TÄLTET -VEM TILLHÖR VÄRLDEN?

SVT2 har visat filmen ”Tältet – Vem tillhör världen?”. Den är från år 1978. Jag skall inte skriva om den.

Jag skall skriva om CD:n ”Filmen Och Musiken  Tältprojektet « Vi äro Tusenden »” MNDVD 001.

Den består av 11 musikaliska nummer utspridda på den 39-minuters korta ljud-CD:n. Det är Treffenbergskadriljen, Sång om arbetarklassens uppkomst, Vi väva, Rättegångsinmarsch, Revolutionsoperan, Segerhymnen, Glädje till varje pris, Aldrig mera krig, Ellen vår Ellen, AK-sången, Vi äro tusenden.

Hur många av dessa sånger minns du i dag?

Inspelningar av sångerna är inte gjorda LIVE och det är en stor miss. Visst kan det vara svårt att göra en bra liveinspelning under en pågående föreställning i ett tält. Men omöjligt är det inte och man vinner oändligt mycket mer på karusellerna än man förlorar på gungorna om man vågar sig på den svåra konsten att förmedla en livekänsla. Liveinspelningar med The Grateful Dead, med David Bowie, med Frank Zappa, med The Rolling Stones är bara av några mera kända exempel.

Det finns ingen folklighet, ingen spontant glädje, ingen folklig/publik närvaro, med andra ord ingen atmosfär i denna tillbakablick.

Inga repliker eller andra ljud som binder ihop dessa i och för sig kuliga nummer. Skivorna beledsagas av ett häfte där Gunnar Rehlin serverar floskler som han är känd för från Filmkrönikan, Femina och Plaza. På fodralen till Tältet – Vem Tillhör Världen? återfinns ett klistermärke som upplyser att detta är en ”Limiterad 1:a upplaga!”, med utropstecken för att köparen skall fatta den ekonomiska och kulturella samlarlyckan som ägandet av denna produkts 1:a upplaga förväntas att skänka. Detta har skett år 2012. Någon nyutgivning har inte ägt rum och jag är inte alls förvånad.

© Vladimir Oravsky

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren (© Vladimir Oravsky) är dock oundgänglig. Vladimir Oravskys åsikter och uttryck, vare sig det är fiktion eller fakta, måste inte nödvändigtvis delas av Strannerklint Media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *