13 MAJ BARNENS DAG

I dag den trettonde maj firar vi Barnens dag. Vi svenskar. I andra länder firar man Barnens dag på ett annat datum. I andra länder FIRAR man barnens dag. I Sverige glider den liksom förbi ganska så obemärkt. Jag tror att det är på grund av att vi svenskar gav våra barn fel namn. Skulle våra barn heta Estelle Silvia Ewa Mary, då skulle vi fira dem ordentligt ”all over the place” och våra ”ögon skulle stråla och rösten brista”. Som en full blöja.

-Hur rimmar detta med samtiden?

-Alldeles utmärkt, verkar det som.

-Hur mycket luktar det?

-Alldeles förfärligt.

Det finns bara ett som är värre än att inte hamna på listan –

att hamna på listan!

Eller är det tvärtom?

Vill jag hamna på listan tillsammans med aaa, xxx, yyy, ööö?

Vad står listan för?

Vem hamnar den hos?

Hur kommer den att användas? 

 

Det finns bara ett som är värre än att hamna på listan –

att inte hamna på listan.

Eller är det tvärtom?

 

Jag vet att du är, att du blir vad du var,

mina minnen fjällhöga, ditt fria land,

du vill jag blir, jag vill du blir, jag vill din sol glädjerika tronar,

Du leva uppå jag, jag leva på sol, leva på himmel,

vill du, jag dö i Norden?

 

Jag prisar Gud, inför vilken vi alla är lika

Alla är lika, bara detaljerna skiljer oss åt.

Bör jag prisa en gud som låter detaljerna skilja oss så mycket åt?

 

Bibeln, Maos lilla röda, Mein Kampf,

Författarens manual, Trafikregler,

Sällskapslivets grundlagar,

Svenska Akademiens ordbok,

Du skall inga andra gudar hava jämte mig

 

Det finns bara ett som är, vad det nu var, än att – vad det nu var – på listan!

 

Tänk att du har herpes, dålig andedräkt, mjäll, hemorrojder, dubbelhaka och en fettring kring magen

Tänk att du är jude, kommunist, är känslig som en narkoman,

är utlänning och gillar kvinnor

 

Tänk att du själv är en kvinna

En puckelryggig negress

Som prisar ett land, där alla är lika

Alla är lika, bara detaljerna skiljer oss åt.

 

Vi bör tycka om och älska våra barn och ge dem de bästa förutsättningarna för ett jämlikt och framgångsrikt liv.

-Vad bör göras?

-Låt oss börja med att lära våra barn ljuga. Att lära dem ljuga bör vara lektion nummer ett. Lektion nummer två bör vara att lära dem de vassa armbågarnas nödvändighet.

 

Trots att lögn är nästan lika nödvändig som regelbunden tarmtömning, undviker vi kalla lögnen med dess sanna namn.

Å andra sidan, vi undviker även att tömma våra tarmar på offentliga platser. Antagligen på grund av att vi tillskriver både lögnen och skiten ett uns av orenhet. 

 

På svenska är en lögn sällan en lögn.

I stället kan det vara allt ifrån en otydlighet, en vit lögn, en tolkning, ett misstag, en förbiseende, en lapsus, en blunder, en bom, ett felcitat, ett tryckfel, en förvirring, en illusion, en inbillning, en tvetydighet, en otydlighet, en liten förvrängning, en inexakthet, ett svepskäl, en täckmantel, en mindre osanning, något som kanske inte är helt överensstämmande med sanningen, något som får stå för hans/hennes räkning, ett skämt, en förevändning, en undanflykt, en missuppfattning, ett minnesfel, en felsägning, en friserad sanning, något som är svårt att förklara, viss överdrift, en diffushet, ett felslut, en sanning med modifikation, en skönmålning, ett skoj, ett spratt, något som bara var på låtsas, något man inte talar om i de termerna, ett smicker, en knepighet, en nödlögn, en smålögn, en förgylld verklighet, en förbättrad verklighet, en anka, ett missförstånd, en del av sanningen, inte hela sanningen, ett slarv och ”det är så man säger i det läget”.

Men sällan lögn, ljug, bluff, löftesbrott, falskhet, fiffel, bakhåll, lömskhet, en fälla, mened, villfarelse, brutna löften, bedrägeri, trolöshet, förfalskning, komplott, båg, dubbelsnack, kockalo, skarv, skäring, smäck, straussvals, vals, sväng eller sidohugg.

Ändå är oss lögnen mycket kär och kärt barn har många namn. Liksom Estelle Silvia Ewa Mary.

 

När Estelle blev 18 år fyllda, var den medicinska vetenskapen så pass utvecklad att människorna pruttade nåt in i helvete varje gång de for med osanning, det vill säga när de ljög. Eftersom lögnen stinker och luktar illa.

Hela Sverige osade som en kurort med vattnet av hydrokemisk typ SO4 som är en beteckning för sulfater dvs. salter av svavelsyra. Med laxativ verkan.

 

Man skulle kunna tro att Sverige nalkades sin undergång, sanningen var dock en annan, sanningen var att man samlade upp all denna flatulens, rik på kvävgas och koldioxid och antändningsbar vätgas och metangas och svavelväte och merkaptaner i stora behållare och all denna fis, fjärt, mök, skit, bäs, prutt och brakare, bidrog till att Sverige blev en rikare nation än grannen Norge och det utan att vi svenskar behövde lyfta så mycket som ett finger – vi kunde alla leva lika bekvämt och lika lyxigt som Estelle.

Var prisad du gud som ger fan i detaljerna som skiljer oss åt.

 

Låtom oss fira Barnens dag och baka en kaka. Låtom oss ta fram en kittel och under andaktsfull bön blanda rikligt med bönor och ärtor och kikärter och broccoli och kål och linser och blomkål och lök och ägg …

Låtom oss braka.

© Vladimir Oravsky

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren (© Vladimir Oravsky) är dock oundgänglig. Vladimir Oravskys åsikter och uttryck, vare sig det är fiktion eller fakta, måste inte nödvändigtvis delas av Strannerklint Media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *