TATUERINGAR DEL 5

Jag var hos veterinären med vår katt. Vi var bara två i väntrummet. Han och jag.

 ”Vad glor du på?” angrep mannen mig. ”Är det kanske något märkligt med mig?”

 ”Nej!” ljög jag, eftersom jag egentligen tyckte, att lite konstig var han allt.

 ”Då så. Sluta glo då!”

 Jag la mina tassar på mitt ansikte som om jag tänkte, men jag betraktade mannen mellan mina klor. Att han var, ta mig fan, tatuerad precis överallt kunde vem som helst se, men att han var lik en öppen bok som ropade massor av meddelanden till omvärlden såg jag först nu. Fast jag har inga fördomar, inte mot poesi eller vad det nu var han var garnerad med. Han kanske ville få hjälp med att ömsa skinn, tänkte jag medan jag läste:

 ”Vi s-s-s-s-s-stammar, vi ha-ha-ha-ha-haltar, vi se-se-se-se-ser inte, vi hö-hö-hö-hö-hör inte, vi va-va-va-va-vad sa du? Jo, Ni du-du-du-duger. Ni ha-ha-ha-har så ro-ro-roligt och skra-skrattar.”

 ”Jag ser att du glor”, sa mannen på nytt.

 ”Vad?” sa jag, som om han stört mig i mina djupaste tankar, medan jag läste vidare: ”Råndy wåndy sratsa patsa, kåcka låra peta såra, Moser Moser, fifta fifta, Socco Socco vifta skifta!”

 Det var något i hästväg, eller hästspråk. Det var kanske det som djurdoktorn skulle översätta till människospråk, fabulerade jag.

 ”Kom hit missen”, sa han, ”du får läsa i lugn och ro. Vi behöver inte leka katt och råtta-leken med varandra”, inbjöd mannen.

 ”Va snällt!” sa jag. ”Det har alltid varit min dröm att kunna läsa andras tatueringar på ett djursjukhus. Är du bussig och öppnar skjortkragen då?”

 ”Jag undrade just var du ville börja”, sa han och knäppte upp skjortan. Hans bringa var full av texter utformade som labyrinter, ornament och olika figurer. Det var säkert meningen att texten skulle paras ihop med utformningen och att olika texter och olika figurer tillsammans skulle bilda ett nytt, kanske hemligt och kodat, meddelande.

 Jag var tvungen att vända och vrida på huvudet när jag läste, eftersom jag knappast kunde vrida på mannen som en bok eller ett ark papper.

 ”Det finns hundra miljoner miljarder gevärskulor som drömmer om högsta vinsten, sex miljarder människohjärtan. Tänk om bara var tjugomiljonte får fullträff”

 ”van Goghs kängor hänger fastspikade på väggen, människan stönar på grund av spiken hon fick i foten”

 ”All offentlig makt utgår från folket. Invandrare verkar inte räknas in i det”

 ”Möjligheten att rösta bort demokratin bör vara förbjuden i lag”

 ”Megerexi är motsats till anorexi, avtalsstridig strejk är en nödvändighet”

 ”Ett ändlöst ögonblick av ingenting är lika genomförbart som effektivitet utan demokrati”

 ”Dumma byxa ut och gå när man nappar på en tå”

 ”Framgång är en väg till undergång. Är man framgångsrik så väcker man kritik, missund och avund. Vill man däremot leva i lugn och ro bör man hålla sig under genomsnittet”

 ”Väderprognos: Svenskarna är heta på gröten, de brinner för att avskaffa utlänningar. Sverige är ett synnerligen kallt land”

 ”Svenskar tål inte kritik! Men om du håller med mig, så har jag fel”

 ”Hitler sa: ’Inget i Partiet försiggår utan min vilja’”

 ”Ordspråket säger: ’Den som ger narren goda råd, han häller vatten i ett såll’”

 ”Du verkar va extra tjockhudad”, kommenterade jag det lästa. ”Såna djupsinnigheter får knappast plats på ett vanligt skinnfodral.”

 ”Jag gillar din ärlighet. Du får läsa mitt film­manuskript. En filmmusikal.”

”Jaså, du är filmregissör? Oau? Mjau?”, kommenterade jag ledigt. ”Vad heter musikalen?”

”Århundradets kärlekssaga! Vad annars!” svarade han.

”Vad annars?” bekräftade jag.

© Vladimir Oravsky

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren (© Vladimir Oravsky) är dock oundgänglig. Vladimir Oravskys åsikter och uttryck, varesig det är fiktion eller fakta, måste inte nödvändigtvis delas av Strannerklint Media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *