RÅDHUSPARKEN SHOW

Det var ett av de största årliga arrangemangen i Rådhusparken. En hel del namnkunniga band passerade revy genom åren. De kom ifrån Stockholm, Göteborg, Småland och hela södra Sverige. Arrangemanget gick alltid av stapeln på Kristi himmelsfärds ”afton”. Syftet var att vara ett alternativ och få ned ungdomsfylleriet som förutom vid skolavslutningen toppade just denna kväll. Arrangemanget samlade tusentals besökare i och runt parkområdet. Hela nykterhetsrörelsen, på regional nivå, lade bort titlarna och samarbetade omkring just detta arrangemang. Vi kavlade upp skjortärmarna och började jobba nio månader innan nedkomsten. Det var annonskampanjer i tidningarna. Det var affischer på stan. Det var tröjor på alla medarbetare. Ingen undgick att det var Rådhusparken Show.

Jag hade under ett antal år fått det förnäma uppdraget att vara konferenciär. Ett uppdrag jag älskade över mycket annat. Jag tog kontakt med banden och försäkrade mig om att alla bandmedlemmar levde en nykter livsstil. Här fick inget missas. Vi kunde inte riskera några skandalrubriker i tidningarna dagen efter i stil med ”Nykterhetsband avslutade med en blöt kväll på krogen”. ”Drogfritt band rökte hasch på Stadshotellet”.

Allt var klappat och klart även detta år. Några dagar innan nedkomsten ringde administratören Staffan och sa att det är ett par unga killar som hört av sig och gärna skulle vilja vara konferenciärer på detta populära arrangemang. Han sa att han hade kollat att de hade en nykter livsstil och frågade vad jag tyckte om detta. Visserligen tyckte jag att detta var något av det roligaste jag gjorde på årsbasis och att vara konferenciär var som pricken över i:t. Jag svarade dock att man måste kunna släppa fram nya förmågor och framför allt ge ungdomarna en chans. Hur ska de annars ta sig fram i livet om de aldrig får chansen?

Sagt och gjort. Det var två unga killar som var på plats en timme innan showen skulle börja. Då plötsligt blev jag förskräckt. Det höll på att bli en katastrof. Jag tog Staffan åt sidan och förklarade som det var. Den ene killen, den långe av dem, leder ett program i lokal-TV som heter Förfesten. Programmet gick ut på att intervjua ungdomar om hur mycket man dricker innan man går på fest. Jag hade uppfattat programmet som något åt det drogliberala hållet, där man frågade ”om vem som dricker mest”. 

Ja sa till Staffan; -Kan vi ställa upp på detta? Törs vi riskera hela arrangemanget på att dessa killar skulle leda hela sammankomsten? Jag sa att den ena av dem, den långe, kan vi absolut inte ha med. Ja, men vi kan ju inte dela på dem, sa Staffan. I så fall plockar vi bort båda, menade han. Det var försent att ta ytterligare en frågeomgång med dem och intervjua dem om deras levnadsstil. Jag frågade honom hur vi gör? Vi får fundera en stund, sa han. Jag måste fixa några grejer nu.  

När det var 40 minuter kvar till start sökte jag upp Staffan och sa att vi måste ta ett beslut NU. Då sa Staffan: Det är du Kennet, som har sett detta Tv-program och det är du som får ta beslutet. Han frågade om jag kunde vara konferenciär om vi plockade bort dem. Jag sa att det var absolut inga problem. :) 

Nu började det snurra runt i huvudet på mig. Jag såg tidningsrubrikerna fysiskt framför mig. ”Fylleprogramledare konferenciär på årets nykterhetsarrangemang i Rådhusparken”. Efter lokaltidningarna skulle kvällspressen snart hänga på: ”Fylleskandal på nykterhetsarrangemang”. Sedan tänkte jag på killarna. De ville komma framåt och förmodligen och detta tyckte de var jätteroligt att göra. Vad jag sett och förstått från TV så var det absolut inget fel på den enes kunskap, utan det var innehållet som inte stämde. Han skulle förmodligen heller inte ta med en kompanjon som inte höll måttet kvalitetsmässigt. Tänk om denna kväll skulle vara en språngbräda till deras fortsatta karriär?  

Jag bävade för att ta ett beslut. Varje minut kändes som en hel dag. Jag vägde för och emot. Risker eller möjligheter. När det var 20 minuter kvar tills allt skulle börja gick jag till Staffan. Jag hade jag fattat mitt beslut. Det fick bära eller brista. Jag sa: Vi kör och låter dem leda kvällen. 

Killarna var givetvis helt omedvetna om vad som förse gicks bakom kulisserna och bakom deras rygg. Men jag kände att jag var tvungen att ha ryggen fri. Nu var vi i alla fall två som hade det moraliska ansvaret att stå till svars för vad som hände under kvällen. Kanske skulle det bli det sista arrangemanget om det skulle bli en skandalföljetong i pressen? 

Kvällen löpte av utan problem. De båda killarna skötte arrangemanget utmärkt och hade en humoristisk och lättsam ton när de presenterade de olika banden. Jag gick runt som i en dvala och tänkte mer om vad som skulle stå i pressen dagen efter. När jag slog upp morgontidningen fick jag se att det bara var positiva recensioner om hela showen. Inte heller någon skandalpress hade dykt upp och slagit ned på arrangemanget. Jag kunde andas ut. Vi hade lyckats än en gång. 

Efteråt har jag förstått att den långe programledaren inte har byggt sin karriär på denna kväll. Han har byggt sin karriär på egna meriter. Jag har också fått veta att han alltid varit nykterist. Att han medverkade i TV-programmet Förfesten hade inte med hans intresse för alkohol att göra utan hans intresse att vara programledare. Det har han verkligen lyckats med. Men vem är han då? I dag är han en av Sveriges populäraste programledare i TV. Postkodmiljonärens programledare Rickard Sjöberg.

© Kennet Strannerklint

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren © Kennet Strannerklint, är dock oundgänglig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *