DU ÄR MITT BARNBARN – JAG ÄR DIN MORFAR 8

Förord som funderar över förklädnadens förebilder

 Bilder i vilka Ole Schwander tilldelar mig olika roller, är mitt anspråkslösa tillvägagångssätt att förena och förbinda mitt här och nu, med historiens där och då. Leigh Bowery, Claude Cahun, Cindy Sherman, Nan Goldin, Tony Oursler, Jean-Paul Goude, Marlene Dumas, Claude Cahun, Irving Penn, Chuck Close, Francesca Woodman, Andres Serrano, David LaChapelle, Edith Sitwell, Terry Richardson, Divine, Amanda Lepore, David Bowie, Marilyn Manson, Rowan Atkinson, Lady Gaga, Grace Jones, Cher, Antony Hegarty, Lady Bunny, Boy George, Michael Jackson… är några av de omvandlingskonstnärer med besläktade budskap. Alla dessa vill eller ville berätta något om sitt förflutna och om sin samtid med sina otaliga och ofta minnesvärda transformationer.

Den 1 juni 1967 gav The Beatles och skivbolaget EMI ut, LPn ”Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Den pryddes av ett collage med Yukteswar Giri, en hinduistisk guru; Aleister Crowley, brittisk äventyrare, poet och ockultist; Mae West, skådis och författare; Lenny Bruce, komiker och samhällsomstörtare; Karlheinz Stockhausen, musikkompositör och teoribyggare; W. C. Fields, komiker, författare och regissör; Carl Jung, psykiater, psykolog, författare, idéhistoriker och mystiker; Edgar Allan Poe, författare och poet; Fred Astaire, skådespelare, dansare, koreograf och sångartist; en av Alberto Vargas kända pinuppor; Richard Merkin, målare och illustratör; Huntz Hall, skådespelare; Simon Rodia, skulptör; Bob Dylan, kompositör, musiker och poet; Aubrey Beardsley, grafiker och illustratör; Sir Robert Peel, brittisk reformpolitiker och premiärminister; Aldous Huxley, författare; Dylan Thomas, poet och författare; Terry Southern, författare, filmmanusförfattare och föredragshållare; Dion, sångare; Tony Curtis, skådespelare; Wallace Berman, assemblagekonstnär; Tommy Handley, komiker; Marilyn Monroe, skådespelerska; William S. Burroughs, författare; Mahavatar Babaji, hinduistisk guru; Stan Laurel, komiker; Richard Lindner, målare; Oliver Hardy, komiker; Karl Marx, nationalekonom, sociolog, historiker, filosof, författare och journalist; H. G. Wells, författare; Paramahansa Yogananda, hinduistisk guru; Sigmund Freud, läkare, neurolog, psykoanalytiker och författare; Stuart Sutcliffe, musiker; Max Miller, komiker; två George Pettys pinuppor; Marlon Brando, skådespelare; Tom Mix, skådespelare; Oscar Wilde, dramatiker, författare och samhällssatiriker; Tyrone Power, skådespelare; Larry Bell, konstnär och skulptör; David Livingstone, missionär och upptäcktsresande; Johnny Weissmuller, Olympisk guldmedaljör och skådespelare; Stephen Crane, journalist och författare; Issy Bonn, komiker, skådespelare och sångare; George Bernard Shaw, författare, pjäsförfattare, nobelpristagare och Oscarsvinnare; H. C. Westermann, grafiker och skulptör; Albert Stubbins, fotbollsspelare; Sri Lahiri Mahasaya, yogi-guru; Lewis Carroll, matematiker, logiker och författare; T. E. Lawrence, officer, arkeolog och författare; Sonny Liston, världsmästare i tungviktsboxning; Shirley Temple, skådespelerska och dansare; än en gång Shirley Temple; Albert Einstein, nobelpristagare och teoretisk fysiker; Bobby Breen, skådespelare och sångare; Marlene Dietrich, skådespelerska och sångerska; Diana Dors, skådespelerska och sexsymbol; och så två attrapper/dockor. Dessutom, naturligtvis, finns här även The Beatles, dvs. John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney och George Harrison. Både som fotografiska avbildningar och som vaxdockor.

Var och en av dessa ovannämnda som fortfarande var vid livet var tillfrågade, huruvida de ville vara med på omslaget och dessutom utan någon som helst ekonomisk ersättning. Samtliga svarade med ett entusiastiskt bifall.

Detta kan tolkas på flera olika vis, men först och främst vittnar det om människans behov av synlig kontinuitet.

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRGtaxEXvqi52dZAREn6pbrIWp5d6gLtCcdf5cC2ulSbuyIiddY

Med ”Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”-konvoluten som ledstjärna, gjordes det otaliga bildsammanställningar av likande typ och känt och superkänt folk skrev förklarande motivationsbrev, i vilka de argumenterade varför just de borde finnas med i dessa sammanhang…

Skulpturen ”Bandini Pietà”, även kallad ”Florentinska Pietà”, och ”Nedtagandet från Korset” men även ”Kristi begråtande”, och som finns att beskåda på Museo dell’Opera del Duomo i Florens, är inte bara ett av Michelangelos sista arbeten, utan även det mest personliga. Den återberättar den bibliska tilldragelsen då myrrbärarna Maria från Magdala, Nikodemos och Jungfru Maria tar ned den döde Jesus Kristus från korset. Nikodemos som är placerad bakom och ovanpå Jesus är Michelangelos självporträtt.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Pieta_Bandini_Opera_Duomo_Florence_n01.jpg

Släktet Medici, bestående av politiker, bankirer, humanister, poeter, konstkännare, konstmecenater och konstbeskyddare, lät sig avbildas i otaliga cameoroller, inte minst i bibliska scenerier. Bland andra, har även Sandro Botticelli förevigat dem.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Botticelli,_adorazione_dei_magi_uffizi.jpg

Botticelli uppträder själv i sina temperamålningar, exempelvis i ”L’Adorazione dei Magi” / ”Konungarnas tillbedjan”, från anno 1475, och som fortfarande finns att beskåda på Galleria degli Uffizi, ett florentinskt konstmuseum som betraktas vara ett av världens äldsta och främsta. Det tidlösa verket ”L’Adorazione dei Magi” är en beställning av Guaspare di Zanobi del Lama, och som, förstås, också finns avbildad på verket. Han är den vithårige äldre mannen på tavlans högra sida, iklädd en blåaktig slängkappa.

Verkets kungar som kom att avge sin tribut till Jesus, och uppträder därmed i roller som Nya testamentets tre konungar, äro av de’ Medici-familjen: Cosimo knäböjer framför Maria och barnet, hans son Piero i den röda manteln, knäböjer också, likaså Cosimos andra son Giovanni. Samtliga dessa tre ”konungar” var döda vid tavlans framställan. På tavlan finns även Cosimos barnbarn Giuliano och Lorenzo, som på den tiden styrde Florens.

Botticelli är den unge mannen i en gulaktig kappa, som längst till höger sett från betraktarens sida, betraktar oss betraktare.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Gozzoli_magi.jpg

”Processionen av de tre vise männen på vägen till Jesu födelse i Betlehem” är en fresk målad av Benozzo Gozzoli, på uppdrag av familjen Medici.

Denna religiösa tilldragelse nyttjas här till att porträttera flera medlemmar av Huset Medici, deras allierade, och även några dignitärer som närvarade vid Konciliet i Florens flera decennier tidigare.

1024px-Las_Meninas,_by_Diego_Velázquez,_from_Prado_in_Google_Earth[1]

Diego Velázquezs tavlas namn ”Las Meninas” översätts till ”Hovdamerna”, men tavlan är även känd under namnet ”Kung Filip IV och hans Familj”.

Förutom Margarita Teresa av Spanien syns på tavlan även två hovdamer, två dvärgar, en mastiff, en duenna, en bodyguard och drottningens kammarherre. I spegelbilden finns avporträtterad kung Filip IV av Spanien och hans andra hustru, Maria Anna av Österrike.

I skuggan ovanpå spegeln, hänger en rad målningar, däribland en av Peter Paul Rubens svit ur Ovidius Metamorfoser, och en kopia av Jacob Jordaens. Bredvid en stor tavla på ett staffli, står och tittar på oss som står och betraktar hur han målar tavlan ”Hovdamerna”, självaste Diego Rodríguez de Silva y Velázquez.

På Giovanni Battista Tiepolos fresk ”Allegori över planeter och kontinenter” som finns i trapphuset av residensbarockpalatset i Würzburg ses Apollo på sin dagliga resa över himlavalvet. På fresken finns även avbildade allegorier på kontinenter Europa, Amerika, Afrika och Asien, planeterna Venus, Mars, Saturnus och Jupiter, några gudar från grekisk och romersk mytologi, samt några dåtidens kändisar så som arkitekten Balthasar Neumann, stuckatören Antonio Giuseppe Bossi, furstbiskopen Carl Philipp Reichsfreiherr von Greiffenclau zu Vollraths… och ett självporträtt. Residenset i Würzburg är uppsatt på Unescos världsarvslista.  

Picture: Self-portrait of Giovanni Battista Tiepolo

Giovanni Battista Tiepolos självporträtt på fresken ”Allegori över planeter och kontinenter” Bakom honom finns hans son Giovanni Domenico i en vit peruk.

Picture: The architect Balthasar Neumann

Arkitekten Balthasar Neumann i det franska artilleriets översteuniform, på fresken ”Allegori över planeter och kontinenter”.

Picture: Allegory of Europe

På fresken ”Allegori över planeter och kontinenter” : Allegori över Europa. I den övre delen, i en medaljong, är furstbiskopen Carl Philipp Reichsfreiherr von Greiffenclau zu Vollraths avporträtterad.

Varken de’ Medici eller Michelangelo eller Giovanni Battista Tiepolos eller Shirley Temple eller Albert Einstein eller den tidigare nämnda Cindy Sherman drevs till denna teatrala tillvaro av sin fåfänga.

Boken DU ÄR MITT BARNBARN – JAG ÄR DIN MORFAR kan köpas på https://mofibo.com/se/sv/book?id=63372 samt ytterligare ett 50-tal andra ställen

© Vladimir Oravsky

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren (© Vladimir Oravsky) är dock oundgänglig. Vladimir Oravskys åsikter och uttryck, vare sig det är fiktion eller fakta, måste inte nödvändigtvis delas av Strannerklint Media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *