DU ÄR MITT BARNBARN, JAG ÄR DIN MORFAR 2

Förord, även kallad inledning

Förord som vågar sig på att vara en smula storordigt

Hej alla ni lite äldre barn, 

Jag är morfar till mina barnbarn. De är två och fyra år unga och jag tycker mycket om dem. Därför spenderar jag mäkta mycket tid i deras sällskap. Som de flesta morfäder, antar jag, ger jag dem mycket och dessutom mycket av det bästa. Men det går ändå inte att ens på långa vägar jämföra med vad jag får från dem.

Mina barnbarn har hundratals böcker och vi läser dem flitigt. Men barnbarnen kan när som helst sträcka sina små händer efter mina tidskrifter National Geografic eller Illustrerad vetenskap eller Illustrerad historia och säga läs den. Då menar de, att jag skall ”läsa” dessa ”vuxentidskrifter” för dem. De pekar på bilderna i dessa och jag förklarar dem med mina egna ord, och det är ingen tvekan om att de förstår och njuter och lär sig, eftersom i annat fall, skulle de inte vilja vara med om liknande läsäventyr om och om igen.

Jag känner igen detta beteende. Från tiden när mina egna barn var små. Och det funkade redan då. Jag minns den dag när en av mina döttrar, utan någon ”förvarning” började läsa själv. Då var hon tre och ett halvt år ung.

År 1988 kom min första barnbok ut. Den heter ”Öya – en flicka liten som ett busfrö”. Den handlar om Öyas föräldrar under den tid som de väntade på Öyas födelse, och den handlar även om självaste födselsögonblicket, och om Öyas första bad, och första promenad i parken och så vidare. Även bokens underbara teckningar är lite otraditionella.

Förlagsfolket var ganska så förtjusta i manuset men hade vissa förbehåll, och krävde att jag skulle ändra i det, här och där, för att Öya skulle bli en mera ”traditionell” och konventionell barnbok. Det ville inte jag. Eftersom meningen med Öyas bok just var, att visa, att barnböcker, liksom människor, inte bör stöpas i en och samma form.  

Jag hade tur att vara gift med en psykolog. Barnpsykolog. Hon läste manuset och tyckte om det. Och hon skrev ett kort uttalande om boken, som ett av förlagen använde sig av som ”alibi”. Till dags dato står det på bokens titelsida ”Granskad av psykolog Kerstin Sandström”.

”Öya – en flicka liten som ett busfrö” sålde i 15-tusen exemplar och jag fick lov att skriva en fortsättning, ”Öya växer till sig”. Även den sålde i 15-tusen exemplar. Efter det fick jag lov att i rask takt skriva de populära barnböckerna ”Herman och Tusse : Historien om storebror, hans näsvisa lillasyster, den arga tjuren och det snälla molnet” och ”Herman och stjärnorna : Den andra boken om Herman, hans näsvisa lillasyster Petra och deras oväntade möte med varelser från rymden”. 

Boken DU ÄR MITT BARNBARN – JAG ÄR DIN MORFAR kan köpas på https://mofibo.com/se/sv/book?id=63372 samt ytterligare ett 50-tal andra ställen

© Vladimir Oravsky

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren (© Vladimir Oravsky) är dock oundgänglig. Vladimir Oravskys åsikter och uttryck, vare sig det är fiktion eller fakta, måste inte nödvändigtvis delas av Strannerklint Media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *