MONA LISAS LEENDE 7

Utdrag numro sju ur Vladimir Oravskys bok MONA LISAS LEENDE

 30 april 1503. Andra sittningen.

Hennes stubb var ännu mer framträdande i dag. Jag försökte pudra över den och så beslutade jag mig, att för att dölja hennes ”missprydande hårväxt”, måla hennes porträtt med en teknik som jag nyligen uppfann, dock aldrig applicerat på något porträtt än: sfumato.

”Sfumato? Vad betyder sfumato?” undrade Madonna Lisa.

”Det är bara en målarteknik. Den går ut på att färgnyanser skall smälta samman utan linjer eller gränser och uppträder som fumo, det vill säga rök”, svarade jag.

”Genialiskt, maestro Leonardo. Stilen, tekniken och innehållet gjutes ihop. Genialiskt.”

”Vi skriver anno femtonhundra noll tre, den ’helige’ satan Girolamo Savonarolas aska är sedan fem år tillbaka spridd i Arno, men Medici familjen lever fortfarande i påtvingad exil, vi lever fortfarande i påtvingad republikansk Repubblica Fiorentina, och fritänkare och homosexuella och andra ’avvikare’ lever i påtvingad osynlighet och i olika utklädnader, som på en ständigt pågående maskerad. Det är skam, det är ovärdigt en epok som heter renässansen. Vi är tillbaka i medeltiden.”

Boken ”Mona Lisas leende” kan inhandlas på en hel del ställen, länken http://www.adlibris.com/se/e-bok/mona-lisas-leende-9789175810416 leder dig till ett av dem.

”Mona Lisas leende” stöds av rik, autentisk bildmaterial.

© Vladimir Oravsky

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren (© Vladimir Oravsky) är dock oundgänglig. Vladimir Oravskys åsikter och uttryck, vare sig det är fiktion eller fakta, måste inte nödvändigtvis delas av Strannerklint Media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *