STÄNDIGT AKTUELL: ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK

’Zlata Ibrahimovics dagbok’ är den första romanen i Flyktingtrilogin om Zlata Ibrahimovic. Boken är skriven av Vladimir Oravsky och Daniel Malmén, och är utgiven 2004 på h:ström – Text & Kultur. Del två, ’Det rena landet: en berättelse om våldtäkt’, och del tre, ’På väg: berättelser av Zlata Ibrahimovic’, utkom 2007 på samma förlag.

Zlata Ibrahimovics dagbok finns även som teaterpjäs utgiven i pjäsboken ’Flykten under jorden: jämte flera gruvsamma och nöjsamma tragedier och komedier’. Pjäsen var en av vinnarna i Dramaten/Elverkets pjästävling om Det nya Sverige.

Den danska utgåvan, ’Zlata Ibrahimovics dagbog’, utkom 2007 på Forlaget Lundtofte.

’Zlata Ibrahimovics dagbok’ handlar om en flyktingfamiljs första möte med det svenska samhället. En skildring om uppbrott och flykt.”, kan man läsa på Wikipedia, se https://sv.wikipedia.org/wiki/Zlata_Ibrahimovics_dagbok

Wikipedia bjuder även på en trevlig uppslagskategori benämnd ”Visste du att…”. I den frågar Wikipedia bland annat även huruvida du är förtrogen med att ” … Zlata Ibrahimovics dagbok är en roman av Vladimir Oravsky som är utgiven 2004?” Se https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Visste_du_att…/2007

Försäljningen av boken ”Zlata Ibrahimovics dagbok” verkar inte vara underordnad lästrender och liknande bokförsäljningsvariabler, utan den travar oavbrutet fram sedan utgivningsdagen.

Men de senaste veckorna har det hänt något: Flera stora bokförsäljningskedjor gör en massiv annonseringskampanj för några särdeles aktuella böcker, så som ”Kriget har inget kvinnligt ansikte” skriven av årets nobelpristagerska i litteratur Svetlana Aleksijevitj, David Gunnar Fransiscus Lagercratzs fjärde boken i Millenium-serien ”Det som inte dödar oss”, Jens Jacob Lapidus ”STHLM Delete” och ”Zlata Ibrahimovics dagbok”.

Flera av mina läsare har mejlat mig rapporter om att när de googlar på det ena eller det andra, så dyker det plötsligen och oförmodades upp reklam på boken ”Zlata Ibrahimovics dagbok” på deras lässkärmar. Och inte var det överdrift inte.

I dag googlade jag vad avståndet är mellan Odense och Roskilde, och voilà, där är hon ju, Zlata… Någon timme senare sökte jag efter en synonym och på den mycket frekventerade sidan, dök ”Zlata Ibrahimovics dagbok” också upp. Återigen …

Jag är bjuden till Sarajevo att hålla ett föredrag där. Kan det måhända vara boktrilogin om Zlata Ibrahimovic som röjde vägen?

© Vladimir Oravsky

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren (© Vladimir Oravsky) är dock oundgänglig. Vladimir Oravskys åsikter och uttryck, vare sig det är fiktion eller fakta, måste inte nödvändigtvis delas av Strannerklint Media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *