ÖLANDSDRICKAT SOM GICK UPP I RÖK

av Kennet Strannerklint

Jag sa till mina vänner att jag ska åka till Öland och koppla av under midsommarhelgen. Det hela var tänkt som ett skämt. Jag väntade ett gapskratt tillbaka, men fick väl svar från någon att det låter väl som en bra idé. Jag fattade ingenting. Var beredd på det värsta hålligång som tänkas kunde. Dessutom var det kulmen på hålligångandet, midsommarhelgen!

Jag tänker på gamla tider. Midsommar på Öland. Då man satt i bilköer och tuffade fram 5 meter i taget från långt norr om Köpingsvik till Kalmar. Det var såväl omogen som mogen ungdom som skrikande intagit gatorna i såväl Borgholm som Köpingsvik. Visst var det härligt tryck och feststämning på alla sätt. Men man fick köra så sakta fram på gatorna så att man inte skulle bli ”vållande till annans död”. Det var tjejer som i gatuhörnen vände rumpan mot bilisterna när de närmade sig. Ja, de hade förmodligen druckit så de visste väl inte vad som var fram eller bak. När det vinglades mitt över gatorna med en 6-pack öl eller 75:a som enda rekvisita. Då undrar man vad behållningen är, när man ändå inte kommer ihåg något dagen efter.  

Jag skulle testa campinglivet för första gången tillsammans med 8-åringen. Vi hade bestämt oss för Öland. Ja, vi skulle helt enkelt ta tjuren vid hornen. Då det var utlovat en viss fuktighet ovanifrån tog vi det säkra före det osäkra. Vi skulle bo i minibussen. För att vi skulle komma ifrån det värsta hålligångandet valde vi en fricamping i naturen där vi var de enda campinggästerna. Vi installerade rinnande vatten med självtryck, för att vi skulle kunna ha nödvändiga bekvämligheter. Jag förberedde sonen att det kunde bli rätt så livligt på Öland. Sa att om det kommer vinglande människor så är de inte farliga. De är endast en fara för sig själva. Det kommer vara mycket folk som använder något som jag titulerade som ”Ölandsdricka”.

Men så fel jag hade. Öland är inte längre som förut. Eller var det regnet som lagt sordin på feststämningen? Satt och körde i bilen och väntade på när det skulle komma. Men det kom aldrig. Det var heller inte många bilar man såg från bron till norra Öland. Så glest så att vi kunde ställa oss vid vägkanten och ”lätta på trycket”. Detta utan att sedlighetspolisen kom skridande på häst med batongen i högsta hugg för att bura in oss för förargelseväckande beteende. Det enda av icke IOGT anda som registrerades var väl ett par tjejer som i regnet hade tagit fel på ett paraply och ett parasoll från ett kafé i Köpingsvik. Men det kan ju också handla om ordblindhet för deras del… 

Jag fattade fortfarande ingenting. Det här var tvunget att undersökas närmare. Vi åkte runt och besökte några olika campingplatser för att se om det var där som festandet hade nått sin kulmen. Oavsett om det kallades familjecamping eller inte så var om det var lika lugnt och trivsamt överallt. Något som man kunde beteckna som ”Ölandsdricka” kunde man i den bemärkelsen inte se röken av. Det man istället kunde se mycket av var väderkvarnar. Sonen orkade bara räkna till 30 stycken. Sedan snurrade de i huvudet på honom. 

Då vi skulle inta vår frukost blev vi rekommenderade ett café i Bödatrakten. Jag beställde kaffe och ett vitlöksbröd. –Jasså, du vill smaka vårt GODA vitlöksbröd, sa den excentriska ägarinnan. Gott var det verkligen, för att inte säga gudomligt. Just som vi torkade av stolarna, på uteserveringen, efter det myckna regnandet kom solen fram och värmde oss såväl utombords som inombords. Vi småpratade med ett tyskt par och alla var överens om att det var mycket trevligt på Öland. 

Efter att vi besökt en långväxt herre på norra ön, vid namn Erik, så styrde vi åter kosan mot fastlandet. Både 8-åringen och jag var överens om att det här med Öland får bli en återkommande tradition.

© Kennet Strannerklint

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren © Kennet Strannerklint, är dock oundgänglig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *