15 JANUARI TULPANENS DAG

Den 15 januari är utnämnd till ”Tulpanens dag”.

Yes meine Damen und Herren, i dag firas, eller vad man nu gör, ”Tulpanens dag”.

Här kommer mitt bidrag till dess hugfästelse.

”’Bästa blomman är tulpan,

Bästa träd är gran,

Bästa djur är babian,

Bästa fågel är pelikan,

Bästa hatt är turban,

Bästa land Osman

Bästa namn är Jan,

Bästa frukt är kokosnöt.’

Det sista rimmar kanske inte men det är sant och sann litteratur bör hålla sig sanningsenligt till omvärlden enligt min far. Där liknar den sann teater.

En mindre stilsäker och budskapsmedveten diktare skulle säkerligen versa:

’Bästa blomman är tulpan,

Bästa träd är gran,

Bästa djur är babian,

Bästa fågel är pelikan,

Bästa hatt är turban,

Bästa land Osman

Bästa namn är Jan,

Bästa frukt är banan’,

bara för att få dikten att rimma som om det vore en julskinka. Rimmad julskinka.

’Att knäcka en kokosnöt är inte lätt,

Men för att skala en banan

Behövs inte vanan.

Valla dina skidor med banan, Så glider de bättre i banan!’  

Det både rimmar och är sant. Rena julglädjen!”

Dessa inte alltför minnesvärda rader härstammar från min mäkta vidspridda bok DUMMA BYXA UT OCH GÅ NÄR MAN NAPPAR PÅ EN TÅ, som delvis eller i sin helhet får kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, på papper, plast, band eller annat material, i blindskrift, i ljud eller bildform, den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse därom med rättighetsinnehavaren (© Vladimir Oravsky) är dock oundgänglig.

Det är inte svenskt att skryta, hävdas det från håll, som tror sig kunna det mesta om svenskhet, så jag överlåter skrävleriet till de som har det till sitt yrke och gjorde det i mitt ställe:

Irene Ahlberg präntade i Bibliotekstjänsten 2005:01 om boken DUMMA BYXA UT OCH GÅ NÄR MAN NAPPAR PÅ EN TÅ följande: ”Visst skrattar man då och då högt för sig själv när man sitter hemma i fåtöljen och läser något dråpligt. Men att inte kunna hålla emot ett klingande skratt på bussen och tunnelbanan är inte fullt lika vanligt. Det räcker att läsa några sidor in i denna ’brevväxlingsbok’ innan smilbanden börjar dras uppåt. Kattis svar på brevvännen Sandras brev är fyllda av vardagligheter och absurditeter, livserfarenheter och nonsens i en salig blandning, där hennes diktande ungerske pappa spelar en stor roll.  

Kattis själv är en mycket sammansatt person, med förmåga att se livet och människor, inte minst sig själv, ur en mängd synvinklar. Med hjälp av ett träffande språk, och träffsäker humor, som för övrigt aldrig blir plump eller slår under bältet, ställer författaren många frågor – politiska, samhälleliga, relationsmässiga och personliga – på sin spets. Boken dediceras till tjejer och kvinnor, från sena tonåren och uppåt, men förhoppningsvis kan även män få utbyte av den. Författaren har tidigare givit ut ett tjugotal böcker, bl.a. ’Zlata Ibrahimovics dagbok’.”

* * * *

Johanna Lind skrev i Generation x-tra: ”Det här är förmodligen världens knäppaste bok med världens knäppaste titel – men vad rolig den är! Flera gånger skrattade jag så jag fick ont i magen. ’Dumma byxa ut och gå när man nappar på en tå’ handlar om Kattis som brevväxlar med en tjej som heter Sandra. Kattis är en tonårstjej med otroligt skön inställning till livet. (…) Familjens överhuvud, Kattis pappa, är en udda figur med ett stort, varmt hjärta. Men mycket av det han gör får Kattis att slita sitt hår av förtvivlan och som läsare skrattar man så tårarna sprutar. (…) I många år har Bert-böckerna fått ungdomar, kanske främst killar, att fnissa igenkännande. Det här är något liknande fast för tjejer. Boken är fnölkul och fulibulrolig (Kattis-uttryck). Läs den.”

* * * *

”’Dumma byxa ut och gå när man nappar på en tå. En bok för tjejer och kvinnor.’ Med allvar och humor går Oravsky hudlös in i den politiska debatten om kvinnans integration (…) Rekommenderas varmt som högläsning på håltimmarna mellan lektionerna för mellan/högstadieelever” / Li Kioko,

* * * *

Bookhousegirl skriver i sin ”A confession of a Bookoholic”: ”’Dumma byxa ut och gå när man nappar på en tå’ av Vladimir Oravsky.

’Du undrar om jag skojar? Nej, jag skojar inte. Vill du låna Dick (Familjens skorpion) så får du det. Jag lägger ner honom i kuvertet. Han klarar sig en vecka utan mat, så det gör inget om det skulle ta lite längre tid på Posten. Skriv sedan och berätta om din nya fars reaktion!’

Något senare: ’Det var väldigt synd att Dick blev dödad på Posten när de stämplade frimärket. Jag borde aldrig ha frankerat brevet, de där mördarna på Posten förtjänar inte att man köper deras frimärken!

Pappa blev så ledsen att han håller på att bränna sin frimärkssamling i köket för att hämnas på Posten. Men det var ju tur att de stämplade Dick på huvudet, så han dog omedelbart och inte behövde lida .

Pappa ropar från krematoriet, jag menar köket, och undrar om du kan skicka tillbaka Dick så att han kan få honom uppstoppad. Det här är ändå pappas första husdjur och han höll verkligen av honom, så det är ett perfekt sätt för dig att visa dina kondoleanser.

Sörjande

/Kattis’  

I ett femtiotal brev till sin vän Sandra delar Kattis med sig av sina erfarenheter om livet, där hennes mycket märkliga nonsensskrivande pappa har en stor del…

Hysteriskt rolig på sina håll, så är det här en bok att tycka om, att skratta högt åt och faktiskt tänka att det kunde vara värre. Mycket värre, som när grannkatterna åt upp deras hamster och Kattis pappa skriver ett mycket argt och roligt brev där han bifogar ett riktigt roligt skämt för att de ska se att han menar allvar.”

* * * *

”Och jag har hittat en skitrolig bok!! Inte speciellt seriös eller djup, men hemskt rolig!! Jag började läsa lite i den i bibblan igår och den var så rolig redan på första sidan. Så jag var ju tvungen att låna den! Så nu har jag en perfekt bok att läsa på flyget! Den heter ’Dumma byxa ut och gå när man nappar på en tå’ av Vladimir Aurum Oravsky.”

17-åriga Marie-Terese på sin blogg.

* * * *

Ullvigymnasiet har ” Dumma byxa ut och gå när man nappar på en tå” på sin webbsida sida ” Romaner med feministiska inslag”.

* * * *

Myndigheten för skolutveckling (MSU) upphörde den 1 oktober 2008. Det är osannolikt att anledningen till detta bortfall var föranlett av att MSU listade ”Dumma byxa ut och gå när man nappar på en tå” på sin förteckning över rekommenderade böcker med

1/ feministiska inslag och

2/ roliga böcker.

* * * *

”Dumma byxa ut och gå när man nappar på en tå”, liksom boken ”Zlata Ibrahimovics dagbok” ingår i Bibliotekstjänsts vandringsutställning.

På omslaget av ”Dumma byxa ut och gå när man nappar på en tå” syns systrarna Katharina och Aleksandra Oravsky Sandström

Enligt lexika, är tulipanaros ett idiomatiskt uttryck som fantiserar om en eftertraktad, men omöjlig förening. Den vidspridda boken ”Dumma byxa ut och gå när man nappar på en tå” käftar emot.

© Vladimir Oravsky

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren (© Vladimir Oravsky) är dock oundgänglig. Vladimir Oravskys åsikter och uttryck, vare sig det är fiktion eller fakta, måste inte nödvändigtvis delas av Strannerklint Media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *