10 SEPTEMBER INTERNATIONELLA SJÄLVMORDSDAGEN

I dag, den 10 september är utnämnd till ”Klamydiamåndagen”, ”gruvarbetarnas dag”, fast bara i Tjeckien och Slovakien, ”World day of sign languages” och ”Internationella självmordsdagen”. Yes meine Damen und Herren, i dag firas, eller vad man nu gör, ”Internationella självmordsdagen”. Själv tycker jag att självmord bör förbjudas, även om jag vet att detta knappast är möjligt. Men vad som däremot är möjligt, är att skapa ett samhälle där självmord är lika främmande som jämlikhet och rättvisa i dagens Sverige.

Vissas onaturliga död kan klassas både som självmord och mord. Ungefär som Jesus korsfästelse: Var det inte Jesus själv som i egenskap av sin allvetande treenighet planerade sitt öde? Och drog dessutom ner Judas Iskariot i skam och självmord?

Eller ta ett bi: Ett bi som dricker från någons öl vet att det är ute på ett självmordsuppdrag. När någon ölbrukare slukar biet levande, hade han mördat det, samtidigt som biet begick självmord. Troligen trött på livet i ett hårdbesprutat oekolokiskt och oetiskt samhälle.

Jag kände en ölbrukare som blev stucken av ett bi inuti magen. Först trodde han att hans mage blev uppsvälld för att matcha hans skrytsamma karaktär, men obduktionen kom fram till en annan slutsats. Mitt allmänna råd till alla ölbrukare är således att alltid ordentligt tugga öl innan man sväljer.  

Apropå mannen jag nämnde i avsnittet ovan, han med dödligt uppsvälld mage. Han hade det i släkten. Självmord alltså. Det är ofta så. Ta bara Hemingways släkt. Och då hjälper det inte ens att man är en uppburen och vida hyllad person.

Hur som helst, vid en uppsluppen gravöl, berättade min ölbrukande bekant om sin självmordsbenägne, klantige bror och om hur det gick till när denne ville klä på sig träfracken, det vill säga permanent hamna i en kista.

Han skar sina handleder i badrummet när han var ensam hemma i huset där han bodde tillsammans med brorsan och deras föräldrar. Men handlederna blödde alltför mycket, och eftersom han inte ville att andra skulle behöva torka upp hans blod – hans morsa lär ha vara allergisk mot alla nyanser av rött – stoppade han blodflödet med några tighta fothanddukar och snyggade upp badrummet så gott han kunde. Sedan gick han upp på taket av huset, och hoppade ner, i vad han hoppades skulle bli den ljusblåa evigheten. Men det enda som hände var att han bröt båda benen, och fick ligga och vänta tills grannens hund fann honom och ringde ambulansen. Inte hunden alltså, utan dess rättmätige ägare. När han låg på sjukhuset med bägge benen estetiskt upphängda rätt i vädret gästade en psykolog honom för att berätta om hur osannolikt vackert och roligt det egentligen är att leva.

Men psykologen snubblade till vid patientens säng, och dess elektriska styranordning gick bärsärkargång och förlamade sjuklingen från midjan och uppåt. Psykologen blev rädd att klantarslet – det lär vara psykologens ord – skulle stämma honom, och han var på väg att sticka ut ögonen på honom för att han inte skulle kunna identifiera honom som den skyldige. Men psykologen hann bara sticka ut ett av ögonen innan en jourhavande läkare kom in och förhindrade fortsättningen av katastrofen.

Samme läkare skulle sedan operera den enögde för att se om han kunde rädda det som var kvar av det blinda ögat, men den oerhörda pressen gjorde att han av misstag opererade det friska ögat istället.

Min ölbrukande bekant döpte om sin brorsa till Greve Morte Kisto och han sade att han personligen skulle vilja putta Kisto från Eiffeltornet för att rädda familjens heder. Jag tror att jag förstår honom. Jag skulle nämligen också vilja besöka Eiffeltornet.

Trots sin brorsas död, är Kisto inte deprimerad längre, och vill konstigt nog, leva mer än någonsin, kanske för att han blev albansk mästare i handikapp Playstation Ultimate Fight 2012.

Oansett detta delvis lyckliga slut, tycker jag att det ändå är en ledsam historia och den kostade mig så många tårar att jag nästan drabbades av uttorkning. Jag tror att jag måste klämma ett öl.

© Vladimir Oravsky

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren (© Vladimir Oravsky) är dock oundgänglig. Vladimir Oravskys åsikter och uttryck, vare sig det är fiktion eller fakta, måste inte nödvändigtvis delas av Strannerklint Media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *