NÄR BUDSKAPET TAR EN NY FORM

av Kennet Strannerklint

Jag satt på sista bänken i den lilla kyrkan. Jag hade kommit med inställningen att det var rätt en trist tillställning. Vad jag inte visste då var att jag själv skulle vara i centrum för att förändra detta i gudstjänsten. 6 minuter före utsatt mötestid kom pastorn och lutade sig över min axel och undrade om jag inte kunde säga något i gudstjänsten. Men jag sa nej. Jag sa att jag inte ville säga något för här händer ju inget ändå. Sa bara kort att jag var på rockkonsert i Kalmar igår kväll och där blev 30 frälsta. Han verkade acceptera mitt nekande och gick och satte sig. 

Jag var visserligen i kyrkan, men tyckte samtidigt att kyrkan hade överlevt sig själv. Kanske både en och två gånger. Jag hade uppfattningen att kyrkan var tvungen att hitta nya arbetsformer för att överhuvudtaget få någon tillväxt. Stilen och musiken var densamma som den alltid varit. Den enda skillnaden från år till år var att besökarna blivit ett år äldre. Det fanns en skillnad till. Man fick mer och mer plats i bänkarna för varje år som gick.

Ett företag som vill behålla sin plats på marknaden eller expandera måste hela tiden utvecklas. Man måste vara öppen för nya svängningar och trender. Annars hamnar man snart på efterkälken och är uträknad. Ett bilföretag som ligger kvar på en 10 år gammal produktnivå har en inte en chans att hävda sig på marknaden. En mobiltelefontillverkare som bara gör mobiler för att ringa i är för länge sedan nedlagt och bortglömt. 

På samma sätt är det med en kyrka. När man kört fast i sina former, blir hjulspåren så djupa att till slut går det inte att svänga. Man sitter fast med hjulen i leran och så stannar hela maskineriet. Då går det varken köra framåt eller bakåt.  

Jag kontaktade en ordförande och tipsade om en del åtgärder som måste göras för att församlingen inte skulle behöva läggas ner. Inget hände. Det tog visserligen några år, men när bänkarna blev fler än besökarna så gav tillslut de sista församlingsmedlemmarna upp. Man ser oftast att de församlingar som förändrar formen, är de som har tillväxt. Även om budskapet i grunden är det samma så är alltid en attraktiv form mer tilldragande. Det är som att ge bort en fin present inslagen i ett gammalt smutsigt papper. 

Det var på den tiden då man i kyrkliga sammanhang endast kände till den rock som hängde i kapprummet. Rockgruppen Jerusalem hade relativt nyligen satt på sina förstärkare. Mötet hade hållit på en stund då pastorn i den lilla kyrkan fullständigt chockerade mig. Jag blev riktigt tagen på sängen, där jag satt på kyrkbänken. Jag såg knappt pastorn bakom hattarna, men mitt under mötet hör jag honom säga: -Kennet var på rockkonsert i Kalmar i går. -Du kan ju komma upp och berätta om vad som hände. Det var redan pinsamt, men det hade varit ännu mer pinsamt om jag inte hade gått upp. 

Jag möttes av en samling storögda ögonpar. Så stora att det såg ut som de lyssnade med ögonen. Det där med rockkonsert med Jerusalem var chockerande. Dessutom att folk blev frälsta där var väl någon ny konstig religion. Hade kanske uppfattningen att det inte skulle vara godkänt när folk blev frälsta på en rockkonsert. Men tvärtom det gick som ett sus genom möteslokalen. De förstod att det fanns nya former för budskapet att ta sig fram igenom. Fast jag varit avogt inställt när mötet började, så fick jag själv vara ett redskap till att det verkligen hände något i kyrkan under den gudstjänsten. Man fick ett nytt ljus över att innehåll och form måste gå hand i hand i samtiden.

© Kennet Strannerklint

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren © Kennet Strannerklint, är dock oundgänglig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *