DINA HANDLINGAR PÅVERKAR MÄNNISKORS LIV – 1:A FORTSÄTTNINGEN

Det är alltid glädjande att kunna notera att mina rader väcker reaktion. Läsarnas återverkan kan inte tolkas på annat vis än att människor bryr sig.

För några dagar sedan beskrev jag ett par exempel på hur Akademibokhandeln långsamt håller på att såga av den till synes stadiga gren den sitter på. Det rörde sig om direkt felaktig klassificering av böcker.

Jag fick massvis med reaktioner, inte minst från kollegor författare, som skriver till mig allt ifrån att det av mig beskrivna, är inget annat än en skandal som avslöjar Akademibokhandelns förakt för författare, till att man borde bojkotta Akademibokhandeln.

Det kom även två mejl från Åsa Ingberg som arbetar på Akademibokhandelns kundservice. Här kommer delar av hennes svar:

”(…) Har även fått svar från vår masterdata avdelning följande.

’Vi hämtar vår bokdata från Bokinfo.se, böckerna klassas maskinellt i vår system utifrån böckernas Themakoder i Bokinfo.
Vi har ingen möjlighet att personligen granska alla titlar och ibland blir det dessvärre fel.

Jag har kontrollerat böckerna ni skrev i ert mail och Zlata Ibrahimovics dagbok står som Skönlitteratur barn och ungdom: allmän på Bokinfo,
0-3 är så klart inte rätt men eftersom det är en väldigt allmän kod så blir det svårt för systemet att sätta en bättre klassning, flyttar den till romaner.
Dumma byxa ut och gå när man nappar på en tå är även den klassad som Skönlitteratur & sanna berättelser för barn & ungdomar, flyttar till romaner

Lathund för ambitiösa katter är klassad som Uppslagsverk och referensverk hos Bokinfo.

Utbrytarkungens knep borde ha klassats som historia men något har blivit fel, jag har rättat det nu.
med vänliga hälsningar Mattias Masterdata’

Hoppas du får en trevlig dag och en god jul!
Med vänliga hälsningar

Åsa Ingberg

Kundservice”

Som sagt: det känns bra att Akademibokhandeln reagerade på mina anmärkningar och att ”Mattias Masterdata” rättade tre av mig utpekade fel.

Tre. Men av hur många?

Det kan jag inte svara på, eftersom jag inte har gått genom Akademibokhandelns databas. Men min gissning, som baserar sig på den kontroll som jag har gjort, är att det rör sig om tusentals felaktigheter. Och det är rätt så mycket. Eller? Vad tycker du Maria Hamrefors, vd för Akademibokhandeln?

Jag har kontrollerat sex av mina boktitlar och inte en enda var rätt klassificerad. Det ger en rätt hög procentsats, säger min revisor som kan det där med procentsatser.    

”Mattias Masterdata” skriver ”Vi har ingen möjlighet att personligen granska alla titlar…”

Det är enligt mig ett oacceptabelt svar och det borde te sig lika oacceptabelt även för Akademibokhandelns vd Maria Hamrefors.

Om ”Mattias Masterdata” och hans stab inte har möjlighet att leverera ett någorlunda bra och pålitligt arbete, då borde Akademibokhandeln anställa sådan personal som klarar av det. Jag är villig att ställa upp, eftersom jag, trots mitt ansträngda arbetsschema inser att det rör sig om mycket viktigt kulturarbete. Tänk om Kungliga Bibliotekets katalogiseringsarbete liknade det som Akademibokhandeln offererar. Hur skulle då framtida forskning om vår (litterära) samtid se ut? 

Akademibokhandeln kan kanske överta bokkatalogen från exempelvis sitt eget dotterbolag Bokus AB, då Bokus medarbetare verkar ha fattat det kulturhistoriska och ekonomiska ansvar som katalogisering av boktitlar tveklöst innebär.

Vad tycker du Maria Hamrefors, vd för Akademibokhandeln?

© Vladimir Oravsky

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren (© Vladimir Oravsky) är dock oundgänglig. Vladimir Oravskys åsikter och uttryck, vare sig det är fiktion eller fakta, måste inte nödvändigtvis delas av Strannerklint Media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *