset Boulder County. Bland annat ska hon ha kastat ett glas på en besökare på en bar, vilket orsakade personen allvarliga skärsår.”
Unt.se, 2015-07-17: ”Kvinnan, som på sannolika skäl misstänks för mordförsök på sitt barn vid två tillfällen, omhäktades vid 13-tiden på fredagseftermiddagen av Uppsala tingsrätt.”
Omni, 2015-07-17: ”Under förmiddagen dödades sammanlagt 13 personer vid tre självmordsdåd i staden Damaturu i Nigeria. Dåden skedde i närheten av bönplatser. Nu säger polischefen Markus Danladi att det var tre unga flickor som utförde dåden.”
SVT, 2012-09-20: ”Cecilia Giménez blev ofrivillig världskändis när hon försökte restaurera kyrkmålningen ’Ecce Homo’ i den spanska staden Borja. Sedan målningen började spridas på internet har inte bara hon blivit känd, utan även stadens kyrka som blivit en stor turistattraktion.
Kyrkoledningen beslutade nyligen att ta inträde i kyrkan för alla som vill se målningen, och totalt har man dragit in 2 000 euro på bara några dagar.
Dessa pengar har nu, enligt den spanska tidningen El Correo, fått upphovskvinnan att ilskna till. Eftersom hon skapat det nya verket borde hon få royalty på delar av intäkterna, menar Giménez, som nu har anlitat advokater för att kräva pengar från kyrkan.”
Gp.se, 2015-07-17: ”Klockan elva lördagen den 4 juli rånas 72-åringen av sex kvinnor och en man på Järntorget. På väg hem avlider han på bussen. Trots att polisen identifierade sju misstänkta är förundersökningen om brott nedlagd.”
Expressen, 2015-07-17: ”Om jag var gud så skulle jag döda dem.” / Isabellah Andersson
Omni, 2015-08-04: ”Efter att en pojke tagit sitt liv blev serietecknaren Lise Myhre, känd för serien Nemi, inbjuden av pojkens skola för att prata med hans klasskamrater. Men i ett inlägg på Facebook, som delats flitigt i Norge, kritiserar Myhre mobbare och vad hon anser är passiva lärare… ’De bad mig prata för de andra på skolan. Säga några få ord om hur det är okej att vara annorlunda, att vi måste ta hand om varandra och att vi aldrig får tolerera mobbning. Men jag gråter. Och jag vill inte prata på hans skola. Jag vill bränna ner den.’”
Västerbottens-Kuriren, 2015-07-25: ”Minst 14 personer har dödats vid ett självmordsattentat mot en bar i staden Maroua i norra Kamerun. Enligt en invånare i staden kan upp till 30 personer ha omkommit, eftersom många människor befann sig i baren.
Attacken genomfördes bara tre dagar efter den dubbla självmordsattacken i Fotokol som dödade minst 11 människor… De första uppgifterna från Maroua talar om en ung kvinnlig självmordsbombare, precis som attacken i Fotokol. Omkring 60 personer kan ha skadats enligt ett vittne.
— Hittills är det redan 14 döda, inklusive kvinnan, uppger en lokal myndighetsrepresentant vid platsen för dådet, som inträffade i området Pont Vert.
Boko Haram har de senaste månaderna utökat sina attacker utanför Nigeria, till grannländerna Tchad, Niger och Kamerun. I helgen sprängde en man klädd i burka sig själv på en marknad i Tchads huvudstad N’Djamena och dödade 15 personer.”
Aftonbladet: ”De två flickorna i Lycksele, 16 och 19 år, åtalades i går för mordbrand. (…) I ett av förhören frågar förhörsledaren varför flickorna anlade bränderna. ’(…) Jag blev retad för att min familj inte firar jul.’ (…) En av flickorna som brände ner tingshuset i Lycksele beundrade Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic. ’Hon blev rasande när han dömdes till livstid. Hon sa att hon skulle köpa ett vapen och skjuta Göran Persson’, säger en väninna till polisen.”
Sydsvenskan, 2015-07-16: ”En 77-årig kvinna åtalas för misshandel på ett äldreboende. En av hennes makes sköterskor ska ha blivit slagen.
Kvinnan förnekar brott… Hon säger att hon alltid är trevlig mot personalen, trots att hon är missnöjd med både vården och städningen. Men flera som vittnar i polisutredningen har en motsatt bild: Kvinnan är otrevlig, högljudd – och våldsam. Både maken och inventarier har fått ta emot slag av kvinnan, enligt personalen.
Enligt undersköterskan som polisanmält kvinnan var det när hon sa att besökstiden var slut som kvinnan fick ett utbrott. Hon sparkade på undersköterskans knä, slog knytnävslag på armen, och tog ett hårt tag om hennes handled, enligt åtalet som nu väcks vid Malmö tingsrätt.”
Omni, 2015-06-29; ”När polisen bankade på hemma hos 88-åriga Phyllis Stankiewicz och gormade att hon skulle öppna så förstod hon förmodligen inte precis vad det handlade om.
För när hon argt öppnade dörren med en kniv i handen så gjorde hon ett lite förvirrat intryck, enligt poliserna på plats.
Men på en punkt var hon i alla fall klar, och det var att påståendet att det var bråk i bostaden inte stämde – polisen hade nämligen åkt till fel adress. Trots det åtalas hon nu för att ha överfallit en polisman.”
Aftonbladet, 2015-07-13: ”Minst elva personer har dödats vid två självmordsattentat i staden Fotokol i norra Kamerun vid gränsen till Nigeria. Den extrema islamiströrelsen Boko Haram tros ligga bakom attacken, säger militären.
Det var två kvinnliga självmordsbombare som utlöste sina sprängladdningar, den ena efter den andra.”
Expressen, 2013-09-26: ”Två 20-åriga brittiskor, Michaella McCollum och Melissa Reid, greps för att ha försökt smuggla 11 kilo kokain från Peru.
De unga kvinnorna har sagt att de kidnappades och tvingades till smugglingen.
Nu har de erkänt – men åklagaren kräver att de ska berätta hela sanningen för att godta erkännandet, skriver brittiska medier.
Michaella McCollum och Melissa Reid greps på Limas flygplats i augusti med kokain värt runt 15 miljoner kronor.
I tisdags erkände kvinnorna knarksmugglingen under en stängd domstolsförhandling.
Men åklagaren menar att de bara tagit på sig en del av skulden.
– Ett nytt uttalande krävs av kvinnorna och de måste inte bara erkänna knarksmugglingen utan även att de ljög om att ha blivit kidnappade. De måste ta på sig fullt ansvar för att alla åtalspunkter, säger åklagaren Juan Rosas enligt Sky News.”
SvD, 2015-07-29: ”Såväl tingsrätten som hovrätten anser att en kvinna från Enköping gjort sig skyldig till djurplågeri sedan hon låtit sina katter leva i avföring mellan 2010 och 2011. Nu överklagar hon ärendet till Högsta Domstolen, enligt SVT Uppsala.”
SVT, 2015-07-04: ”I april födde riksdagsledamoten Linda Snecker (V) barn. Hon var föräldraledig fram till midsommar, när riksdagen stängde. Då började hon jobba igen för att återigen bli föräldraledig i höst när riksdagen öppnar igen. Hon kan därmed lyfta fullt arvode, 61.000 kronor i månaden, under sommaren och spara föräldraledigheten till ett senare tillfälle.”
Metro, 2015-07-11: ”… När den 32-åriga småbarnsmamman Sarah Sands insåg vem hon bodde granne med brast det för henne. En dag i november gick hon över till hans lägenhet i östra London med en kniv – och högg honom till döds med åtta hugg…
Kvinnan sa i rätten att hon inte tänkte skada grannen. …
”Han utnyttjade barn, så jag tog hand om det”, ska hon ha sagt till en polis enligt London Evening Standard.
Den 77-årige mannen dömdes för pedofilbrott redan på 1970-talet…”
Aftonbladet, 2015-07-10: ”En 28-årig kvinna har gripits i Turkiet för att ha mördat sin man… Hon erkänner att hon skjutit ihjäl maken och hävdar att hon gjorde det i hederns namn.
– Varför måste kvinnor alltid bli dödade? Män kan också bli dödade. Jag dödade för hedern, ska kvinnan ha sagt i ett polisförhör, enligt lokala medier.”
DN, 2015-07-08: ”En flicka i sjuårsåldern vårdas med allvarliga skador sedan hon knivskurits i Stavanger i Norge. Hennes 20-åriga mamma, som också fördes till sjukhus med knivskador, har gripits för dådet.
’En av de två skadade har gripits misstänkt för mordförsök. Det är modern till barnet. Polisen letar inte efter andra gärningsmän’, skriver polisen i Stavanger i ett pressmeddelande, enligt NRK.”
SvD, 2014-12-01: ”Två kvinnliga självmordsbombare utlöste varsin bomb på måndagens marknad på två olika platser, och dödade över tio samt skadade flera, sade polisens talesman. (…) I förra veckan dödades 45 människor i Maiduguri av två kvinnor som utlöste varsin bomb som de gömt under sin klädsel.”
nouw.com: ”Sommaren 1993 tände två tonårsflickor eld på Salabacke Kyrka i Uppsala. Kyrkan blev i det närmaste helt förstörd. Flickorna har berättat att de gjorde detta som en hyllning till satanismen och ’greven’. Den senare är en norsk hårdrocksmusiker och satanist som bränt ner flera norska kyrkor och dessutom åtalats för mord.”
Omni, 2015-06-23: ”En eller två unga kvinnliga självmordsbombare sprängde sig själva på en marknadsplats i staden Maiduguri i norra Nigeria och dödade minst tio personer på måndagen. Enligt nyhetsbyrån AP dog hela 30 personer och många skadades.
Ett vittne berättar hur en kvinna kom in och bjöd ut mat till försäljning från en gryta.
– Plötsligt exploderade grytan, som tydligen innehöll sprängämnen. Hon sprängdes i bitar, säger han enligt AFP.”
Sydsvenskan, 2015-06-25: ”Rapport, och Sydsvenskan, 2015-06-25:Sekretessbelagda faxmeddelandena från Individ- och familjeomsorgen i Malmö skickade till Fransson & Books Bilservice i Svedala under inte mindre än 15 år med kortare eller längre avbrott. Trots att personalen på bilservice gång på gång påpekade detta.
Marie Johansson, enhetschef på socialtjänsten i södra Malmö, beklagade det inträffade och lovade att misstaget inte skulle upprepas: ’Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom. Tyvärr. Vi har nu satt en stor lapp vid vår fax som säger att den som ska skicka anmälningar till Barnkriscenter inte ska slå ett långt nummer med riktnummer. I stället ska vi använda ett femsiffrigt internnummer. I så fall ska ingenting kunna gå fel.’”
lt.se, 2014-11-05: ”För ett år sedan gjorde polisens särskilda insats mot organiserad brottslighet en razzia mot hemtjänstföretaget Jome Omsorg. Och vd:n Silva Gündüz greps och häktades senare misstänkt för grovt bedrägeri.
Ett år och flera omhäktningar senare sitter hon fortfarande kvar i häktet – med särskilda restriktioner från åklagaren.
Hemtjänsthärvan: Detta har hänt
12 november 2013: Polisen gör en stor razzia i Södertälje. Man genomför ett 20-tal husrannsakningar och hämtar in 18 personer. Tio personer greps och åtta togs in för förhör.
Razzian ingår i Tore 2 – den myndighetsgemensamma insatsen mot grov organiserad brottslighet i Södertälje, precis som den nu pågående assistansrättegången där 35 personer står åtalade för grova bedrägerier och grov ekonomisk brottslighet.
15 november 2013: Tio personer med koppling till hemtjänstföretaget Jome omvårdnad häktas, däribland Södertäljeprofilen och krögaren Silva Gündüz.
Samma dag säger Södertälje kommun upp avtalet med Jome omvårdnad, som har 140 brukare och totalt 8 021 beviljade timmar hemtjänst som kommunen betalat för.
14 februari 2014: Ytterligare ett hemtjänstföretag misstänks för grovt bedrägeri.
Författaren och krönikören Kima George häktas i egenskap av vd för hemtjänstföretaget AB Hemtjänst och service.  I juni släpps George ur häktet.
Åtal väntas i vår.
30 augusti: Silva Gündüz pappa anmäler åklagaren till justitieombudsmannen, JO. Han skriver bland annat: ’Det är inhumant att hålla en människa häktad under så lång tid, speciellt med tanke på det misstänkta brottets karaktär’.”
SR, i Lagens namn, 2015-08-10: ”Det är kanske det perfekta brottet. Ingen komplicerad penningtvätt behövs – ingen riskabel hantering av knark eller vapen. Det ger en säker inkomst som stadigt tickar in från en källa som aldrig sinar.
Och framförallt: brottsoffret är ansiktslöst, anonymt. På en gång ingen och envar. Ingen av oss är direkt bestulen – ändå drabbas vi alla.
Det handlar om ett storskaligt svindleri med bidragspengar. Just nu pågår en av de största och dyraste rättegångarna i svensk historia. En känd företagare och före detta politiker i Södertälje misstänks vara huvudman för en liga som plundrat välfärdssystemen på miljoner.
Och det är bara en av flera liknande härvor som nystats upp den senaste tiden. Vissa menar att hemtjänst och assistans blivit den organiserade brottslighetens nya födkrok.”
Expressen, 2015-01-10: ”19 personer uppges ha dött och 18 har skadats… Röda Korset uppger att tio dödsoffer förts till ett lokalt sjukhus. Representanter för organisationen och vittnen säger att dådet utfördes av en flicka som tros ha varit i tioårsåldern, skriver nyhetsbyrån AFP.”
Kvällsposten, 2015-07-07: ”I nästan två år ska en mamma i nordvästra Skåne ha hållit sin 7-åriga dotter gömd. Nu sitter mamman häktad för grov egenmäktighet med barn, rapporterar Helsingborgs Dagblad.”
Aftonbladet, 2015-08-10: ”En man sitter häktad misstänkt för mordet på Anna Feldt, 25. Nu misstänks en kvinna ha hjälpt till att anlägga branden som dödade Anna.”
Expressen, 2015-07-07: ”En 25-årig kvinna har häktats i Uppsala på sannolika skäl misstänkt för mordförsök på sitt eget barn, rapporterar UNT.”
TT-Reuters, 2015-07-06: ”En tonårsflicka sprängde sig själv till döds på måndagskvällen i Kano i norra Nigeria.”
SVT Nyheter, 2015-07-06: ”I Kina har människor upprörts sedan det blivit känt att en sjuårig pojke tvingats växa upp i en svinstia och utsatts för systematisk misshandel.
Pojken, som går under namnet ’Lilla Hongbo’, upptäcktes i lördags av en välgörenhetsorganisation, rapporterar tidningen South China Morning Post Society.
Pojken ska enligt uppgift ha tvingats sova utomhus i svinstian året om och har inte lärt sig att prata. Då volontärer tvättade och rakade av hans toviga kalufs upptäckte de att hans huvud var täckt av blåmärken och ärr – märken från den återkommande misshandel hans mamma utsatt honom för.
En granne till familjen berättar för tidningen hur mamman haft för vana att dunka pojkens huvud mot golvet eller väggen.
– Ofta krävs det tre eller fyra gånger till han börjar gråta, säger hen till tidningen.”
Expressen, 2015-06-24: ”Minst tio människor dödades när en självmordsbombare utlöste en sprängladdning på en marknad i Gujba i nordöstra Nigeria på tisdagen. Den som utförde attentatet var en ung flicka.
– Jag såg självmordsbombaren, en liten flicka, inte mer än tolv år gammal, säger Hussani Ibrahim, ett vittne som hjälpte till att köra 23 skadade till sjukhus i Damaturu.”
Fria Tider/SR P1, 2015-06-18: ”Tchad, ett grannland till Nigeria med en majoritet muslimer, har förbjudit alla i landet att bära klädsel som täcker ansiktet. Detta efter ett dubbelt självmordsattentat som krävde 33 dödsoffer i huvudstaden N’Djamena i måndags.
Bärandet av burka ska upphöra från denna dag, inte bara på offentliga platser och i skolor men över hela landets territorium, sa landets premiärminister Kalzeube Pahimi Deubet under ett möte med religiösa ledare.
Han tillade att klädsel som täcker allt utom ögonen är att betrakta som kamouflage och att säkerhetstjänsten har fått order om att samla in alla burkor som finns till försäljning och bränna dem.
Enligt BBC har Boko Haram i ökande grad använt sig av kvinnliga självmordsbombare i Nigeria, eftersom de har lättare att smuggla bomber till offentliga platser utan att bli upptäckta. Också Kongo-Brazzaville, som har 5 procent muslimer, förbjöd i maj den muslimska ansiktsslöjan på offentliga platser, för att motverka terrorism.”
Sveriges radio, 2015-01-10: ”Sedan tre terrorister i går sköts ihjäl av fransk polis söker myndigheterna nu en ung kvinna. Hon misstänks för delaktighet i terrordåden som skakat landet och krävt 17 dödsoffer.”
Västerbottens-Kuriren, 2015-07-05: ”En självmordsbombare dödade minst fem personer i en kyrka i staden Potiskum i nordöstra Nigeria. Självmordsbombaren, en kvinna, sprängde sig själv när människor var på väg in i kyrkan.”
Mail Online, 18 March 2015-03-18: ”’We’re thirsty for your blood’: Playboy jihadi’s widow poses with her gun-toting ’clique’ of female fanatics in front of flash BMW and boasts of ’five-star jihad’ lifestyle in Syria
An Australian jihadist widow has shared a series of propaganda pictures she says shows her ’five star jihad’ lifestyle – and says she and other female jihadists are ’thirsty’ for the blood of her former countrymen.
In photographs posted to a Twitter account believed to belong to former Melbourne woman Zehra Duman, several women are pictured standing under an Islamic State flag, reclining against a clean white BMW M5, wielding machine guns and dressed from head to toe in black Islamic dress.
In one tweet, Duman said: ‘US + Australia, how does it feel that all 5 of us were born n raised in your lands, & now here thirsty for ur blood?’
Another image of five women standing under an Islamic State flag is captioned: ‘Can’t mess with my clique. From the land down under, to the land of Khilafah. Thats the Aussie spirit.’”
Se bilderna http://www.dailymail.co.uk/news/article-2999925/We-thirsty-blood-Playboy-jihadi-s-widow-poses-gun-toting-clique-female-fanatics-flash-BMW-boasts-five-star-jihad-lifestyle-Syria.html#ixzz3bF8e9z00
Mail Online, 2015-05-26: “Jasmina Milovanov reportedly left the country at the beginning of May, after leaving her children with a babysitter and claiming she was travelling to Queensland to pick up a car… Currently 40 Australian women are supporting terrorists in Iraq and Syria.”
Jasmina Milavanov var Facebookvän med Zehra Duman.
Omni, 2015-06-25: ”I dag inleds rättegången mot Dominique Cottrez. 2010 avslöjades att hon dödat åtta av sina barn när de var nyfödda.”
di.se, 2015-05-22: ”En kvinna har förföljt Peter ’Poker’ Wallenberg i åratal. Nu åtalas hon, rapporterar Aftonbladet. Den 44-åriga kvinnan misstänks ha skickat över 1 200 mejl till ’Poker’ Wallenberg och ’uppvaktat’ honom i på jobbet och i bostaden, skriver Aftonbladet.”
Omni, 2015-05-25: ”Man mördad i kajak av fästmön – hittad i floden. En kropp som hittades flytande i Hudsonfloden i lördags har identifierats som Vincent Viafore, mannen som tros ha mördats av sin fästmö Angelika Graswald när de befann sig på en kajaktur, rapporterar New York Times. (…) Polisen kom snabbt att misstänka Graswald, som var den som larmade om att mannen drunknat. Hon ska i förhör ha medgett att hon mixtrat med hans kajak och sagt att det ’kändes bra att veta att han skulle dö’”.
ekuriren.se, 2015-05-23: ”En medarbetare på ett äldreboende i Värnamo blev blöt om både klänning och mobiltelefon när en av de äldre skvätte vatten på henne.
Den anställde gick då ut i köket för att torka av sig, men känslorna efter oförätten ska uppenbarligen inte ha runnit av. Kvinnan passade nämligen också på att fylla ett glas vatten, återvända till händelsens centrum och hälla ut vattnet över den ansvarige åldringen.”
SvD, 2015-05-12: ”Mamma dömd för misshandel på läger. Mamman kallades till lägret efter en konflikt mellan hennes son och andra barn. Enligt personalen var mamman upprörd och gick till fysiskt angrepp mot en kvinnlig anställd. När en annan ur personalen skulle gå emellan fick hon flera knytnävsslag i ansiktet.”
Barometern, 2013-12-11: ”Mamma dömd för misshandel. Kvinnan har erkänt att hon under drygt fyra års tid misshandlat barnet, bland annat med en klädgalge och genom att dra henne i öronen.
Mamman har uppgett att hon gjorde detta i uppfostringssyfte och att hon blivit lärd till detta i sitt hemland. Enligt kvinnan var det ingen som informerade henne om att det är olagligt när hon kom till Sverige.”
P4 Gotland, 2014-12-22: ”Mamma dömd för barnmisshandel. En kvinna i 40-års ålder har av Gotlands tingsrätt dömts till ett års fängelse för att vid upprepade tillfällen ha hotat och misshandlat sina barn. Kvinnan ska bland annat ha dragit sin dotter i håret, slagit henne i ansiktet, spottat henne i ansiktet och hotat henne med kniv.
Mamman ska också ha misshandlat sin son genom att gripa tag i hans hals så han haft svårt att andas, kastat föremål på honom och slitit sönder hans kläder.”
Aftonbladet, Kvinnor som dödat sina barn: ”En 31-årig kvinna i Norge misstänks ha dödat fyra av sina fem barn kort efter deras födelse. Läkarna tror att det är plötslig spädbarnsdöd ända tills polisen hittar en plastpåse med kvinnans fingeravtryck och avtryck av den sist dödade pojkens mun.
– Det var så tufft att gå och vänta på att han skulle dö, precis som mina andra barn, så jag ville hjälpa till sade kvinnan i domstolen.
September 1994 och maj 1997. En 31-årig kvinna i Dalarna mördar två av sina barn, en drygt treårig adoptivson som hon ’aldrig känt moderskänslor för’ samt sin nio månader gamla son som hon ’inte orkade med’. Treåringen hittas med huvudet i en ihopsnörd ryggsäck. Döden avskrivs till en början som en olycka. Tre år senare dödar kvinnan sitt andra barn, en nio månader gammal pojke. Hon badar barnet, lägger honom i spjälsängen och trär en plastpåse över hans huvud.
Maj 2000. En allvarligt psykiskt störd 29-årig mamma åtalas för mordförsök på sin lilla dotter. Hon har hällt smärtstillande medel i barnets mat.
Juni 2001. En allvarligt psykiskt störd kvinna i Kungsbacka döms till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök. Hon har dödat sina två små barn i hemmet och därefter försökte hon sätta eld på huset.
29 januari 2002. En treårig pojke faller ur sin mammas armar från en 20 meter hög bro i Stockholm. Han landar på ett mirakulöst sätt i vattnet mellan isflaken och håller sig flytande tack vare att en luftbubbla bildas i hans overall. Efter en kvart i vattnet räddas han av brandkåren. ”Mamma knuffade mig” säger barnet i förhör.
30 januari 2002. En elva månader gammal flicka dödas av sin 41-åriga mamma i Örebro. ’Det var inte meningen att hon skulle dö’, säger mamman till polisen.”
The Trial Diaries, 2014-10-09: “The case against Stephen Howells and Nicole Vaisey now involves six victims, U.S. Attorney Richard Hartunian said. Howells and Vaisey, who live in Hermon, had previously been charged with crimes against three children, including the Amish girls…”
Omni, 2015-08-12: ”Skönhetsdrottningen Brandi Lee Weaver-Gates fejkade cancer… Efter ett anonymt tips utreds nu tidigare Miss Pennsylvania för att ha lurat till sig tusentals dollar. 23-åringen misstänks aldrig ha diagnosticerats med cancer eller gått på några behandlingar. Polisen kallar det för en ’väl utarbetad plan’, rapporterar CNN.”
Allehanda.se, 2015-01-29: ”Sju personer räddades i sista stund sedan en hyresfastighet i Kramfors eldhärjats. En kvinna har anhållits misstänkt för mordbrand.”
Dagens juridik, 2011-06-30: ”En kvinna har dömts till fängelse efter att under tortyrliknande former ha misshandlat tre av sina barn, en flicka och två pojkar.
Mamman ska under flera år ha misshandlat, hotat och ofredat den nu 15-åriga dottern samt berövat henne friheten. Detta bland annat genom att slå, sparka och ta strypgrepp på henne. Mamman ska även ha låst in flickan vid flera tillfällen samt tvingat henne att vid ett flertal gånger äta tills hon kräktes för att därefter tvingas äta upp sin egen uppkastning.”
I tidningen Savon Sanomat av den 2015-01-04 läser jag att ”Allt fler kvinnliga brottslingar i Finland. Jämställdheten ökar bland Finlands brottslingar. Över 23 procent av alla som döms för brott i landet är numera kvinnor, en kraftig uppgång.
1980 var andelen kvinnor bland de dömda bara åtta procent. 1990 hade siffran stigit till 13 procent och år 2000 var den uppe i 16 procent”.
Skall jag glädja mig åt den pågående jämställdhetsutjämningen på brottsfronten?
Svenska Dagbladet skriver den 4 januari 2015 ”… Däremot verkar kvinnors brott fortfarande vara lindrigare. Män döms oftare till samhällstjänst eller fängelse, medan kvinnor i högre utsträckning får böter eller villkorliga fängelsestraff.
Sedan 1995 har bara 32 kvinnor begått så allvarliga brott att de dömts till livstids fängelse. I många fall handlar det om familjetragedier, där de döms för att ha dödat partner eller barn.”
Nej, kvinnornas brott är inte lindrigare. Det bara bedöms mildare. Och det kommer jag skriva om och dokumentera på ett annat ställe. Man skall inte tillämpa olika straffskalor på likställiga brott.
”Sedan 1995 har bara 32 kvinnor begått så allvarliga brott att de dömts till livstids fängelse.” Vad menas med satsadverbet ”bara” i det här fallet? Endast? Blott? Allenast? Enbart? Enkom? Inte mer än?
Borde inte skribenten skriva i stället Sedan 1995 har INTE FÄRRE ÄN 32 kvinnor begått så allvarliga brott att de dömts till livstids fängelse?
Tystnaden avbröts på nytt, nu med meddelanden om att vi närmar oss Köpenhamns flygplats Kastrup. Utgångarna finns på högra sidan i tågets riktning. Vi skall skynda på avstigningen eftersom tåget stannar bara någon minut, meddelas det. Jag tittar på klockan och konstaterar att om tåget inte stannade alls så skulle det ändå inte hinna fram till Köpenhamns central på utsatt tid. So what’s the rush?
Vi skall inte glömma bort något på tåget, fortsätter högtalarna. En bra uppmaning, tycker jag. Annars skulle det kunna hända att jag lämnade min medpassagerare kvar sovande. Allt sägs på svenska och engelska. Möjligen även på danska men det är jag osäker på.
Jag har googlat i en timme och tjugo minuter. Det blev många träffar på kvinnonamn. Och ändå har jag hoppat över en ansenlig mängd, för att få en viss variation på dessa mänskliga handlingar.
Finns min medpassagerare bland dessa namn?
Jag frågar henne. Hon lånar min ThinkPad, vänder den så att jag inte ser vad hon skriver i sökverktyget och svarar ”Nej, du fann mig ej. Ledsen. Eller snarare glad.” Sedan skriver hon flera olika ord i sökverktyget, flera gånger efter varandra och förklarar, ”för att du inte skall kunna se i sökhistoriken, vilket namn jag sökte efter”.
Jag hjälpte henne med hennes tunga väska och så frågade jag den välklädda damen som hyschade mig och min medsittande om jag kan hjälpa henne med hennes bagage.
På perrongen fanns det en hel del folk. Bland andra även en man i en medicinsk rullstol, med ett gipsat ben och en gipsad arm. Bakom stolen fanns en kvinna, hennes mörka blick avslöjade att hon knappast var den gipsade invalidens sjuksyster. Jag tittade på parets bagage om jag ser deras namn på någon bagagelapp. Det fanns en på golfbagen. Jag skall googla det. Jag skall luska ut vad dessa golfklubbor användes till.
Betraktelsen “Klippboksutdrag” ingår som del 7 av 53 i en serie artiklar betitlade “En feminists funderingar : mellan Katarina den Stora och Margot Wallström”, vilka jag tänker offentliggöra okronologiskt och med oförutsebar tidsmellanrum.

 

© Vladimir Oravsky

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren (© Vladimir Oravsky) är dock oundgänglig. Vladimir Oravskys åsikter och uttryck, vare sig det är fiktion eller fakta, måste inte nödvändigtvis delas av Strannerklint Media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *