18 OKTOBER MÅLTIDENS DAG

I dag, den 18 oktober är utnämnd till ”Måltidens dag”.

Yes meine Damen und Herren, i dag firas, eller vad man nu gör, ”Måltidens dag”. Och här kommer mitt bidrag till dess åminnelse.  

Det finns inga böcker som säljer så bra som kokböcker och listan på långfilmer som använder sig av utdragna matscener i symboliskt syfte skulle kunna göras lika lång som feodalherrarnas gästabudsmeny. Även TV har ett överflöd av program med så kallade tv-kockar på sin andefattiga matsedel. Ett av dem, ”Läckerheter”, visade mat som en visuell upplevelse. Detta är ett gammalt trick som den avlidne surrealisten och showmannen Salvador Dali använde nära på till fulländning, inspirerad av den odödlige renässansmänniskan, Giuseppe Arcimboldo.

Svenskarna intresse för mat och konst demonstrerades även under trettioåriga kriget, då en hel del dyrgripar, däribland även Arcimboldos, flyttades från Prag till Sverige.

Är man intresserad av mat som konst samt vill lära sig laga några riktigt goda, hälsosamma och annorlunda rätter, så bör man skaffa sig konstkokboken ”Naturlich Naturkuche, Die schönsten Rezepte mit Gemuse und Getriede aus dem Restaurant Menuetto”, skriven och arrangerad av Karol Kovacovsky, den forne och sedermera dessvärre avlidne ägaren till den kända restaurangen ”Menuetto”, belägen i schweiziska Bern.

Jag har inte bara besökt Menuetto ett otal gånger utan även rört i grytorna där och kan på heder och samvete intyga att allt som Kovacovsky serverade var som musik för örat och konst för ögat. Det var mat som inte var avsedd att fylla magen med i första hand, utan främst ville tillfredställa smaksinnet och andra förnimmelseorgan. Jag blev inte förvånad när jag fick veta att boken ”Naturlich Naturkuche”, korades till årets tyskspråkiga kokbok. 

Även Kovacovskys andra bok ”Dessertzauber: Sinnlich-süsse Rezepte aus der Naturküche” utnämndes zum Kochbuch des Jahres, den här gången av den inflytelserika tidningen Weltwoche.

Kovacovsky kallar en tårta ”Mohnscheinsonate nach Chef Courto”. Det är rätt så spirituellt, om jag får säga det, och jag kan inte se vad som skulle kunna hindra mig. Mohn är vallmo och Beethovens pianosonat nr 14 i ciss-moll heter ”Månskenssonaten”.

Glömskans ort, opievallmon, Papaver somniferum är en utmärkt medicinalväxt som kan leda tankar åt alla möjliga håll. Så ta dig en bit av Kovacovskys sonat och upplev det sken vallmon framkallar. Jag kallar det metamorfoser. Och tänk på opiumkriget, som Storbritannien förklarade Kina, under den falska förevändningen: ”nedsättande behandling av brittiska undersåtar” och ”förstörd brittisk egendom”, när detta krig i själva verket hade till syfte att skapa garantier för att de engelska köpmännen skulle kunna fortsätta med den inkomstbringande opiumimporten.

Krig handlar nästan alltid om något annat än det utger sig att handla om. Så är det i de flesta krig allt ifrån dem på det världspolitiska planet till det äktenskapliga…

Bli en av oss, hovnarrar och Patissiers sans Frontières / Konditorer utan gränser, Lyft tårtan, sikta och kasta!

© Vladimir Oravsky

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren (© Vladimir Oravsky) är dock oundgänglig. Vladimir Oravskys åsikter och uttryck, vare sig det är fiktion eller fakta, måste inte nödvändigtvis delas av Strannerklint Media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *