FRIMODIGHETENS PRIS

av Kennet Strannerklint

Jag har just tagit temperaturen på min egen frimodighet. Den var rätt ljummen. Kände min frimodighet liksom gå i revy när jag hörde hur öppet 8-åringen berättade för kunden ute i butiken om vad vi hade gjort i sommar. Jag kom på mig själv. Så uppriktigt hade jag själv aldrig svarat. 

Under de 4-5 minuter det tog att göra klart ett jobb hörde jag hur sonen ”vittnade” om alla evangeliska aktiviteter vi hade gjort i sommar. Samtalet började med att kunden frågade om han hade haft någon semester? –Ja, vi har varit på Öland. Kunden frågade vidare om vad vi hade gjort där och 8-åringen svarade rakt på sak att vi varit på Löttorp och lyssnat på Jerusalem. Var det bra då? Ja, det var jättebra. O.s.v. Så fortsatte konversationen och det framkom att kunden aldrig varit på Löttorp.

Jag funderade vad jag själv skulle ha svarat. Förmodligen att vi hade varit på norra Öland och bl.a. besökt Långe Erik. För Löttorp och Jerusalem är väl pinsamt att berätta om. Det är väl ändå ingen som känner till det?

8-åringen berättade också för kunden om att han lekte följa John med kusinerna. De medverkade i en kringresande gospelkör. Intet ont anande sprang han upp på scenen efter mötet och överraskande dem under Nyhemskonferensen i Mullsjö den ena kvällen. Då de inte visste att han var där blev de givetvis överraskade. Han sa då att han hade en överraskning åt dem, men berättade inte vad det var. Kvällen efter upprepades proceduren. Fast nu var scenen flyttat till Löttorps Camping på norra Öland. Efter mötet när de sjungit färdigt sprang han återigen upp till dem på scenen. Snacka om vilka stora ögon de fick. Han är rätt kul och busig den lille mannen.

Jag tror att vi ska vara lite mer som barn. Tänk vad naturliga och uppriktiga de är. De är äkta. Det är inga krusiduller och inga kompromisser. Jesus sa, låt barnen komma fram till mig för de tillhör Guds rike. Jag förmodar att du genuint kan vara dig själv och stå för din tro i alla sammanhang. Ja, då kan jag bara gratulera dig. Eller känner du igen dig i min dåliga frimodighet? Du behöver i så fall inte känna dig ensam. Killen som skulle bli chef och ta över Aktiebolaget Evangelium efter Jesu himmelfärd hette Petrus. Han började hugga öronen av vakterna och förneka att han överhuvudtaget hade något med Jesus att göra.

Efter sin omvändelse var Aposteln Paulus helt kompromisslös i sitt liv och leverne. Han ställde en befogad fråga som jag ännu inte hittat något svar på. Varför skäms ni för evangeliet? Det är det bästa erbjudandet som finns. Det bästa vi kan få i vår livstid. Det innehåller allt. Precis allt. Till och med det som alla forskare och livsförlängande metoder aldrig kommer att lyckas med. Koden till ett evigt liv.

Jobbet var klart och jag gick ut till kunden. När jag överlämnade det sa han: -Jag hörde att sonen ärvt ditt Jerusalem-intresse. Jag visste inte om jag fortfarande skulle tycka det var pinsamt eller som jag skulle tycka det var kul att kunden verkligen genuint engagerade sig i min sons intresse. Jag sa lite tafatt att vi åkte till Löttorp och att sonen också gillade dem. Då sa kunden: -Jag har lyssnat mycket på Jerusalem. Jag har många skivor med dem hemma. Det är en riktigt bra grupp. Nu var det inte pinsamt längre, nu var det bara trevligt. Han önskade en trevlig sommar och började gå mot dörren. När han vände sig om fick jag se att på ryggen av hans svarta T-shirt stod det namn på en massa rockgrupper som jag inte kände till. Men Jerusalem kände han till.

© Kennet Strannerklint

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren © Kennet Strannerklint, är dock oundgänglig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *