02 APRIL INTERNATIONELLA BARNBOKSDAGEN, DEL 2

Det kan knappast ha undgått någon att det mest utbredda samtalsämne just nu är kamrat migrationsminister Tobias Billström, polisens surrealhumanitära projekt Reva och den genuint spännande jakten på papperslösa.

Boken ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK och dess fortsättning DET RENA LANDET : EN BERÄTTELSE OM VÅLDTÄKT men även Zlatas egna bok: PÅ VÄG kan kanske belysa inifrån denna problematik.

ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK finns även som prisbelönad pjäs, och dessutom är pjäsen utgiven i bokform tillsammans med några andra pjäser som behandlar denna brännande problematik. Bokens namn är FLYKTEN UNDER JORDEN JÄMTE FLERA GRUVSAMMA OCH NÖJSAMMA TRAGEDIER OCH KOMEDIER.

ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK Bibliotekstjänsten, press, rekommendationer och annat:

En familj på flykt undan kriget i Kosovo reser insmugglad under en presenning på ett lastbilsflak. Efter ytterligare en fruktansvärd etapp till sjöss i en otäckt liten båt, kommer de så fram till Sverige.

Ur den trettonåriga Zlatas perspektiv berättas sedan om den första tiden i det nya landet. I sin dagbok skriver hon om allt det nya, om ångesten inför den osäkra framtiden, om främlingsfientlighet och mobbning men också om kärlek och vänlighet från omgivningen. Det är en mycket varm och engagerande historia, som samtidigt visar på allvarliga brister i svensk flyktingpolitik. Det är lätt att sätta sig in i familjens öde, och Zlata framstår som en rolig och allvarlig tonårstjej, som genom sin dagbok låter oss se vad som händer en tonåring som måste fly från sitt hem. Boken vänder sig i första hand till ungdomar, men även vuxna kan läsa den med behållning. Den är också mycket lämplig som underlag för diskussioner om flyktingpolitiken i Sverige. / Katrine Hamori, BTJ, Bibliotekstjänsten  

* * * *

(…) Den finns även som teaterpjäs, och det är lätt att förstå att den lämpade sig för dramatisering. Författarna har byggt upp en kontrastskarp berättelse, ibland mycket svartvit, för att förtydliga hur flyktingpolitiken i Sverige drabbar människor. Boken kan säkert engagera unga människor och få dem att se med andra ögon på de flyktingar och invandrare som finns bland oss. / Elsa Hallbäck, BTJ, Bibliotekstjänsten.  

* * * *

Zlata Ibrahimovics dagbok

“Den här berättelsen är verklig. Allt har hänt och allt är sant. Zlata finns. Här och nu, mitt ibland oss. Det är bara att öppna ögonen”. Dessa ord inleder boken, som handlar om en invandrarfamiljs öde i Sverige och det är familjens tonåriga dotter Zlata, som för ordet och delvis i dagboksform låter läsaren ta del av kampen för att få stanna i landet, att få sitt uppehållstillstånd och hennes liv med svenska barn i den svenska demokratiska skolan. Dagboksrösten är mycket personlig och kommer mitt inifrån ett sargat tonårshjärta. En trettonårig flicka som redan fått se och höra alltför grymma saker i det krigsdrabbade Kosovo och som lyckats fly därifrån med mor och far, men lämnat en bror och farmor kvar. Fadern är serb och kristen och modern muslim och alban. Båda har gedigna yrkesutbildningar bakom sig och vill inget hellre än att börja arbeta och göra nytta för sig. Den fortlöpande berättartexten, som kommenterar och för handlingen framåt är ibland cyniskt konstaterande, men också inkännande och humoristiskt avslöjande.

Boken är högaktuell i dessa dagar, då de apatiska invandrarbarnens situation belyses stort i media. Här kan man få en inblick i det eländes pappersmalande, som kan föregå ett utvisningsärende, allt hopp och den dramatik, som brevet de väntar på kan utlösa.

Zlata upptäcker att hennes föräldrar inte skrattar och inte längre håller om varandra. De grälar allt oftare… då sjunger Zlata högt. Då ser de på henne.

Zlata är en modig och uthållig tjej, men till slut orkar inte heller hon och tar till drastiska handlingar för att landet de kommit till inte vill veta av dem.

Zlata Ibrahimovics dagbok borde läsas av skolbarn, deras föräldrar och lärare, för den ger en klar bild av Zlatas klasskamraters inställning till invandrarbarn och varifrån de kan ha fått sina fördomar sanktionerade. Zlata får inga svenska kamrater förutom en grabb, som sitter i rullstol och som också är utanför den större gemenskapen, som borde vara självklar i en skolklass. / Birgitta Brobeck Biblioteket i fokus. 

* * * *

”(…) Och när jag äntligen lyckas släcka läslampan fram på småtimmarna kan jag inte somna.

Läsningen gör mig plågsamt medveten om hur irriterande verkligheten kan vara att ta till sig. Jag blir tvungen att inse att sanningen kan vara ett tröttsam upprepande av det förutsägbara. Det finns många Zlata. Och de har ett helvete.”

/ Hanna Wallsten, Kyrkans tidning

* * * *

”Det här är en helt suverän verklighetsskildring om en ung flykting!” / Emma Axelsson, Norra Västerbotten

* * * *

”Zlata Ibrahimovics dagbok”

”Den här berättelsen är verklig. Allt har hänt och allt är sant. Zlata finns. Här och nu, mitt ibland oss. Det är bara att öppna ögonen.’

Så inleds berättelsen om 13- åriga Zlata Ibrahimovic, en flyktingflicka som kommer till Sverige från ett krigsdrabbat Kosovo. Hon och hennes föräldrar smugglas hit i en lastbil, och upptäcks vid gränsen. Månader av väntan följer, månader av såväl framtidshopp som armod.

Zlata lär sig svenska och efter ett tag får hon börja skolan. Där finns de inte alltid så välsinnade klasskamraterna, och en hel del smygrasism – både från elever och lärare.

Familjen Ibrahimovic bekantar sig emellertid med svenska familjen Persson, och Zlata ser en vän i den rullstolsbundna sonen Göran. Men Göran vill mer än bara vara vän. Snart upptäcker han att Zlatas underläge kan utnyttjas.

Innan jag läste boken trodde jag att det var en något censurerad ungdomsbok, hård men ändå skonsam. Nu vet jag bättre.

Detta är ett så starkt rop på hjälp att det får skygglapparna att trilla av i bara farten. En briljant spark mot en politik som blöder.

Och det är sannerligen ett känsligt ämne som behandlas.

Känsligt, men viktigt.

Denna bok är precis lika viktig för Svensson, som för de människor vars vardag den skildrar.

Ur den charmiga, men nästan snudd på desperata, synvinkeln granskas vårt land av helt andra ögon, en genomträngande blick som söker svar.

En rå, nattsvart verklighet presenteras. En verklighet där mamma Mila, med ett yrkesliv som röntgenläkare i bagaget, som enda chans till arbete blir erbjuden att testa läkemedel för 150 svenska kronor sprutan, och där pappa Vojo, som tidigare varit skicklig bilmekaniker, tvingas reparera möbler åt arbetsförmedlingens Returen. Zlatas kommentar om detta är:

’Det är konstigt. Mamma och pappa kan jobba. Men det verkar som om ingen tror det. Därför får de låtsasjobb’.

(…) Gång på gång är jag nära på att brista i gråt; ibland av ilska, ibland av sprudlande glädje.

Det finns inte ord för hur förälskad jag blivit i denna bok.

Boken är lättläst, i alla bemärkelser.” / Nanna Johansson, Gefle Dagblad 

* * * *

”Den genomgående känslan när man läser Zlata Ibrahimovics dagbok är ’precis så måste det vara.’ […] Oravsky och Malmén har skrivit en otroligt varm och medkännande bok som berör djupt. Den väcker både skratt och gråt och framför allt eftertanke. Boken målar ett helhetsporträtt av en ung flyktingtjej. Allt är inte tragedi och sorg. Det finns hopp, glädje, människor som hjälper. Men samtidigt finns det givetvis otrygghet, utstötning och djupaste besvikelse. Zlata finns, det blir man övertygad om […] Jag tror att Zlata Ibrahimovics dagbok är viktigare i debatten om flyktingars situation i Sverige än ett dussin debattartiklar. Det är en bok som genast borde gå ut i klassuppsättningar till landets skolor. För den är äkta och den berör djupt.” / Anders Chorell, Stockholms Fria Tidning

* * * *

Hej och tack för en underbar bok!

Jag är högstadielärare i svenska på en friskola i Arvika och jag har nu köpt in Zlata Ibrahimovics dagbok i helklassuppsättning. Det var en underbar bok som det ska bli roligt att sätta i händerna på eleverna.

Du skrev att ni även håller föredrag. Åker ni ut till skolor också? Det vore ju jättekul om eleverna först läser boken och ni sedan kommer och berättar om den!

Friskolan Klässbols högstadium är en friskola med inriktning på estetiska ämnen så som bild, musik, dans och drama och att se film tillsammans och ev. skriva manus (och också dricka vin tillsammans, dock inte med eleverna, ) lät väldigt kul och lockande!!

Kan du inte maila till mig om du är intresserad av att komma till vacka Arvika och föreläsa på en helt unik och ”häftig” skola, (och dricka lite vin)!!!! Det hoppas jag på, och ser fram emot!

Hälsningar Ulrica Högberg

* * * *

Zlata Ibrahimovics dagbok

13-åriga Zlata och hennes föräldrar Vojo och Mila har flytt bort från sitt hemland Kosovo, bort från kriget för att finna tryggheten i Sverige… Men kommer dom att få stanna?

Ur boken, en lista som Zlata själv har skrivit…

”Lista på vad som saknas i Zlatas liv:

Fred

Pengar

Svensk nationalitet

Kärlek

Kärlek? Undrar om jag har det? Mamma och pappa älskar mej. Jag älskar dem. Men ingen annan älskar mej…”

Zlata gör allt hon kan för att passa in i det svenska samhället, men det verkar som att det blir fel hur hon än försöker och det är hennes klasskamrater inte sena att påpeka… Enligt dom verkar det som om hon inte är värd ens en blick, ett leende utan att hon bara finns där för att dom ska ha någon att hacka på…

Zlata Ibrahimovics dagbok är den bästa bok jag läst.

***** av fem stjärnor / Isabella Viscovich, Barn och ungdomar, Boktips

* * * *

Zlata Ibrahimovics dagbok,

Är du intresserad av att få veta hur det kan kännas att komma till ett främmande land, bör du verkligen läsa den här boken! I dagboksform berättar flickan Zlata om sin resa från Kosovokriget hit till Sverige, då familjen hoppas på att få uppehållstillstånd här, så de kan stanna kvar.

Hon berättar om hur det var att bo på flyktingförläggningen, då de inte förstod någonting när föreståndarna läste upp sina regler för dem, och om hur jobbigt det är att inte kunna språket. Hon beskriver också vilken lycka det var att få flytta till sitt nya hem, och om hur de lär känna den svenska familjen Persson, som har en rullstollsbunden son, Göran, som blir vän med Zlata. I skolan blir hon däremot inte accepterad av sina klasskamrater. De fryser ut henne. Ändå gillar hon skolan, och hon kämpar verkligen för att bli svensk, bli mer som de andra i klassen. Hon går på fest och låtsas att hon super. Hon kämpar med språket, och vill lära sig allt om hur Sverige och demokratin fungerar. Men ingenting hjälper. Hon blir bara mer och mer utanför. Den enda vän hon har är Göran, som också är utanför. Tyvärr blir han kär i henne, utan att hon blir kär i honom. Men han ger sig inte, och hon tycker han blir jobbigare och jobbigare att vara vän med. Och brevet med besked om familjen får uppehållstillstånd dröjer, medan mamma och pappa blir allt konstigare medan de väntar./ Sophie Gustavsson, Bokslukaren

* * * *

Boken om Zlata och hennes familj är en varm historia skriven med en stor portion humor. Men berättelsen är också allvarsam på det vis att den skildrar svensk flyktingpolitik och hur flyktingar har det i Sverige. […] jag tycker det är en historia som är väl värd att ta del av./ Johanna Lind, Vetlanda-Posten

* * * *

Flicka på flykt

Den ene av författarna till Zlata Ibrahimovics dagbok, Vladimir Oravsky, lämnade dåvarande Tjeckoslovakien 1968. Den andre, Daniel Malmén, bor i Fittja utanför Stockholm. Erfarenheter som båda kanske är bra utgångspunkter för att skriva en roman om en flicka på flykt till Sverige. Oravsky är dessutom redan en etablerad författare av både dramatik och litteratur.

Gestaltningar av att fly eller flyta till Sverige är inte heller vanliga i litteraturen. På vägen till svenskheten går dock många barn sönder och om det får Zlata själv berättar i sin dagbok. Men romanen är inte entydig i sin form. Dagboken ger ofta rum för ett berättande i tredje person och som ungdomsbok är den av det mer gränsöverskridande slaget.

Det svenska som Zlata möter har Oravsky, precis som i tidigare titlar från förlaget h:ström text & kultur, satt i ett slags skrattspegel. Bilden som visas präglas av grymhet. Samtidigt går det inte att låta bli att roas av det goda humör med vilket Zlata Ibrahimovics dagbok är skriven.

Bakgrunden är 1990-talets krig på Balkan. Zlata har kommit med sina föräldrar till Sverige i en lastbilscontainer. Det vakuum som väntan på asyl innebär belastar familjen svårt. Avslaget är en knäck och utelämnande till ett umgänge bestående av en enda svensk familj blir tillvaron förminskande. Under ytan, så mycket att det nästan inte ens är synligt för läsaren, pågår dessutom något mycket obehagligt i den påtvingade samvaron mellan Zlata och sonen i familjen Perssons, Göran. Namnvalet är ett tydligt utslag av författarnas humor, men också betydligt allvarligt menat. Jag anar en samhällskritik i dubbla skikt som kan prövas i de två titlar som planeras följa, fördjupningar med utgångspunkt i Sveriges möte med Zlata.

/ Regine Nordström, Karavan

* * * *

(Betyg 5 av 5)

Efter att ha läst boken så vet jag att det finns fler än jag som tänker på invandrare som har det svårt. Den här boken borde alla läsa, så att dom förstår vad vissa går igenom. / Sanna

Kul att ”Zlata Ibrahimovic” ska bli mobbad när i själva verket Zlatan själv var en hänsynslös mobbare på högstadiet, jag har en kompis som blev mobbad av honom. Men att ha en mobbande invandrare i en pjäs, det är kanske rasistiskt? / Marcus

Hej!

Mitt namn är Sanna, 16, och bor i Örebro. Jag har läst eran bok Zlata

Ibrahimovis dagbok. Det är nog den bästa boken jag har läst i hela mitt liv.

Det kanske beror på att jag känner två stycken som har flytt från Bosnien när det

var krig där. Dom har överklagat flera gånger för att få stanna här i Sverige.

Till slut så var dom tvugna att gömma sig. Det hände förra året. Dom är

fortfarande kvar här i Sverige, nu sitter dom och väntar på sina papper.

MVH /Sanna W

****

Lektørudtalelse

En beretning for unge og voksne fra 15 år om de vilkår, vi her i Norden byder flygtninge. Bogen er den 15-årige Zlatas fortælling om, hvordan hun og hendes forældre, der er flygtet fra Kosovo, bliver modtaget i Sverige, men begivenhederne kunne desværre lige så godt finde sted i Danmark. Familien har god grund til at flygte, faderen er kristen, moderen muslim hvilket er uacceptabelt i hjemlandet. De har måttet efterlade en ung søn og en gammel farmor og har traumatiske oplevelser i bagagen. Både Zlata og hendes veluddannede forældre er indstillede på at lade sig integrere i det svenske samfund. Men Sverige er ikke indstillet på at integrere dem, så tilværelsen bliver et vågent mareridt. En enkelt svensk familie åbner dørene for de fremmede, men heller ikke dette er uden omkostninger specielt for Zlata. Da familien nægtes opholdstilladelse skjuler de sig i kælderen hos deres svenske ’venner’, før de flygter videre mod til Norge. Her håber de at finde fodfæste i Svalbard, en slutning der trods alt åbner et lille fremtidshåb. Det er en barsk og engageret fortælling om de forhold, et velfærdssamfund der lærer skolebørnene om demokrati og tolerance vil være bekendt at tilbyde mennesker i nød. Bogen er særdeles velegnet til undervisning, og der er lavet en særlig hjemmeside www.zlata.dk med bl.a. undervisningsmateriale og links til relevante hjemmesider f.eks. Amnesty International / Lektør: Ulla Møller”

* * * *

Zlata Ibrahimovics dagbog

”(…) Det er en medrivende bog, der er godt fortalt (…)” / Heidi Friborg Christophersen, Folkeskolen.dk

* * * *

Zlata Ibrahimovic dagbog

Der er krig i Kosovo. Zlatas forældre bliver jaget ud af landet da Mila, Zlattas mor er albaner, og Vojo, Zlatas far er serber. De kommer ulovligt til Sverige, og kommer til at bo i et asylcenter. Da Vojo med Zlata bag på cyklen, forgæves kører rundt i nabolaget, for at finde et fjernsyn de kan se nyheder fra krigen på, møder de Marianne, Bernt og Göran, og denne familie bliver hurtigt deres venner.

Zlata starter i skole, og familien får et lille hus. Forældrene prøver forgæves at finde job, men Sverige vil ikke give folk uden opholdstilladelse job, så Mila og Vojo må gå der hjemme, og bide neglene til blods, over at der ikke kommer nogen breve fra Vojos mor, eller deres forvundne søn Miro, som de ikke kunne få med til Sverige og derfor måtte efterlade nede blandt bomberne.

Zlatas hverdag bliver mere og mere grå, og hård og Zlata begynder at døje med selvmordstanker. Samtidig har de om demokrati i skolen. Hun finder ud af, at det er Göran Persson der bestemmer i Sverige, men han vil ikke have familien Ibrahimovic i hans land, for en morgen får familien et brev ind af døren, hvor de er blevet nægtet opholdstilladelse. Men der er vel mulighed for at anke dommen?

Zlata Ibrahimovic føler sig selv som Anne Frank, specielt til sidst i bogen hvor de gemmer sig for politiet. Bogen minder da også lidt om Anne Franks dagbog, men mange ting skiller sig alligevel ud, så bogen bliver original. Selvom bogen foregår i Sverige, kunne den ligeså godt foregå i Danmark.

Bogen er meget interessant og der sker noget hele tiden. Men forsiden er lidt kedelig, og den ligner en rigtig ”lærebog”, så det trækker lidt ned på stjernerne.

Ja, heller ikke for en bog er det nemt at tilpasse sig. Livet er jo ikke lutter lagkage.

Zlata Ibrahimovics dagbog får 5 ud af 6 stjerner.

Bogen kan lånes på biblioteket. God fornøjelse! / Kamma Buttenschøn 13 år, Børnepanelet

* * * *

”Zlata Ibrahimovics dagbog” utgavs med medel från det danska undervisningsministeriet och boken blev införlivad i den danske folkeskolens grundfortegnelse. 

Boken Zlata Ibrahimovics dagbok finns på fler än 1 000 bibliotek i Sverige inklusive universitetsbibliotek, skolbibliotek, sjukhusbibliotek och svenska barnboksinstitutet

Zlata Ibrahimovics dagbok ingår i Bibliotekstjänstens vandringsutställning.  

Pjäsen Zlata Ibrahimovics dagbok, som bygger på boken Zlata Ibrahimovics dagbok blev korad till en av vinnarna i Dramaten/Elverkets pjästävling om ”det nya Sverige”

Rädda barnens ungdomsförbund valde Zlata Ibrahimovics dagbok till sin arbetsbok.

Zlata Ibrahimovics dagbok är en av de mest säljande ungdomsböckerna i Sverige på det tema den behandlar

Zlata Ibrahimovics dagbok tilldelades Kulturrådets litteraturstöd  

Zlata Ibrahimovics dagbok är representerad i flera antologier med excerpt och resumé. Se även fliken Antologier.

DET RENA LANDET Bibliotekstjänsten, press, rekommendationer och annat,

Det rena landet : en berättelse om våldtäkt

Det rena landet är berättelsen om Göran Persson, rullstolsbunden och utanför. Om den vardag han tvingas stå ut med i skolan och om hans längtan efter att få vara som alla andra. Det är även en berättelse om Zlata Ibrahimovic, som drömmer om ett uppehållstillstånd i Sverige, om ett tryggt liv. Görans familj hjälper Zlatas och hon blir Görans enda egentliga vän. Men för Göran räcker inte det, det räcker inte alls.

Framför allt är det här en berättelse om utsatthet. Och om makt. Om att det är samma sak; den enes makt, den andres utsatthet. Och om den desperata viljan att ta till varje medel som finns för att slippa hamna underst.

Det rena landet är Oravsky & Malméns andra bok med Zlata Ibrahimovic och den kan nästan läsas som en sociologisk grundkurs i maktbegreppet. I vårt förakt för svaghet, för det orena.

Som sådan passar den även utmärkt för att läsas klassvis på högstadiet. För att läsas, reflekteras och diskuteras. Den är underhållande, lättläst och lagom kort. Det enkla tilltalet för hela tiden berättelsen framåt. Och det är en smart bok, Oravsky & Malmén låter genom berättelsen Görans maktlöshet eka mot sin namne, den förre statsministerns maktfullkomlighet. Genom att väva in aktuella händelser som att migrationsverket firar avvisningar med tårta och champagne, påminns även läsaren ständigt om att det här är inte bara en roman. Det här är en historia som utspelar sig i ett samhälle vi alla är en del av.

På så sätt blir inte Det rena landet bara en bok om en rullstolsbunden pojke och en papperslös flicka, utan även en bok om alla oss andra. Vi som låter detta utgöra deras mest utmärkande egenskaper. / Henrik Andersson, ETC

* * * *

Det rena landet – En berättelse om våldtäkt

Har du läst första boken om Zlata Ibrahimovic? Det har inte jag. Men häromdagen när jag inte hade något att läsa på hemvägen så slet jag till mig den andra boken på vägen till pendeltåget. Det rena landet – En berättelse om en våldtäkt heter den och är skriven av Vladimir Oravsky och Daniel Malmén. (…)

Den andra boken med Zlata Ibrahimovic handlar nästan inte alls om Zlata, utan om Göran och de händelser i hans liv som leder fram till våldtäkten. Göran Persson har en del självgoda drag gemensamma med sin namne. Dessutom är han rullstolsburen, mobbad i skolan och väldigt, väldigt ensam. Innan Zlata kommer in i hans liv har han egentligen ingen att slipa sin kantiga personlighet mot. Föräldrarna tyngs av skuldkänslor, de klarar inte av att sätta hårt mot hårt utan låter Göran styra hela familjen. Det är en mycket trovärdig beskrivning av vad svek och bitterhet kan göra med en människa.

Jag lovar, det här är inget försvarstal för en våldtäktsman. Redan efter ett par sidor vill man slå något hårt i huvudet på den här grabben och ju längre man läser, desto hårdare vill man slå. /Anna

* * * *

Det rena landet- inte alltid så rent

Ännu en samhällskritisk bok har fötts. Den här gången av författarna Vladimir Oravsky och Daniel Malmén som också ligger bakom Zlata Ibrahimovic dagbok. I deras andra bok, Det rena landet- en berättelse om en våldtäkt, skildras Göran Persons liv, en rullstolsbunden tonårings kamp. En kamp mot den mobbning som han utsätts för och lärarnas passivitet. Men också kampen för att någon dag kunna ställa sig upp och spela fotboll som sina jämnåriga klasskamrater. En dag träffar Göran Persson den vackra albanska flyktingflickan Zlata Ibrahimovic som börjat i samma skola. Som de outsiders de är, finner de snabbt varandra och en varm vänskap börjar gro.

Oravsky och Malmén håller läsaren i handen och tar med en på en guidad tur genom Göran Perssons liv, så nära att man nästan hör Görans andetag och känner hans frustration. Det är en helt vanlig killes liv vi får följa, men som läsare stannar man ibland upp och undrar om det verkligen är så här det borde vara. Romanen berör flera riktigt svåra moraliska och politiska frågor som vi har att göra med i dagens Sverige. Flyktingpolitik, utanförskap och vuxnas ansvar. I likhet med författarnas första bok skildras det svenska samhället, där uppbrott, flykt och ett sökande efter kärlek och trygghet återspeglas mycket empatiskt och varmhjärtat.

Boken kan användas som diskussionsunderlag för högstadieelever/gymnasieelever. För oss vuxna är det en tragikomisk berättelse vi får ta del av när vi får följa Göran Persson. Boken är en invecklad men lättbegriplig debattartikel för både ung och gammal att läsa, fundera och reflektera över. Det är dags för skolorna att köpa in Det rena landet- en berättelse om en våldtäkt och låta diskussionerna flöda. Diskussioner som behövs för nästkommande generation. / Broderskaps tidning

* * * *

Det finns många saker som får plats i Oravskys och Malméns “Det rena landet – en berättelse om en våldtäkt”. Kanske är hela syftet med boken att berätta om allting som inte ryms i tidningsrubriker, för när själva våldtäkten i boken inträffar, finns det så väldigt mycket annat som redan har hänt, att våldtäkten nästan överskuggas.

Huvudpersonen är Göran Persson. Han går i 8D och sitter i rullstol, om inte sedan födseln, så åtminstone sedan har var väldigt liten. Ständiga glåpord från klasskompisarna och ett konstant utanförskap, leder till att Göran griper det halmstrå, som en operation i USA som kanske skulle få honom att slippa rullstolen, är. Görans mamma och pappa, Bernt och Marianne, skickar ansökningar om ekonomiskt bidrag, förlorar både sin heder och självkänsla, för Görans skull. Men innan dess, genom Mariannes jobb, träffar familjen Zlata och hennes föräldrar, som är albaner och har flytt från sitt land. Göran och Zlata är jämnåriga och blir vänner, kanske varandras enda vänner. Fast för Göran är det viktigare att bli accepterad av hans jämnåriga kompisar, så han vårdar, efter ett tag inte sin vänskap med Zlata särskilt väl.

På baksidan står det:

’Du undrar varför jag våldtog Zlata Ibrahimovic?

För att tillfälle gavs.

Du undrar varför jag våldtog Zlata Ibrahimovic?

För att jag hade makt att göra det.’

Boken visar hur Göran, i början en vanlig kille i åttan, om än i rullstol, för att passa in, känna att jämnåriga respekterar honom, för att få vara med där det händer, slutligen inte tar annat än fel beslut. Visst, Göran blir också utnyttjad, men i slutet är hans motiv inget annat än ett resultat av desperation. Att synas, att finnas, att kunna. Boken visar hur det kommer sig att Göran får tillfälle och makt att utnyttja sin enda vän.

Det är med ett oerhört flyt boken är skriven. Språket är enkelt, kapitlen korta. Det går snabbt att läsa den här boken. Jag kan tänka mig att den fungerar finemang som diskussionsunderlag i slutet av högstadiet eller i gymnasiet. Det är svårt att känna med Göran, det är lättare att känna med Zlata, Bernt och framförallt Marianne. Det finns kanske någon för alla att sympatisera med? Det här är ett stycke komprimerad livstragik, välgjort och trovärdigt. / Johanna K ”Bokhora”

* * * *

Det rena landet. En berättelse om våldtäkt . Den andra boken med Zlata Ibrahimovic. Av Vladimir Oravsky och Daniel Malmén. h:ström. 155 s. Inbunden. 15 år och uppåt.

Rullstolen har blivit hans vän, han hyser en hatkärlek till den. Göran föddes med en ryggmärgsskada. Det är inte bara för sin rullstol som han hyser ambivalenta känslor, även flyktingflickan Zlata blir måltavla för hans förvirrade känsloliv. Den stora frågan som boken tar upp är om det finns förklaringar, eller till och med ursäkter, för en våldtäkt. I slutmonologen får Göran svara på frågan varför och hans svar blir: ”För att jag inte hade makt. För att jag hade herravälde att göra det.” Detta är den andra boken om Zlata Ibrahimovic, men den kan läsas fristående från Zlata Ibrahimovics dagbok (2004). Det är en viktig bok om att vara handikappad; Zlata är det på ett sätt och Göran på ett annat, men båda är förlorare på grund av det svenska samhällets syn på dem. Boken väcker många frågor och bör vara ett bra hjälpmedel som underlag för diskussioner om det svåra ämnet våldtäkt på högstadiet. Den är lättläst, stilen är talspråklig och nära ungdomars eget uttryck. Alla som yrkesmässigt kommer i kontakt med handikappade ungdomar kan vara hjälpta av att läsa Det rena landet ./ Katrine Hamori, BTJ, Bibliotekstjänsten.

© Vladimir Oravsky

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren (© Vladimir Oravsky) är dock oundgänglig. Vladimir Oravskys åsikter och uttryck, vare sig det är fiktion eller fakta, måste inte nödvändigtvis delas av Strannerklint Media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *