DEN NYROCKANDE GENERARTIONEN

av Kennet Strannerklint

8-åringen har börjat intressera sig för hårdrock. Det spelas hårt strömmande musik ut ur högtalarna. Efter det att hårdrockarna vann i melodifestivalen har intresset för den sortens musik ökat markant. Omslagen har prytts av vampyrliknade och blodtörstiga sångare från vårt grannland, med 1000 sjöar, i öster. Det har visserligen hela tiden sjungits ”halleluja”. Men i vilket syfte? Vad vet jag? Dammade av några rock-skivor från 80-90 talet och ”råkade” lägga dem framför CD spelaren. Det var en grupp från Götet som har samma namn som en Israelisk huvudstad. Och så vips har de hamnat i fokus. När midsommarprogrammet från Löttorps Camping avslöjade att Göteborgarna skulle medverka där, så var det bara att packa bilen och dra dit.  

Jo då. Det gick hem. Trots att jag hade försett sonen med ett par stora byggskydds-kåpor, så hade tydligen en och en annan mellan-registerton passerat in till de små öronen. Även om timman var sen så konstaterades låt för låt att där sjöng han lite annorlunda och de där tonerna var inte riktigt som på skivorna. Det hetaste konstaterandet var väl ändå: -Pappa ser du att trummisen brinner. Ja, det rök från stackars Klas som hade en stor strålkastare bara någon meter bakom huvudet. Skulle tro att han efter konserten skulle behövt hoppa i Östersjön, för att släcka det mesta av elden inombords. 

Det tog 1 timma och 1 kvart innan jag upptäckte att de inte hade någon ljustekniker. Detta trots att jag själv tidigare har jobbat som ljustekniker åt rockgrupper. Då insåg jag kvalitén på konserten. Här var det inte bara det gamla vanliga tugget –Har ni det bra? Trots att hela konserten bestod av musik, så var fokuset inte på musiken. Det som genomsyrade konserten var heller inte låtskrivaren och gruppens sångare Ulf Christiansson, även om Jerusalem aldrig varit bättre än nu. Hans röst har fått en helt annan klang. Det var i stället en annan man i Jerusalem som blev dödad för ett par millennium sedan. Detta har ju i stort sett hänt dagligen i området sedan dess. Så man förstod att det måste vara något speciellt med den där killen.  

För vissa har det tagit 30 år för att få polletten att ramla ner. Att det inte är formen för budskapet som är det viktiga, utan innehållet. Ulf berättade att de är rumsrena nu. Trots att de skrikit, låtit och sett lika dana ut i över 30 år. Kan det vara så att man ser mer skillnad nu efter förra årets melodifestival? Han berättade om en tant på den tiden som kommer inrusande med en sax i mötestältet på Löttorp. Hon skulle klippa av strömsladden och stoppa dem. Det hade inte stoppat Jerusalem. Det hade förmodligen bara gett henne ett tidigarelagt evighetsboende.  

Väl hemkommen förstod jag på ett nytt sätt vilket viktigt arbete de gör. Då byggde 8-åringen en egen elgitarr med gitarrsladd, förstärkare, mickstativ och mikrofon. Allt i papp visserligen, men det funkade lika bra till Jerusalems cdskivor. Nu har det blivit dagliga pappkonserter. Han är stående på scenen och publiken är bestående av mig. Men det får man ta. För hur var det nu? Det var väl innehållet som gick före formen? Vet inte om jag vågar berätta att gruppen har en egen hemsida? Ja, då kommer vi nog inte missa en enda konsert framöver…

© Kennet Strannerklint

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren © Kennet Strannerklint, är dock oundgänglig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *