BICYKLE DRIVER – EN NY BOK AV VLADIMIR ORAVSKY

Kompositionen “Straighten Up And Fly Right”, skriven av Nat King Cole och Irving Mills framförd för första gången av The King Cole Trio krigsåret 1943, gladde sig åt en oerhörd framgång och den gläder fortfarande otaliga lyssnaröron, då coverversioner spelas ånyo och ånyo in och används som del av soundtracken i filmer och tv-serier. Linda Ronstadt, Natalie Cole, Diana Krall, Oscar Brown Jr., Robbie Williams, Lyle Lovett, Dianne Reeves, King’s Singers och Caravan Palace är bara några av artisterna som har “Straighten Up And Fly Right” på sin repertoar.

Sångens första rader berättar följande historia:

A buzzard took a monkey for a ride in the air,

The monkey thought that everything was on the square.

The buzzard tried to throw the monkey off his back,

The monkey grabbed his neck and said,

Now listen, Jack…”

“Straighten Up and Fly Right” är upptakten till ”Bicycle Driver” som i mångt och mycket påminner om den som berättas i Paul Schraders och Martin Scorseses filmklassiker ”Taxi Driver”, men som ändå bygger på ett autentiskt fall.

Innan ”Bicycle Driver” tar till ända är två av mänsklighetens grundsatser överträdda, bespottade, trampade på: ”Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa” och ”Du skall inte mörda”.

“Bicycle Driver” berättar i pjäsmonologform den tragiska berättelsen om missförstånd som nästan var och en varit med om på ett eller annat vis, med mer eller mindre allvarliga konsekvenser som följd:

en lokalbutikförsäljare hör en högst tillfällig förbipasserade nynna “Straighten Up And Fly Right” och uppfattar det som en personlig förolämpning. Han kan över huvud taget inte tänka sig att det inte finns någon som helst tanke bakom varför människan småsjöng sången för sig själv, utan antog falskeligen att detta var en förklädd krigsförklaring.

Situationen förbättras inte, utan tvärtom trappas den upp bakom den gräns som bör vara helig för var och en.

Två teatrar utanför Sveriges gränser har redan skaffat sig speloptionsrätt till detta dessvärre lika aktuella som eviga drama, och ett litet amerikanskt förlag vill ge ut “Bicycle Driver” som ”novelisation”, det vill säga omarbetat till en kortroman. Har du tid och lust, är du välkommen att ta dig an uppgiften.

För övrigt se https://www.muntligt.se/e-bok/9789175910925/bicycle-driver

© Vladimir Oravsky

Detta material får delvis eller i sin helhet kopieras eller på annat vis reproduceras, elektroniskt, mekaniskt, analogt och digitalt, eller genom tankeöverföring eller på annat outforskat vis, på papper, plast, band eller annan känd eller framtida substans, i blindskrift, i ljud- eller bildform; den får även musiksättas, dramatiseras, filmas, videoseras, animeras eller omvandlas till balett, mimföreställning eller sångspel, oratorium eller opera. Den får även användas i reklamsammanhang, i förbindelse med agitation och propaganda. En skriftlig överenskommelse rörande det ovannämnda med rättighetsinnehavaren (© Vladimir Oravsky) är dock oundgänglig. Vladimir Oravskys åsikter och uttryck, vare sig det är fiktion eller fakta, måste inte nödvändigtvis delas av Strannerklint Media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *