MONA LISAS LEENDE 8

Utdrag numro åtta ur Vladimir Oravskys bok MONA LISAS LEENDE

1 maj 1503. Tredje sittningen.

Jag har pladdrat alltför mycket bredvid munnen inför Lisa. Att jag aldrig kan hålla tungan i styr, fången bakom tänderna. Jag skulle ha kunnat nå det hur långt som helst om jag inte alltid ville visa att jag tar mig rätt att uttrycka allt vad jag tycker och känner. Det kommer sluta med all säkerhet med att jag kommer att tvingas till exil…

Jag tittade på mitt fickur som jag bara för några dagar sedan fick från en klockmästare från Nürnberg. Dess fodral hade formen av ett litet hönsägg och han undrade om jag kunde dekorera den, när själva urverket ändå var inspirerat av min uppfinning. Jag smilade.

Finns det något här på jorden som jag inte hade tänkt på eller uppfunnit? Jag kommer inte att förvånas över om historien kommer att kalla mig ett universalgeni. Jag kommer inte kunna gömma mina skrifter och skisser i evigheters evighet, eftersom de kommande femtusen och fem generationer kommer att spendera miljontals timmar på att finna dem och tolka dem.

Det känns skönt. Det känns till och med skönare än att ha det bra nu.

Det är bara medelmåttor som lever för nuet. Genier lever för historien, för evigheten.

Fickuret påminde mig om att Lisa skulle anlända senast om fem minuter. Jag fick ett infall.

Jag vet att ingen annan som skulle våga fullfölja det infallet. Inte om hen var frisk i huvudet. Inte om hen inte ville sluta sina dagar hängandes på galgen och därefter brännas på bål.

[Numera använder jag mig av det personliga pronomenet ”hen” eftersom jag sparar en jäkla massa bläck och det dyra pappret (men även tid). Det är bara losers som har råd med att slösa bort allt detta utdragna repeterande av ”han” och ”hon”. Men jag har naturligtvis även andra motiv till att slå ihop det manliga och kvinnliga. Än så länge behåller jag dem för mig själv.]

Boken ”Mona Lisas leende” kan inhandlas på en hel del ställen, länken http://www.adlibris.com/se/e-bok/mona-lisas-leende-9789175810416 leder dig till ett av dem.

”Mona Lisas leende” stöds av rik, autentisk bildmaterial.

© Vladimir Oravsky

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren (© Vladimir Oravsky) är dock oundgänglig. Vladimir Oravskys åsikter och uttryck, vare sig det är fiktion eller fakta, måste inte nödvändigtvis delas av Strannerklint Media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *