27 FEBRUARI INTERNATIONELLA ISBJÖRNSDAGEN

I dag, den 27 februari, är utsedd till ”Internationella isbjörnsdagen”. Vem som har utsett den 27 februari till ”Internationella isbjörnsdagen” vet jag ej, men mycket tyder på att det knappast var någon isbjörn. I annat fall skulle den kloka ugglan Wikipedia, nämna det.

På grund av växthusgaser i atmosfären, rapporterar en rätt så enig forskarkör, smälter den arktiska havsisen tidigare år efter år och det sägs att många isbjörnar förlorade därmed sitt navigationsverktyg och i arktiska Kanada har isbjörnar setts i skogar så långt som 200 km in från kusten…

Tim Cook, Apples CEO, skriver på Apples webbplats: ”Vi beklagar verkligen det besvär som detta inneburit för våra kunder och gör allt vi kan för att förbättra Kartor.” Det var inte isbjörnarnas vilsna vandringar som Cook menade med ”detta”.

Man kan tillsammans med Tim Cook konstatera, att Apples kartor inte alltid var till stor hjälp, och i konsekvens med det, släppte Apple återigen sin konkurrent Google och Googles kartfunktion in i Iphones upphaussade värld. Googles kartor har därmed fått ett slags certifikat på en norm, närapå jämförlig med arkivmetern och arkivkilogrammet. Det finns säkerligen en och annan läsare som minns den tiden, när knappast någon – förutom några hästhandlare till köttfärsleverantörer – ifrågasatte nötköttets renhet i en djupfryst lasagne och kom inte ens på en avlägsen tanke, att kanske en och annan brunte halkat ned i nötfärsen. Det brukar vara så, att först när man är bekant med något, blir man uppmärksam på det. Här kommer ett exempel på Googles felbarhet, med utgångspunkt från Jönköpings kanske pampigaste byggnad, Tingsrätten. Dess adress är Hamngatan 15, något som även Google uppger. Men när man klickade på länken ”street view” http://maps.google.se/maps?hl=sv&sugexp=crnk_timediscounta&gs_rn=4&gs_ri=psy-ab&cp=13&gs_id=1f&xhr=t&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.42768644,d.bGE&biw=1273&bih=618&wrapid=tljp1361547498908024&um=1&ie=UTF-8&q=tingsr%C3%A4tten+j%C3%B6nk%C3%B6ping&fb=1&gl=se&hq=tingsr%C3%A4tten&hnear=0x46508031565bd12d:0x8b01be57dcc2f66d,J%C3%B6nk%C3%B6ping&cid=0,0,15077445582655886642&sa=X&ei=8JAnUanyKOSl4ASKxoCIBw&sqi=2&ved=0CIUBEPwSMAA hamnade man utanför ingången till Länsstyrelsen.  

Man kan naturligtvis klicka även på det fotografi som Google Maps erbjuder som foto av Jönköpings Tingsrätt http://www.panoramio.com/photo/13469474, och då landar man visserligen utanför Tingsrätten, men inte den aktuella, utan den som var belägen vid Östra Storgatan vid Hovrättstorget i Jönköping, då det begav sig. Även det äkta fotografiet från luften, indikerar den gamla adressen vid Hovrättstorget.  

 

 Traditionell karta, med Tingsrätten utpekad på Hamngatan, dock ej vid västra infarten till Munksjöbron, utan på helt andra sidan, i närheten av Slottsbron. Och så erbjuds vi ytterligare ett luftfoto och det är lika felaktigt som den ovanbeskrivna kartan.

 

Inte så få fel på denna adress, eller hur? Å andra sidan, Katarina den Stora, stavade det ryska ordet ”esjtjo” som ”istjo”, det vill säga hon klarade av att göra fyra fel i ett ord med tre bokstäver. Det gör inte ens vår älskade kung om, skulle jag tro. (ещё, läs esjtjo; исчо, läs istjo. Fel 1: ”и” i st. f. ”е”. Fel 2: ”о” i st. f. ”ё”. Fel 3: ”сч” i st. f. ”щ”. Fel 4: ”с” i st. f. ”ш” (om nu den stora härskarinnan valde att bruka två bokstäver i st. f. en, dvs. för ”щ”.) Katarina II av Ryssland var dotter till Kristian August av Anhalt-Zerbst och Johanna Elisabeth av Holstein-Gottorp och hon kom till sitt nya land först vid 15-årsåldern… Så Google befinner sig i ett gott blåblodigt sällskap.

Vad är det, det välkända ordspråket stipulerar? Om kartan inte stämmer med verkligheten, gäller kartan. Men vilken, av alla dem som Google Maps presenterar? Vad är din åsna om det, isbjörnen?

PS. Jag påpekade felet för Google Maps och de var snabba på att göra flera nödvändiga ändringar enligt mina anvisningar. Dock, och detta är rätt så svårförklarligt och därmed svårförståeligt, bilden på den gamla tingsrätten, den som håller på att omvandlas till en kinesisk restaurang, håller sig fortfarande kvar, se http://www.panoramio.com/photo/13469474

Kompromissens tulipanaros är inte alltid den mest eftersträvansvärda blomma.

© Vladimir Oravsky

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren (© Vladimir Oravsky) är dock oundgänglig. Vladimir Oravskys åsikter och uttryck, vare sig det är fiktion eller fakta, måste inte nödvändigtvis delas av Strannerklint Media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *